В Ужгороді переглядали фільми про права людини

01.04.2014 15:19 ДОЗВІЛЛЯ

27 березня на терасі DEEP відбувся Фестиваль кіно про права людини. Організатор заходу – громадсько-молодіжна організація «ФРІ» (Фундація регіональних ініціатив). Співорганізатори – СКР (Студентська координаційна рада) і Асоціація студентів-медиків УжНУ.

Присутні мали змогу переглянути 4 короткометражні фільми, які стосуються законів про права людей. Зокрема, до уваги глядачів були представлені різні випадки порушення прав українців високопосадовцями та колишнім президентом Віктором Януковичем.

Після кожної стрічки охочі могли задати питання експерту – кандидату юридичних наук, доценту факультету європейського права та правознавства УжНУ Михайлу Савчину. Він коментував кожну короткометражку, наголошуючи: «Справді, нині існує багато випадків порушення прав громадян. Ті фільми, які ми дивимося, є цьому підтвердженням. Варто звернути увагу хоча б на стиль спілкування політиків із громадськістю й на те, як суспільно значуща інформація замовчується. Те, як поводиться нинішня влада, – це порушення базових засад відносин».

Надія Ваць, студентка ІІ курсу медичного факультету УжНУ, розповідає: «У зв’язку з подіями, які сталися й далі відбуваються, ми вирішили показати такі фільми, котрі нас чогось навчать і стимулюють до чогось. Наша влада, яка має служити народу, доводить протилежне – ставить себе вище за нас, політики уявляють себе богами і царями. Нам закривають очі, обмежують нас, ставлять у рамки. Треба показувати людям, який інструмент вони мають в руках – свої ж права і свободу. Не треба бути байдужими, бо через це в нас і виникають такі проблеми, як безробіття та жахливі умови життя. Не за це боролися люди на Майдані і померли».

Мар’яна Черкес, студентка ІІ курсу словацького відділення філологічного факультету УжНУ, каже: «Мені сподобався цей захід, бо я для себе почерпнула багато корисного на майбутнє. Тепер знаю, як відстоювати свої права, що варто робити, а чого – уникати. Завдяки таким фільмам починаю більше розуміти ситуацію в країні. Корисними виявилися консультації експерта, який пояснював кожну стрічку й радив, як знайти вихід з певної ситуації».


Оксана Пітра, Медіацентр УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат