Міндоходів нагадало закарпатцям, що доходи треба задекларувати до 1 травня

admin 31.03.2014 11:02 СОЦІО

Міндоходів Закарпаття нагадує, хто і в які терміни зобов’язаний задекларувати доходи за минулий рік.

Про все, що заробили, – треба повідомити Міндоходів: до 1 травня чимала частина українців може, а багато хто просто зобов’язаний задекларувати свої доходи за минулий рік. Тобто, якщо ви отримали доходи за кордоном, продали автомобіль чи вам подарували будинок – маєте про це повідомити. Якщо отримали доходи й не сплатили податки – мусите це зробити; якщо не вчините так – чекають штрафні санкції, й чималі. Тож хто мусить подавати податкову декларацію, а хто може це робити та ще й отримати при цьому гроші – в розмові з начальником управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Закарпатській області Ігорем Крілем.    

Податковий кодекс уперше дав визначення, що теща – не рідня
«Я би розділив усіх громадян на тих, хто зобов’язаний задекларувати свої доходи, й на тих, хто може добровільно це зробити, – розповідає Ігор Кріль. – При цьому нагадаю, що в такому випадку ми не говоримо про підприємців-фізосіб, як мали подати декларації до 9 лютого (зараз маємо випадки, коли такі люди повторно намагаються здати декларації вже як фізособи, а це неправильно). Отже, про тих, хто зобов’язаний взятися за оформлення декларації. Насамперед відзначу, що якщо людина працює за основним місцем роботи, то підприємство (юридичною мовою – податковий агент) сплачує за неї всі податки, хвилюватися про необхідність декларування доходів не треба. Але якщо ви отримували доходи від двох і більше податкових агентів, або доходи, з яких протягом року податок не утримувався, то в такому разі подати декларацію необхідно». Також треба подавати декларацію, якщо ви впродовж року здійснювали операції з майном, тобто продавали його, чи отримували в дарунок, спадщину. Крім того, якщо громадянин продавав упродовж року транспортні засоби й при цьому під час здійснення операцій у нотаріуса не сплатив податки з отриманих доходів, то йому необхідно подати декларацію, а після цього сплатити податок. Щоправда, є винятки з правила. Так, якщо торік продали тільки одне легкове авто чи мотоцикл, то ставка податку «нульова» (тобто податки з доходів не треба платити), але якщо так склалося, що впродовж року ви продавали більше одного легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, то вже з усіх наступних операцій податки треба сплатити.

Щодо отримання спадщини або дарунка, слід пам’ятати, що залежно від ступеню рідства при подібних операціях ставка податку може різнитися. Так, якщо мати дарує доньці квартиру, то ставка «нульова» (спадщина та подарунки, отримані від члена сім’ї першого ступеня рідства), якщо вже зятеві – то ставка 5 відсотків. Міндоходівці жартують, що саме Податковим кодексом і встановлено: теща – не рідня…

Треба декларувати доходи, отримані в результаті інвестиційної діяль¬ності, а також іноземні доходи. «Частка осіб, котрі отримують такі доходи, зростає з кожним роком, – розповідає І. Кріль. – При цьому, певна річ, із метою уникнення подвійного оподаткування сам резидент повинен визначати, де сплачувати податки. Якщо, наприклад, сплатить їх за кордоном, то повинен нам надати відповідні документи». Серед таких чимало людей, котрі працюють в ІТ-сфері й мають замовників ледь не з півсвіту. Сумлінним платником податків виявилася і ужгородка Йолка: приміром, торік із нею зв’язалися наші міндоходівці, й вона подала декларацію.  

Так само зобов’язані декларувати доходи особи, котрі здійснюють незалежну професійну діяльність. Ідеться про громадян, котрі беруть участь у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності (репетиторство), про лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів тощо.
При цьому в Міндоходів нагадують: у разі неподання декларації про доходи вчасно, доведеться сплачувати штрафи. Ще якщо громадянин «пропустить» 1 травня і невдовзі таки сам подасть декларацію, то з нього тільки утримають штраф у розмірі 170 гривень, а якщо вже несплату виявить Міндоходів і складе відповідний акт, то фінансові санкції виростають до 25 відсотків від суми несплаченого (повторно – до 50%) і до чималих штрафів.
Подайте декларацію й… отримайте гроші!

Оформляючи декларацію, можна й виграти – метою декларування є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізосіб, сплачених із зарплати у попередньому році. Мова йде про так звану податкову знижку, яку, напевно, багато хто вже й отримував. «Так, є громадяни, котрі протягом року платили за навчання дітей чи страхували життя і здоров’я, – відповідні квитанції є підставою для нарахування податкової знижки», – розповідає начальник управління. Попри те, він каже, що можна включати до податкової знижки частину суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; суму витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, та процентів за ним (в Ужгороді відповідна програма активно діє); оплату допоміжних репродуктивних технологій; кошти, втрачені на оплату вартості державних послуг, пов’язаних із усиновленням дитини. Крім того, якщо громадянин переобладнував авто для використання стиснутого або скрапленого газу тощо, то також суму видатків на ці роботи можна включати до податкової знижки. До речі, подавати декларацію для отримання податкової знижки не обов’язково до 1 травня, головне зробити це до кінця року. Між іншим, я особисто подавала декларацію й отримала близько 600 грн. – правда ж, на вулиці такі гроші не валяються?

Податківці ще раз нагадують, що задекларувати доходи фізичні особи повинні до 1 травня. І просять не залишати це на останні дні, бо, зазвичай, перед кінцевим терміном в органах Міндоходів виникають такі черги, такий наплив бажаючих подати декларації, що справитися з ними нереально. Аби уникнути такої ситуації, ГУ Міндоходів просять робити все вчасно. Крім того, можна подавати декларації в електронному вигляді – для цього достатньо отримати безкоштовний електронний ключ і звітувати про доходи, не виходячи з дому.

admin


За матеріалами Закарпатської правди

ТЕГИ : податкиМіндоходів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат