Закарпаття піднялося на три місця в рейтингу

10.01.2014 14:47 СОЦІО

Як відомо, президент Янукович пообіцяв зняти тих губернаторів, чиї області в рейтингу регіонів посядуть останні місця за підсумками 2013 року. Нагадаємо, що, за підсумками 2012 року, Закарпаття опинилося на останньому, 27-му місці в рейтингу регіонів України. І тоді область «упала» на дно через дитячу злочинність.


За підсумками I кварталу 2013 року Закарпатська область зайняла 20-те місце, за підсумками II кварталу — 23-тє місце. Тільки нещодавно (з досить великим запізненням) на сайті Кабміну було опубліковано рейтинг областей за підсумками III кварталу і Закарпаття повернуло собі знову 20-те місце.

Сайт «Нове Закарпаття» проаналізував, у яких галузях ми стоїмо високо і що нас «тягне» донизу.

Традиційно, після переходу на автономне опалення, напрямок житлово-комунальне господарство є найкращим в Закарпатті — 4-те місце по країні. До даного напрямку входять такі показники, як прийом у експлуатацію житла (8-ме місце) і заборгованість із оплати ЖКП (4-те місце).

Наступний по рейтингу напрямок — населення і ринок праці — 7-ме місце. За даним напрямком спостерігається позитивна динаміка (з 15-го місця в першому кварталі, 12-го в другому і ось зараз сьоме місце), тож усі показники, за винятком рівня зайнятості населення (23-тє місце), можна вважати задовільними.

За напрямком економічний розвиток Закарпаття стійко з початку року посідає 8-ме місце (8-ме — 9-те — 8-ме) і «сюрпризів» тут не передбачається.

Значно покращилися показники щодо напрямку державні фінанси — 15-те місце. Адже за підсумками першого півріччя щодо даного напрямку Закарпаття займало 22-ге місце в країні. Найбільш слабким тут є показник — обсяг податкових надходжень до місцевих бюджетів (27-ме місце). Мабуть, робота мерій та податкових ще не налагоджена. Тим не менше, не можна не відзначити, що відомство Василя Іванча, що займало за підсумками 2012 року 26-те місце в країні, «йде на поправку», — пише «Нове Закарпаття».

Наступний за рейтингом напрямок — інвестиційна та інноваційна діяльність — 17-те місце. Якщо врахувати, що за підсумками I кварталу за даним напрямком Закарпаття посідало 27-ме місце, стає зрозумілий сенс активного відвідування нашого краю різними міністрами.

Значно гірше йдуть справи з напрямком споживчий ринок — 23-тє місце. І приріст обсягу обороту товарів не той (23-тє місце), і індекс споживчих цін на продукти не радує (24-те — 26-те місця).

Ну і знову ж таки на дно нас тягне дитяча злочинність. За напрямком «захист прав дітей» область перебуває на 26-му місці, а за рівнем злочинності — на 27-му. Примітно, що справа не в криміногенній обстановці, адже за показником кількість злочинів на 10 тисяч населення Закарпаття перебуває на 7-му місці. Біда в тому, що за статистикою майже всі злочини скоюють діти, і, до речі, страждають від злочинів, знову ж, судячи зі статистики, теж діти. Свого часу головний міліціонер краю пояснював ці цифри тим, що Кабмін мусить зробити певне коригування в критеріях оцінки дитячої злочинності, бо наша область за народжуваністю дітей і за кількістю дітей на душу населення є у лідерах. Ну, і окрім того, кожні четверті пологи в Закарпатті — циганські. А в цій категорії населення з криміналом не все гаразд.

Уже зовсім скоро Кабмін підіб’є загальні підсумки 2013 року і тоді стане ясно, чи буде Закарпаття серед аутсайдерів, чи все-таки втримається на плаву, що гарантуватиме губернаторові Олександрові Ледиді подальше перебування в головному кріслі області.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат