Сьогодні День весняного рівнодення: розпочинається новий тропічний рік

admin 20.03.2014 10:57 ПОДІЇ

20 березня – День весняного рівнодення. Це одне з унікальних явищ природи, коли говорячи науковою мовою, «центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор».



Якщо говорити простіше, то цього дня Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, перебуває у такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені, які несуть теплову енергію, падають прямовисно на екватор.
Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі. З 2010 до 2014 року весняне рівнодення настає 20 березня.
Весняне й осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. У тропічному році приблизно 365,2422 сонячних діб. Ось через це «приблизно» рівнодення щороку припадає на різний час доби, щороку пересуваючись вперед приблизно на 6 годин.
У День весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі: Іран, Афганістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан - практично всі країни Великого шовкового шляху пов'язують початок нового року з цим явищем природи.
Цього дня світло і темрява розділяються порівну.
В давнину, коли не було календарів, настання весни визначали по сонцю. Вважалося, що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім , набухання бруньок на деревах , буйне проростання зелені.
День весняного рівнодення особливо шанувався і в язичницькій вірі . Вважалося, що в цей день в річному круговороті Весна, яка уособлює пожвавлення і відродження природи, приходить на зміну Зимі.
Як відомо, коли Сонце переходить з північної півкулі в південну, настає осіннє рівнодення – 22 або 23 вересня.

Calend.ru

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат