Стипендія буде для кращих студентів та соціально незахищених (РОЗ’ЯСНЕННЯ)

admin 04.06.2015 11:03 СОЦІО

Система нарахування студентських стипендій, яка успадкована від Радянського Союзу, повинна бути змінена. На цьому під час брифінгу наголосила перший заступник міністра освіти Інна Совсун.

Вона підкреслила, що наразі стипендійний фонд не змінено і він становить 5 млрд грн, але водночас реформа в цьому напрямку давно назріла і буде відбуватися.

«Якщо ми витрачаємо 5 % від бюджету всієї освіти, 5 млрд грн на стипендії, то це викривлена картинка у порівнянні з міжнародним досвідом. Тому зараз ми сформували робочу групу, яка працюватиме над новим механізмом і принципом нарахування стипендій», – зазначила заступник міністра.

За її словами, принцип нарахування стипендій буде змінено з 1 вересня для тих студентів, які вступатимуть на перший курс вищих навчальних закладів.

«На сьогодні у нас зберігається принцип «ми дамо всім потрошки» і є діти, у кого фактично немає коштів, і які не можуть вижити на стипендію у Києві. Водночас, є діти з сімей середнього достатку або навіть заможні, для яких ці гроші є дрібничкою, і за великим рахунком вони не особливо цього потребують», – зазначила Інна Совсун.

«Тому планується велика реформа, будуть публічні обговорення. Це звичайно важкі дискусії, і звичайно, що ці кроки навряд чи будуть популярними, але запроваджувати реформування потрібно для тих студентів, хто вступає», – наголосила перший заступник міністра.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час зустрічі зі студентською молоддю Чернігівського національного технологічного університету підтвердив такі плани. На його думку, стипендію мають отримувати студенти ВНЗ, які показують надзвичайні досягнення в навчанні, науковій роботі, й ті, хто цього потребує – соціально незахищена молодь.

За словами міністра, питання щодо виплати студентських стипендій наразі опрацьовує робоча група, до якої також входять представники студентського самоврядування.

«Реформування освіти і науки не може відбуватися поза реформуванням цілого суспільства і нашої економіки», – підкреслив Сергій Квіт.


Освіта.UA

admin

ТЕГИ : стипендіяосвітаМОН

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат