Ракетно-космічну галузь потрібно виводити з кризи, - Вілкул

admin 16.04.2015 12:39 ПОДІЇ

Олександр Вілкул зустрівся з профспілкою ПІВДЕНМАШУ і вимагав від уряду вжити дієву державну програму виведення ракетно-космічної галузі з кризи та погашення заборгованості по зарплаті перед робітниками підприємства.

- Вперше за півстоліття ПІВДЕНМАШ зустрів День космонавтики - 12 квітня закритими цехами і колосальної заборгованістю по заробітній платі перед робітниками, які з січня перебувають у відпустці без утримання.
Можна у всіх бідах звинувачувати розрив зв'язків з СНД і посипати голову попелом, а можна для виведення промисловості з кризи активізувати партнерство з іншими країнами і повертати ринки. Через бездіяльність влади, яка довела до зупинки «Південмаш», під загрозою розриву знаходиться мільярдний контракт з Бразилією на будівництво космодрому «Alcantara». Необхідно терміново проводити переговори з Бразилією, приймати закон про підтримку ракетно-космічної галузі та державну програму виведення ПІВДЕНМАШУ з кризи, забезпечувати підприємство держзамовленням, але не на папері, а на ділі. Комітети Верховної Ради, що відповідають за цю сферу, повинні проводити засідання на заводі, а не в теплих київських кабінетах, - сказав Олександр Вілкул, народний депутат, Голова Фонду «Українська перспектива».

 
Він підкреслив, що «уряд повинен проінвентаризувати міжнародні контракти. І не тільки ПІВДЕНМАШУ, а й інших підприємств. У 2014 році через відсутність держпідтримки зростання українського експорту в країни Європи склав всього лише 2%. Це - мізер, який ніяк не здатний компенсувати зменшення експорту в СНД на 29% ».

Голова профспілки ПІВДЕНМАШУ Валерій Васильєв зазначив, що з 1 грудня 2014 підприємство не працює. І цей простий протривав аж до 14 квітня. Але зараз, оскільки підприємство раніше не завантажено замовленнями, робочі знову готуються до чергового «відпочинку» до травня або навіть липня. Повністю заборгованість по зарплаті їм теж так і не заплатили - заборгованість становить чотири місяці.

Відзначимо, що Олександр Вілкул ще 23 лютого 2015 подав до Верховної Ради постанову про створення тимчасової слідчої комісії по встановленню причин фінансово-економічних проблем ПІВДЕНМАШУ, сприянню його відновлення та збереження ракетно-космічної галузі України. Однак, постанова досі не винесено в зал для голосування і знаходиться в регламентному комітеті, хоча має позитивний висновок комітету ВР щодо запобігання та протидії корупції.

Після запитів Вілкула в Генеральну прокуратуру і Кабмін, уряд провів нараду щодо погашення заборгованості із зарплати працівникам підприємства, на якому було прийнято рішення збільшити замовлення для заводу, запропонувати нові контракти з Нафтогазом і Енергоатомом, а так само зробити перекидання кредитних грошей з КБ Південне. А Генеральна прокуратура відкрила кримінальні справи за невиплату зарплати. Олександр Вілкул також подав законопроект про виділення додаткових 140 млн грн для погашення заборгованості по заробітній платі перед працівниками підприємства.

- Підтримка базових галузей, таких як металургія, машинобудування, хімія - є однією з ключових складових проектів Нової індустріалізації, які розробляє Опозиційний уряд. Бездіяльність влади вже практично призвело до того, що Україна може втратити ракетно-космічну галузь. Зупинка ПІВДЕНМАШУ - це не просто прорахунок уряду, а злочин, за який винні мають відповісти, - підкреслив Вілкул.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат