Аналітика: Як криза в Україні може змінити світ

admin 01.04.2014 14:42 ПОДІЇ

Захід сподівається, що Путін не вторгнеться на континентальну Україну і зупиниться. Але надія – це не стратегія. Адже у злобного кремлівського карлика плани більш, ніж наполеонівські

The New York Times. Як криза в Україні може змінити світ

"Москва і Захід вступили в тривале протистояння через анексію Росією Криму", - йдеться в статті, опублікованій в The New York Times. Автор статті Пол Тейлор перераховує можливі зміни світової політики, які спричинить криза в Україні.

Скорочення ролі Росії. Роль Росії в міжнародних справах зменшилася, принаймні тимчасово. Москву фактично виключили з G8. Її заявки на вступ до ОЕСР і МЕА заморожені. Західні саміти в Москві скасовано до подальшого повідомлення.

Відродження НАТО. Військовий альянс, який, здавалося, втрачає свій сенс, повертається до справ. Планується збільшення повітряних патрулів і навчань в Польщі і країнах Балтії, а Варшава хоче якнайшвидшого розміщення систем ПРО в Центральній Європі.

Енергетична диверсифікація. Енергетична карта Європи перекроюється, щоб скоротити залежність від російської нафти і газу. Країни ЄС мають намір побудувати додаткові термінали СПГ, удосконалити трубопроводи, розширити постачання газу через Грузію і Туреччину.

Китайський фактор. Дипломатичний альянс Росії та Китаю, які часто голосують заодно в Раді Безпеки ООН, може змінитися в одному з двох напрямів: зближення шляхом тіснішого енергетичного партнерства або охолодження, якщо Китай дистанціюється від поведінки Путіна.

Лідерство Америки. Світова роль Вашингтона як лідера, ослаблена зростанням держав, що розвиваються, і обмеженнями за президентства Барака Обами, частково відновлена. Нинішні події знову наділили Обаму роллю "лідера вільного світу" в європейській кризі Сходу і Заходу.

Лідерство Німеччини. Події в Україні зміцнили роль Берліна в Європі. Німеччина вже є панівною економічною державою, яка задає тон у врегулюванні кризи єврозони, і канцлер Ангела Меркель стала головним співрозмовником Європи з Путіним.

Єднання Європи. Європейський Союз об'єднався, принаймні на сьогодні, у зв'язку з поверненням нової зовнішньої загрози. Це може допомогти його лідерам подолати деякі зі своїх давнішніх суперечок.

Боротьба за Центральну Азію. Путін і Захід намагаються залучити кожен на свій бік автократів багатих енергоресурсами Азербайджану, Казахстану, Туркменістану та Узбекистану. У разі економічного ослаблення Росії вони захочуть переметнутися в табір Заходу.

Американсько-російська співпраця. Деяке співробітництво в сфері світової безпеки триватиме, але можливі суперечності щодо Сирії, Ірану, Афганістану і КНДР. Москва може привести в дію свої важелі тиску, як-от контракти на постачання зенітних ракетних систем С-300 в Сирію чи Іран.

Майбутнє президента Путіна. Російський лідер близький до піку своєї популярності. Але нестабільність може зрости, якщо він потрапить під тиск магнатів, незадоволених скороченням обсягів їхнього бізнесу. Більшість з них більш ніж лояльні тепер, та все може змінитися через півроку.

Переклад InoPressa

++++++++++++++++++++++++++++

Путін після України може спробувати розвалити Євросоюз – The Washington post

Росія з Китаєм і Індією може сформувати блок проти Заходу і підтримати проросійські сили у Франції, Греції і Італії. Адміністрація президента США недооцінює Володимира Путіна і Росію, яку Барак Обама нещодавно назвав "регіональною" і не значною країною. Про це сьогодні пишуть оглядачі The Washington Post Моллі Макк'ю і Грегорі Маніатіс. Вони переконані, що плани Кремля значно масштабніші, ніж просто завоювання України і сусідніх країн. Вони припускають, що найближчі роки Путін присвятить створенню сильного Євразійського союзу, до якого увійдуть колишні союзники СРСР: Індія і Китай, а також Сирія і Венесуела. Індія і Китай на сьогодні залежать від російських військових технологій, а "Газпром" і "Роснефть" вже працюють над угодами з Пекіном і Нью-Делі. Росія також розвиватиме економічні і військові відносини з країнами BRICS. Це дозволить вибудувати планетарну вертикаль проти Заходу. "Їх співпраця може трансформуватися у військовий союз без будь-яких цінностей, який володіє військами і цілями, які Путін так наполегливо хоче протипоставити НАТО", - йдеться в статті. Крім того, зауважують автори, Кремль спробує вдарити по Євросоюзу з середини, спровокувавши європейців підтримувати на виборах праві партії. "Очікується, що праві у Франції, Греції, Італії, Угорщині та інших країнах посилять свої позиції на виборах в Європарламент у травні і сформують деструктивний антиєвропейський і проросійський блок. Це побоювання посилилося у неділю, коли французький "Національний фронт" продемонстрував значно кращі результати на місцевих виборах, ніж очікувалося", - пишуть оглядачі. Журналісти The Washington Post зауважують, що Захід сподівається, що Путін не вторгнеться на континентальну Україну і зупиниться. "Але надія – це не стратегія", - йдеться в статті. Автори радять Заходу готуватися до довгострокової конфронтації з Кремлем, яка вже почалася через Україну. Нагадаємо, американські експерти вважають, що Лондонська біржа може зупинити агресію Путіна проти України.

tsn.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат