Тарас Чорновіл: Уважно слухав звернення Президента до парламенту. Багато чого не почув

admin 04.06.2015 14:27 ПОЛІТИКА

Уважно слухав Президента. Багато чого не почув. Ніби все ясно, але не досить конкретно. Мені забракло конкретики. Можливо це ті речі, які не можна озвучувати.


Таки прозвучала потрібна фраза, що росія не лише підтримує відверто проросійські сили, але й декоративні ультра-праві угрупованння. Ще теза, що про третій майдан більше говорять у москві, ніж в Києві.

Чітко сказано, що атаки проти українських військ скоїла "російська солдатня", а не якісь проросійські...

Добра теза про фейсбучних провокаторів, які вже вчора почали відпрацьовувати рашистський проект по Мар'їнці.

Про озброєння й реформу в армії - тези добрі. Частина реально робиться, але хочу вірити, що заява про кадрове оновлення за рахунок бойових офіцерів МО й ГШ буде реалізована в швидшому темпі, а не так, як у нас буває...

Щодо мирного плану, то тут продовження дотеперішніх тез, все в цьому блоці вже озвучувалося. ТОму несподіванок нема. Загалом усе вірно. Але чекав відповіді на дуже конкретне питання - буде повна блокада, як казав Луценко й Москаль. Але прозвучала інша теза - максимальна економічна співпраця після ПОВНОГО відновлення контролю за кордоном. А до того - жорсткий контроль. Ніби все ясно, але не досить конкретно. Мені забракло конкретики. Можливо це ті речі, які не можна озвучувати.

Теза про ліквідацію депнедоторканості. Докричалися й дообіцялися? Тепер реалізуйте... Кажуть він був дуже незадоволений, що частина нардепів від коаліції не голосували за зняття недоторканості з Клюєва, бо сприймав це голосування як тестове. Схоже, до осені проведуть суттєву "виховну роботу". Вже шукають зараз 300 голосів на осінь.

Виступ з посланням закінчено. Мої враження позитивні. Я добре знаю, як цей текст готувався. Вперше це не Інститут Стратегічних досліджень (там ніяк не можуть відчути основні тренди й потреби сьогоднішнього дня, тому вони лише підготували аналітичні матеріали, які роздали нардепам), а вузька команда президента за його безпосередньої участі. Я точно знаю, що в текст не включили кілька гарних тез і тем, бо Порошенко не вірить у можливість їх реалізації. Тобто реалістичність визначалася як ключова річ. Паралельно щодо ряду блоків з послання вже існують плани заходів для їх реалізації, тому з посланням є сенс дійсно уважно познайомитися. Схоже, що там описано сценарій найближчих місяців, до того ж досить скурпульозно.

Ще одне - очікування, що президент зробить пару уколів у бік Яценюка й уряду (електорально йому це дуже вигідно) не справдилося - пару натяків було зроблено, але досить толерантно. Він дуже боїться повторення політичної кризи 2005-го року. Зате він явно не схильний панькатися з гібридною опозицією в складі коаліції та, загалом, ігнорує опозицію формальну. Зрештою, вони на це цілком заслужили.

Тарас Чорновіл,   Facebook

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат