Недешеві діти

Наталія Каралкіна 10.01.2014 18:29 СОЦІО

Наскільки вигідно ставати мамою у 2014-му.

Материнський інстинкт українок наражається на небезпеку багатьох чинників, починаючи від проблем зі здоров’ям, страхом пологів і закінчуючи банальним «не хочу». Натомість демографічна ситуація у країні буде внормованою, коли кожна жінка буде народжувати трьох-чотирьох дітей. На стимулювання народжуваності спрямовані й чималі кошти соціальних виплат на дитину.

Водночас бейбі-буму країна досі не має, а українки вдаються у крайнощі: одні зайняті кар’єрою і здогадуються про дітей після 30, інші навпаки — стають мамами у 13 і народжують недоношених дітей.

Чи не найкраще ситуацію з дітонародженням можна прослідкувати на прикладі Закарпаття. Область одна з трьох в Україні, де народжуваність перевищує показники смертності, поряд із Рівненщиною й містом Києвом. На перший погляд — беріть приклад і народжуйте. Але зсередини ситуація невтішна. За статистикою кожні шості пологи на Закарпатті — ромські. І якщо вагітність у будь-якому віці має бути свідомою та плановою, то в подібних сім’ях далеко не показова ситуація. Тут вистачає і малолітніх мам.

«Зростання народжуваності за останні роки спостерігається завдяки тому, що питома вага жінок репродуктивного віку (15—49 років) у загальній їх чисельності поступово зростає. Аналіз народжуваності за віком матері засвідчує, що серед жінок, які перебувають у шлюбі, так і в тих, які не перебувають у ньому, найбільша частка народжених дітей припадає на жінок у віці 20—24 роки. У жінок, які не перебувають у шлюбі, вища частка дітей, народжених у віці до 20 років. У 2012 році питома вага перших дітей у сукупності новонароджених становила 42,1 %, других — 35,5 %, а третіх і більше — 22,4 %. Як і завжди хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток — 51,5 % проти
48,5 % відповідно. Станом на перше листопада 2013 р. в області народилося 16 496 дітей. Зростання відбулося в містах Берегові, Мукачеві, Хусті, Чопі та у всіх районах, крім Міжгірського та Хустського», — пояснює обласний позаштатний неонатолог Магдалина Семеняк.

Згідно зі статистичними даними, наймолодшій породіллі у 2013 році було 12. Вона мешканка Виноградівського району. У Берегові, Виноградові, Іршаві породіллям було по 13 років. Натомість найдорослішою виявилася мешканка Свалявщини. Вона народила у 51 рік.

Цього року Закарпаття встановило рекорд двійнят. За 8 місяців у області народилося 58 двійнят і дві трійні. За цей період минулого року було 43 двійні.

«Найоптимальніший варіант 25—32 роки. Якщо жінка народжуватиме пізніше, в неї можуть посилитися хвороби та й реабілітуватися після такого непростого випробування на міцність їй буде складніше. І все ж майже половина наших співгромадян називає вік 19—24 роки найприйнятнішим для народження нащадків. Хоча наші бабусі та прабабусі народжували первістків і в 17 років і дарували їм братиків й сестричок навіть у 50», — розповідає пані Магдалина.

ДИТЯЧІ ГРОШІ — НА ПОТРЕБИ МАМИ

Сьогодні до дітонародження українок суттєво стимулюють грошима. Натомість скільки серед таких породілль справжніх мам, достеменно не скаже ніхто. Адже діти — це й можливість непогано підзаробити. З грудня 2013 року в Україні затверджені чималі розміри виплати на дітей. Розмір допомоги при народженні першої дитини становить з 1 грудня 30 960 гривень, з яких 10 320 буде виплачуватися одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців. За другу дитину — 61 920 гривні, з яких 10 320 виплачується одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців. Розмір при народженні третьої й кожної наступної дитини з 1 грудня становить 123 840 гривень, з яких 10 320 виплачується одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.

У багатьох країнах уже зрозуміли, що гроші дітей можуть несовісно використовувати матері, тож винайшли набагато ефективніший спосіб допомоги новонародженим. Наприклад, у Фінляндії вже 75 років поспіль жінки отримують від держави велику коробку з дитячим одягом, дитячою постільною білизною й іграшками. Причому саму коробку можна використовувати ще й як ліжечко. Дехто вважає, що ці набори допомогли Фінляндії радикально знизити рівень дитячої смертності. До того ж традиція має соціальну значимість — дати всім фінським дітям незалежно від їхнього походження рівні стартові можливості в житті. Дитячий набір — подарунок від уряду — отримує кожна майбутня мама. Він містить дитячий одяг, зокрема зимовий комбінезон, спальний мішок, аксесуари для купання, а також підгузки, постільну білизну і невеликий матрац. Якщо покласти матрац у коробку, вона перетворюється на ліжечко. Безліч дітей з усіх соці­альних верств проводять у ній перші тижні життя. При цьому матері мають вибір: узяти коробку чи грошову допомогу, яка наразі складає 140 євро. Але 95 % обирають коробку, оскільки речі, зібрані в ній, коштують значно дорожче, пише ВВС Україна.

З НОВОГО РОКУ КУРС ЛІКУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ КОШТУЄ 1016 ГРИВЕНЬ, АБОРТ У СТАЦІОНАРІ — МАЙЖЕ 300 ГРИВЕНЬ

Всупереч грошовим стимуляціям свідомі українки народжувати не поспішають. А якщо дитина ще й на заваді кар’єрі, то в більшості випадків йдеться про переривання вагітності. Аби всі були в курсі, що і по чому, ужгородкам вже оприлюднили витрати за переривання вагітності. Згідно з новими тарифами за платні медичні послуги, які оприлюднили на засіданні Ужгородського міськвиконкому 18 грудня, операція штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах методом вакуум-аспірації коштуватиме 181,65 грн. Операція штучного переривання вагітності у стаціонарі вартуватиме 269,05 грн. Вартість амбулаторного лікування безпліддя методом допоміжних репродуктивних технологій становитиме 315,55 грн., а весь курс лікування безпліддя обійдеться в 1016 грн. Сюди входять: формування попереднього діагнозу — 102,50 грн., додаткові методи обстеження — 109,55 грн., допоміжні репродуктивні технології — 103,50 грн. Окрім цього, копія медичної довідки чи витяг з історії хвороби коштуватиме 14,65 грн.

Зрозуміло, що думати треба значно раніше, аби до подібних обчислень справа не доходила. Свобода сексуальних стосунків не минає без наслідків. 30 % жінок, що пройшли через аборт, не можуть згодом завагітніти. За словами Світлани Лур’є, керівниці департаменту маркетингових досліджень компанії Proxima Research, в Україні найвищий показник абортів у Східній Європі.

МАТЕРИНСТВО МАЄ БУТИ СВІДОМИМ І БАЖАНИМ

Заможні українки віддають перевагу пологам за кордоном, останнім часом серед них чимало й закарпаток. Причиною цьому скандальні випадки дитячих смертей у пологових будинках. Однак варто зважати й на те, що чимало випадків дитячих смертей пов’язані з небажанням матері відмовлятися від шкідливих звичок під час вагітності. Ще страшніше, коли від новонародженої дитини відмовляються через уроджені патології. Цього року в Ужгороді зафіксували чотири випадки відмов від новонароджених у пологових відділеннях. Щодо найменших діток, згідно з наказами МОЗ України та протоколами обстеження й лікування, виходжування новонароджених починається з 500 г та 22 тижнів гестації. Цього року в області було 27 таких дітей.

«Першою в рейтингу захворювань новонароджених є внутрішньоутробна гіпоксія, після якої часто розвиваються асфіксія новонародженого, тяжкі порушення з боку центральної нервової системи з глибоким розладом мозкового кровообігу і нерідко з внутрішньочерепним крововиливом. Ускладнення асфіксії це набряк головного мозку, внутрішньочерепний крововилив, відмирання або некроз ділянок тканин головного мозку, зміни серцево-судинної системи, порушення роботи нирок, порушення легеневого кровообігу, ураження шлунково-кишкового тракту. Друге місце займає сповільнений ріст та недостатність живлення. Третє місце за вродженими аномаліями розвитку, це хвороби Дауна, спинномозкова кила, ВВС та множинні вроджені вади розвитку», — пояснює обласний позаштатний неонатолог Магдалина Семеняк.

За 9 місяців на Закарпатті народилося 649 недоношених малюків, що становить 4,7 % від усіх народжених. Пані Магдалина пояснює, що кількість патологій у новонароджених можна суттєво знизити за рахунок свідомого материнства та планових вагітностей. «Головне, про що варто пам’ятати майбутнім батькам, це про те, що на них лежатиме вся відповідальність. Дитину треба любити, дбати про неї, приділяти час і увагу, виховувати. І розраховувати тут потрібно насамперед на власні сили, а не нарікати на систему соціального виховання. Дитина не стане порядною та освіченою без зусиль батьків, а тим паче не стане доброю і щасливою без їхньої любові», — вважає обласний позаштатний неонатолог.

Буде щасливою і здоровою мама — дитина також народиться й зростатиме в любові. Батьківство — надзвичайно відповідальний крок. Зрозуміло, що жодне підвищення по роботі не замінить радості дитячого сміху. Водночас у випадку аморального способу життя мами і тата про яке продовження роду може йти мова. Діти — це майбутнє країни, тому має значення, хто кого народжує і наскільки до цього стимулюють гроші та інстинкт материнства.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат