Рятувальники просять закарпатців не спалювати траву (ФОТО)

admin 04.03.2014 09:59 СОЦІО

З приходом теплої пори року у пожежних підрозділів Закарпатської області роботи менше не стає.

Нестабільний стан пожежної безпеки у весняно-літній період обумовлюється, головним чином, різким зростанням кількості пожеж у екосистемах краю.

На вулиці ще не встигло  потепліти, а в області вже зафіксовані перші випадки неконтрольованого спалювання сухостою. Протягом минулих вихідних пожежно-рятувальні підрозділи тричі виїжджали на гасіння пожеж спричинених загоранням сухої рослинності.
 
Мине ще трохи часу і наш край охопить справжній бум весняно-польових робіт. Краяни масово візьмуться за  впорядкування прилеглих до обійсть територій та дачних ділянок. Звісно‚ добрий господар завжди піклується про чистоту свого обійстя. Проте‚ зі старим мотлохом люди звикли розправлятися за допомогою вогню. Сухе листя‚ дрібне сміття - все це в кращому випадку вивозиться за межі господарства та спалюється на безпечній відстані від будівель, в гіршому ж – до нього підносять сірника прямо у дворі, де для стихії потрібно дуже мало‚ щоб «вирватися» з-під людської опіки й почати робити свою чорну справу.
 
Так‚ із 1626 пожеж‚ які трапилися в області минулого року‚ 759 стали наслідком масового та безконтрольного спалювання сухотрав’я та сміття. Цьогоріч в області вже зафіксовано 17 пожеж, що виникали в екосистемах краю.
 
Через людську недбалість, особливо при сухій і теплій погоді, об’єктами пожеж подеколи стають не лише сухотрав’я, чагарники але й лісові угіддя, що може призвести до непоправної екологічної шкоди. Вигорілий ліс – це знищена флора і фауна, на відновлення якої знадобиться не один десяток років.
 
Отже, якщо ви ніяк не хочете відмовлятися від спалювання‚ то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше ніж 15 метрів від будь-яких споруд, не кажучи вже про житлові будинки. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання від стерні очищувати й минулорічні посівні масиви. Цей спосіб попри те‚ що небезпечний‚ але й шкідливий‚ адже під дією високих температур нищиться найкорисніший поживний шар ґрунту. Для відновлення якого знадобиться чимало часу.
 
Під час відпочинку на природі багаття потрібно розводити тільки в дозволених та спеціально обладнаних місцях. Не залишайте його без нагляду!
 
Бережіть себе та не наражайте на небезпеку оточуючих! Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслон від пожеж!

admin


За матеріалами Управліня ДСНС України у Закарпатській області

ТЕГИ : спалювання травиЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат