Що у Балог пішло не так

07.03.2014 16:31 ПОЛІТИКА

Революція в Закарпатті пройшла доволі спокійно. Це добре. Але погано те, що не всі розуміють мету цієї революції. Мета було простою — не лише змінити владу, а змінити саму систему владарювання. Щоб жодному чиновникові, який отримає крісло в органах влади,   більше ніколи не хотілося використовувати посаду для власних інтересів. Щоб жоден чиновник не захотів за певні преференції отримувати конверт з банкнотами. Щоб кожен чиновник пам’ятав, що він на службі у народу, а не є царком і божком цього народу.

Аж тут на Закарпатті почалися кадрові призначення і відразу один із кланів зчинив гвалт. Не важко здогадатися, що це клан Балог, глава якого вже два десятки років був «на службі» у народу, але насправді просто вислужувався то Медведчуку, то Ющенку, то Януковичу. Тепер чомусь вирішив, що революція робилася задля того, щоб клан і надалі владарював у Закарпатті. Погано те, що клану вдалося приборкати закарпатський Майдан, який почав діяти не так, як це декларувалося в буремні революційні дні, а так, як вкаже Балога та його холуї.

Приміром, Майдан спокійно проковтнув гірку пігулку після призначення балогівського холуя Щадея на посаду секретаря Ужгородської міськради, яка автоматично робила його в.о. аж до наступних комунальних виборів. І Майдан спокійно спостерігає за тим, як Щадей «керує» містом. Чого вартий порядок денний анонсованої сесії міськради, куди винесли не питання найнагальніших проблем міста, а питання земельні й… зарплати самого Щадея.

Щоправда, Щадею і так не поталанило. Хтось заїхав йому гострим предметом трохи вище сідниці. Ну, звичайно ж, перелякана прокуратура кваліфікує це як замах на життя. А патрон Щадея Балога відразу звернувся аж до генпрокурора та міністра МВС розслідувати цю «битовуху». Або, як пише у себе на Facebook Сергій Ратушняк, балогівці нагнали 500 міліціонерів розслідувати напад на Щадея, при чому «всі вони разом не можуть зупинити здирницьких наїздів, катувань, грабунків чиновників,.. вони не виїжджають на жоден виклик на «102», але приїздять жваво і дружно на виклик з причини подряпини на гузиці Щадея…»

До речі, щодо самої міліції, то тут також добре простежується реакція клану Балог. Як відомо, головним міліціонером області призначили Василя Турдая. Звичайно, Балогам хотілося в це крісло своїх (Зелінського чи Гелетея), але сталося не так. І відразу преса Балог витягує справу хустського газовика Нагірного, який вбив на смерть на машині людей і втік, і звинувачує Турдая в тому, що він тоді був на посаді головного міліціонера Хустщини і мав затримувати Нагірного, а натомість цей газовик втік. Балогівці навіть нагнали своїх бойовиків із «Правого сектору» та інших обманутих ними майданівців, щоб блокувати будівлю управління обласної міліції. При цьому ніхто і не скаже, чому саме Турдай став крайнім у цій справі Нагірного, а не прокуратура чи суд. Балогам потрібно просто захопити обласну міліцію і вони гребують правдою. У четвер агресивно налаштовані балогівці таки захопили Турдая і змусили його написати заяву на звільнення. Тепер Балога чекає на призначення на цю посаду когось із свого оточення.

Ну і про найголовніше призначення. Хоч як Балога не старався, щоб губернатором призначили когось із його клану або найближчого оточення, нічого не вийшло. Балогу проігнорували. Сказали, що губернатор буде призначений за квотою «Батьківщини» і балогівці вже раділи, що губернатором стане Кеменяш, однак у Києві чудово знали, що Кеменяш підневільний Балоги, тому прийняли доволі непросте рішення — призначили нардепа Валерія Лунченка. При цьому Лунченко позбудеться нардепства заради того, щоб пробути на губернаторській посаді лише до травня.

Лунченку вже дістається від Балог. «ЄЦ»унка Ольга Бізіля з докором написала, що Лунченко «тимчасовий». А придворний соціолог Балог Пащенко також обурився таким призначенням і ляпнув у себе на сторінці у Facebook геніальну фразу: «Громадська організація Закарпатський інститут політичних досліджень, головне завдання якого захищати інтереси виборців області, буде дуже прискіпливо відслідковувати ці призначення». Написав би «захищати інтереси виборців Балоги», то було би цілком логічно і зрозуміло, а то раптом розписався за виборців всієї області, ніби ніхто не знає, на кого працює Пащенко.

Поки що молодому Лунченку вистачає мужності відбиватися від Балог. Своїми заступниками він призначив Сербайла та Лукечу. Останній взагалі завідував економічним блоком при минулому губернаторові, тому Лунченко явно ризикував із таким призначенням. Однак це призначення доволі логічне, бо Лукеча доволі професійний, а ще… прихильний і до Балоги.

Ну і не можна обійти боком ще одне призначення — ректора УжНУ. Студенти зняли Ващука. Той дійсно був непоганим менеджером і зробив доволі багато для комунально-побутового покращення в університеті. Однак багато хто говорив, що Ващуку не вистачає інтелігентності й такту. А от саме ці якості виявилися у Володимира Смоланки, який є людиною Балоги і вірним членом його партії з цілком меркантильних причин. Свого часу саме Балога на місці обласного пологового будинку облаштував під Смоланку нейрохірургічну клініку. Смоланка дійсно інтелігентний і розумний, але закарпатці сподіваються, що він не буде йти на вибори ректора. Смоланка нейрохірург зі світовим іменем і він повинен лікувати людей, а не будувати туалети в студентських гуртожитках.

ТЕГИ : віктор балогаВолодимир СмоланкаВалерій ЛунченкоВіктор Щадей

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат