Опозиція не знає, кого виставить проти Януковича на виборах-2015

10.01.2014 17:45 ПОЛІТИКА

Опозиція явно розгубилася. Ще напередодні нового року лідер Удару чітко заявив, що опозиція висуне єдиного кандидата на виборах президента у 2015 році. Ну і натяк був на те, що він і буде тим кандидатом, бо, згідно рейтингів, саме Кличко може з найбільшим розривом перемогти Януковича.


Як свідчать цифри соціологічного дослідження, проведеного групою «Рейтинг», якби вибори Президента України відбувалися найближчої неділі, то 20,2 % (серед усіх опитаних) підтримали би Віктора Януковича, 18,6 % — Віталія Кличка.
Ще 9,4 % проголосували би за Арсенія Яценюка, 7,1 % — за Петра Порошенка, 5,1 % — Олега Тягнибока, 4,5 % — Петра Симоненка, 0,9 % — Віктора Медведчука.

Інших кандидатів підтримали б 4,7 % опитаних. Не брали би участі у виборах — 14,7 %, не визначились — 14,9 %.
При цьому, якби Ю. Тимошенко змогла взяти участь у виборах, то підтримка кандидатів виглядала би так: Віктор Янукович — 20,1 % (серед усіх опитаних), Юлія Тимошенко — 16,6 %, Віталій Кличко — 16,2 %, Порошенко — 5,7 %, Симоненко — 4,5 %, Тягнибок — 3,9 %, Медведчук — 0,9 %.

Якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і Кличко, то за нинішнього президента проголосували б
25,2 % (серед усіх опитаних), а за В. Кличка — 42,7 %. При цьому 19,6 % не брали би участі у другому турі виборів, а 12,5 %   не визначилися.

Результат другого туру серед тих, хто братиме участь у виборах і визначився з вибором, становив би 63,3 % проти 36,7 % на користь Кличка.

Якби до другого туру вийшли Янукович і Яценюк, то за Януковича проголосували би 25,8 % (серед усіх опитаних), а за Яценюка — 35 %. При цьому 24,4 % не брали би участі у другому турі виборів, а 14,8 % не визначилися. Результат другого туру — 58,2 % на 41,8 % на користь Яценюка.

Якби до другого туру прези­дентських виборів вийшли Янукович і Тимошенко, то за Януковича проголосували б 26,6 % (серед усіх опитаних), а за Ю. Тимошенко — 32,1 %. При цьому 25,8 % не брали би участі у другому турі виборів, а 15,5 % не визначилися. Результат другого туру — 55,8 % на 44,2 % на користь Тимошенко.

Якби до другого туру президентських виборів вийшли Янукович і Тягнибок, то за Януковича проголосували б 27,1 % (серед усіх опитаних), а за Тягнибока — 28,8 %. При цьому 27,6 % не брали би участі у другому турі виборів, а 16,5 % не визначилися. Результат другого туру — 52,9 на 47,1 на користь Тягнибока.

Таким чином, виходить, що будь-хто із опозиціонерів може перемогти чинного президента в другому турі. Однак лише Кличко має доволі великий шанс. Решта опозиціонерів при певних виборчих технологіях можуть програти.

Звичайно, заява Кличка про те, що повинен бути один лідер від опозиції, не влаштувала Арсенія Яценюка. І в ефірі 5 каналу він заявив, що у першому турі президентських виборів братимуть участь лідери всіх трьох опозиційних політичних сил. Яценюк нагадав, що таке рішення було ухвалене ще в травні 2013 року. «Ця угода була підписана і має виконуватися. Угода чітко сформулювала такий підхід: у першому турі всі кандидати від опозиції проходять як праймеріз, а в другому турі той, хто отримає найкращий результат, отримає і підтримку всіх опозиційних сил», — нагадав Яценюк.

До речі, опозиціонери доволі рано ділять шкуру невбитого ведмедя. Сам Віктор Янукович заявив, що прийме рішення про участь у виборах, виходячи з реакції країни на його роботу. «Кожен фрукт має свій термін», — зіронізував він у відповідь на запитання про майбутні вибори. «Якщо, умовно кажучи, рейтинг у мене буде маленький і не буде перспективи, то я не заважатиму країні розвиватися», — підкреслив президент.

«Після того, як у мене відбудеться діалог із суспільством і я побачу, що у мене є перспектива і що мені дадуть можливість люди продовжити цю роботу, я прийму рішення», — зазначив він.

Звичайно, після угод з Росією, влада може кинути значні кошти на «соціалку» і задобрити електорат. Рейтинг Януковича може зрости. Окрім того, буде включена потужна пропагандистська машина. Ну і є ще варіант із компрометації опонентів. І якщо вже всі ці три варіанти не будуть працювати, то влада підлаштовуватиметься під когось, хто має шанс стати президентом. До речі, сам Арсеній Яценюк заявив, що він, а також Олександр Турчинов та Олег Тягнибок фігурують у справі про державний заколот. Тобто, у випадку програшу Майдану, ці люди опиняться під криміналом. І серед них чомусь немає Кличка.

У свою чергу сам Кличко повідомив, що офіційно не отримував інформації про те, що він проходить по цій справі, чи інформації про виклики на будь-які допити. «Це запитання до Пшонки, у мене інформації немає», — сказав він. То, може, Кличко і є в резерві влади?

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат