Про робоче Різдво, маніпуляції   Закарпатгазу, монополію Водоканалу, Євромайдан та Балогу

07.03.2014 15:59 СОЦІО

Огляд редакційної пошти.

Цього разу редакція одержала листи і політичного змісту, але між тим ідеться про комунальні питання та духовні. Чекаємо від вас нових листів, які неод¬мінно опублікуємо.

Читач «РІО» (імені не називає) у своєму листі вказав, що при державній монополії Водоканалу в місті Мукачеві створили приватну фірму, яка опікується перевіркою водних лічильників. Зняти лічильник і знову його поставити після перевірки має сам господар.

«За перевірку треба платити 70 гривень, які йдуть у приватні кишені чиновників мукачівської мерії. Хто, порушуючи закони України, вирішує ці питання, довідатися в мерії неможливо. Порядок перевірки водних лічильників регламентується Законом про стандартизацію. Але в Мукачеві закони — не указ, у мерії пишуть свої закони. Раніше перевірка лічильників була безкоштовною, потім — 9 гривень, а тепер — 70 гривень. Апетити п. Запотічного — чиновника мерії — ростуть», — мовиться у листі.

ЧОМУ РИМО-КАТОЛИКИ НЕ МАЮТЬ ВИХІДНОГО НА РІЗДВО?

Редакція одержала «різдвяного» листа від постійної дописувачки «РІО» пані Клари Кевер. Пряма мова.

«Пройшло православне Різдво. Прочитала, скільки уваги приділяла газета цьому питанню, як православні й греко-католики гарно святкували. І стало дуже боляче і сумно. Цікаво, що в Біблії, де детально написано про події тих часів, нема дати народження та смерті Христа?! Я давно думаю, чому. Вчені намагалися визначити дату за появою Ясної Зірки, яка вказувала шлях до немовляти. Але не було ясно однозначно, чи це була комета або накладання світла двох планет, у той час було і те, і інше явище, визначити дату не вдалося. Оскільки дати нема, церква приурочила Різдво Христове до дня народження нового дня, Сонця, світла. Це день зимового сонцестояння, коли найкоротший день і найдовша ніч. У ті часи вважали, що цього дня народжується Сонце, дні стають довшими. Христос ніс людям світле, добре, тому дуже вдало приурочили його народження до цього дня. Після введення нового календаря цей день припадає на 24—25 грудня. Православна церква, яка в побуті користується новим календарем, свята відзначає по-старому?! Тому і дати 24.12 та 6.01 — умовні й, мабуть, далекі від істини. Римо-католики з усім світом святкують Різдво у грудні. Серед християн православних і греко-католиків чи не найменша кількість. Вони переважно проживають в Україні та Росії. У Закарпатті, де цілі райони не православні, святкувати не мають можливості. У нас свято обмежується привітанням мера, який називає нас вірниками «західного обряду» (йдеться про екс-мера Ужгорода Віктора Погорєлова). Не знаю, чому. В Китаї, Індії (29 тисяч), на Філіппінах та в інших країнах — велика кількість римо-католиків. Причому тут Захід? Але умов для святкування нема. У свята нормальний робочий день — ні в церкву піти, ні в гості, ні підготуватися, як належить, умов нема. Попри те, що третина Ужгорода і значна частина населення області святкують, Різдво не відчувається. Те саме з іншими святами. Для закарпатців могли би зробити інакше — це залежить від влади. Хай би дали вихідні у ці дні навіть із відпрацюванням у суботу або відпустку за свій рахунок, або ж ще щось, головне — створити умови для святкування. Думаю, люди були би дуже вдячні. Роблять же вихідний на 1 листопада, хоча цей день ніде не відзначають в Україні, лише в нашій області. А наразі радіємо за тих, хто має можливість належним чином святкувати, а для нас залишається біль за неповагу до нас і нашої віри».  

Перезавантаження влади в Закарпатті: добре знайомі старі обличчя.

До редакції «РІО» надійшов лист із Мукачева від Т. Поповича. Дещо «майданівський», але в контексті закарпатського політикуму. Наводимо цитати з листа.

«Ви відкрили для нас сторінку життя катів, бандитів, нелюдів — тих, хто впродовж 20 років нас гнобив, обдирав і принижував. Але це лише в Києві. Такі ж «герої» — у нас, на Закарпатті — Балогівська банда. З 90-х років вони — при владі різних рівнів — обкрадали народ і державу. Всі ласі шматки державної й комунальної власності (народне надбання) у їхніх руках. А ще вони дарували наш ліс, землі, санаторії Медведчуку, Богатирьовій, громадянинові Америки Ровту та своїм любим друзям. 350 га лісу, «Синяк» Юля повернула державі, але Балога і не думав повертати. На місці Чинадіївського лісокомбінату за тією колючою огорожею — дачі Балоги та його любих друзів Васюти, Петьовки. У селі Клячаново під лісом — дачі цих же Балог і Петьовок, де вони вирощують екологічно чисту продукцію та живність: є ферма, рибник, страусятник, як у Пшонки, ресторани, готелі, де приймають суддів, прокурорів та інших потрібних людей.

Коли Балога обікрав закарпатців, то подався до Ющенка. Саме Віктор Іванович установив такси й хабарі для всіх в Україні на всі посади. У всіх структурах Закарпаття (СБУ, прокуратура, суди, міліція, освіта, медицина) поклав «своїх». Досі працює вірна йому братва, яка проводить для нього, його сім’ї і для себе вибори на всіх рівнях.

Для всієї братви він дарував державні нагороди і звання, ордени, а Вегешу (екс-ректор Ужгородського Національного університету), котрий розвалив УжНУ — звання академіка, своєму братові Іванові — почесного професора УжНУ. Тепер і працює над тим, як вигнати Ващука (вже екс-ректор УжНУ) і всадити свою людину, не питаючи наукових працівників УжНУ. А скільки вони виписали липових дипломів? Нагороди одержували судді Стрижак, Щербан, Демченко, зате суди вирішували все так, як бажалося Балогам. Всі, хто служить Балогам, мають корито, депутатство і державні нагороди: Мотильчак — освіта, Щербан — суддя, Васюта — медицина, особлива заслуга перед сім’єю колишньої начальниці Пенсійного фонду міста Мукачева, яка призначала високі пенсії держслужбовцям й одержала орден Княгині Ольги. Балога частенько дарував грошові чеки держави за підписом Ющенка тим, хто робив йому певну послугу, в межах річної і більше платні простих громадян. Ющенко і Балога допомогли Януковичу стати президентом. Вони відкрито «топили» і «псували» жінку, яка працювала на користь держави і громадян, їм не було цікаво, щоб держава була успішною і в ній діяли закони.

Ще наприкінці 90-х, коли Мукачево захлинулося паводком, мер Балога і «регіонал» Янукович гріли руки й набивали кишені на чужій біді. Кримінальні справи залишилися таємницею прокурора Бенци. Балога каміонами возив рубльову горілку з вугілля (донецьку), яку по 5 гривень примушували купувати всіх бюджетників.

Підріс Іван (середній брат Віктора Балоги) і став заступником губернатора. Разом із Кічковським ділив майно, землю, надра, ліс, тендери та інше. Підкупивши виборців, братва «Єдиний центр» всадила Івана у крісло голови Закарпатської обласної ради. Кілька разів перед Євромайданом вигукнув «Банду геть!». Іван Балога вимагає від силовиків його згоди на призначення начальників силових структур області, любих друзів, а їх у них багато, хоча би Гелетей (начальник служби охорони Ющенка) з міліцейською школою став генералом, а тепер — сват Віктора Балоги. Ці злодії не хочуть усвідомити, що їхня ера крадіжок, обдирання, обману, недружби з Законом закінчилася.

Ми просимо Євромайдан та силові структури дати оцінку діям Балог, котрі протягом 15 років топтали закони України й грабували державу та громадян. Вони пристосовувалися і влазили до будь-якої влади, тепер вони мають понести кару, а не лізти до влади й шукати «дах» на гребні хвилі».

І В ЦЬОМУ Ж КОНТЕКСТІ, ТІ САМІ ОБЛИЧЧЯ

Лист про перезавантаження влади редакція отримала також із Мукачева від А. Пінчук.

«Кожен упродовж 20 років відчув тиск узурпованої кримінальної влади балогівців. Особливо все було «узаконено», коли Віктор Балога керував Ющенком. Він продовжив побудову криміналітету, започаткував хабарництво і контролював Закарпаття, де у всіх гілках влади були його люди. Тут керував бандою і гнітив народ Іван Балога. Всі — сім’я та інші родичі — це та ж банда, що і в Києві.

Впродовж 2004—2010 років люди Балоги займали всі ключові посади, а Кічковський із балогівською більшістю приймали такі закони, що давали їм можливість красти, контролювати митницю...

Балогівці вичікували, хто стане переможцем Майдану... Всю свою сім’ю Балога запхав у депутати, а на Майдан відправляв чужих. У парламенті «ЄЦ» займає позицію вичікування. Під час серйозних голосувань за Азарова і злочинну постанову Віктор Балога виходив із зали, а Петьовка і Павло (брати Віктора Балоги) голосували з «регіоналами».

Особливо тепер небезпечно і тривожно, що стоїть питання призначення губернатором Кеменяша (у той момент Валерій Лунченко ще не був губернатором Закарпаття), звичайно, з подачі Балоги. Він (Кеменяш) давно співпрацює з Балогами, тобто разом крадуть ліс та мінеральні води. Щодо партії «Батьківщина», то Тимошенко і Турчинов зовсім не знають, як Кеменяш із Балогами співпрацювали на виборах 2010 року проти Юлі за Януковича. Тоді штаби «Батьківщини» були бездіяльні, особливо в Мукачеві. Кеменяш та його соратник Фекете зраджували ідеї Тимошенко. Складалося враження, що вони працювали на розвал «Батьківщини» задля розбудови «ЄЦ».

Закарпатці давно ненавидять сім’ю Балог.

«Кеменяш був потрібен балогівцям, аби далі красти, впливати і контролювати всю область, «дахувати» корупцію, захищати тих, хто виконував їхні злочинні вказівки в судах, прокуратурі, міліції, Пенсійному фонді...

Дорогий Євромайдане! Не дозвольте родині Балог вкотре захопити владу! Вони мають постати перед судом і повернути державі все, що отримали за 20 років. Слід відповідним органам поцікавитися і сином Віктора Балоги Андрієм. Звідки ця молода людина має такі статки?

Геть банду Балоги!»

ЗАКАРПАТГАЗ МАНІПУЛЮЄ ЦИФРАМИ?

Клара Кевер також написала про непорозуміння з ПАТ «Закарпатгаз». Жінка каже, що завжди розраховується за газ за книжкою, але часом дістає квитанції. При цьому контролер, яка записує показники лічильника, каже, що квитанцію можна викинути. Проте тут пані Клара вбачає незрозумілі нюанси, відтак написала до «Закарпатгазу» листа з двома питаннями.

«Чому в квитанції попередня цифра оплати ніколи не збігається з моїми даними. Хіба мої дані за місяць не доходять до них? Те, що поточні дані беруть приблизно, це зрозуміло, бо виходять із середньодобового використання. Але за попередній місяць звідки беруть? Не з комп’ютерної бази?» — пише Клара Людвіківна.

Ужгородка запитувала в сусідів, які відповідали, що мають такі ж непорозуміння, а розходження в цифрах досить великі. Закарпатгаз достеменно пані Кларі ситуацію не роз’яснив.

«На звороті квитанції було повідомлення про те, що споживачі повинні прийти в газове господарство, підписати згоду про їхнє право на використання моїх персональних даних для розрахунків. Я категорично проти використання моїх даних», — додає читачка.

Жінка писала листа до Закарпатгазу, а у відповідь отримала відписку, яку не може назвати відповіддю на конкретні запитання. Вона називає це відпискою радянських часів.

«Працівники Закарпатгазу не зовсім усвідомлюють, що вони працюють, обслуговують нас, споживачів, а не навпаки», — завершує листа читачка.

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат