А зміни будуть?

28.02.2014 13:08 ПОЛІТИКА

Хронологія революційних подій доволі стрімка. Майдан дотиснув владу Януковича, активісти вже організовують ледь не екскурсійні тури в маєтки найвищого керівництва екс-влади.

Щоб уявити, на яку широку ногу жив Янукович у тому ж таки «Межигір’ї», то варто сказати, що на велосипеді ці володіння можна об’їхати за три години. А, до прикладу, одні штори в одному кабінетів коштували до 3 мільйонів гривень, а меблі 30 мільйонів гривень. Знайшли у Януковича і наддорогий автопарк. Але найбільше дивує те, що у цьому маєтку царя зберігалися дорогоцінні старовинні ікони і навіть… першодрук Федорова. А ще ви­явилося, що Янукович жив з іншою жінкою, яка мала дитину і була рідною сестрою кухарки Януковича.

Не менш шикарно жили і генпрокурор Пшонка, головний мент Захарченко та інші представники колишньої влади. Вони купалися в розкоші. Вже є думка, що якщо продати цей шикарний непотріб, то можна значно скоротити державні борги.

Що стосується найперших персон, то вони втекли. Янукович ще видав коротке відеозвернення із якогось бункера, що його підставили і він у відставку не збирається, але сам десь ховається. Одні кажуть, що в Криму на території Чорноморського флоту Росії. Інші, що в монастирі в Донецьку. Наразі Янукович оголошений в розшук.

Та менше з тим, розшук і покарання злочинців на совісті нової влади. А те, що вони дійсно злочинці, свідчать численні документи, які не вдалося знищити. Саме у цих документах йдеться і про наказ використовувати вогнепальну зброю проти маніфестантів

Хвилює інше. Злочинці таки на волі. Нова влада занадто пасивна. Рада обрала головою Турчинова і в самій Раді йдуть якісь незрозумілі процеси. Парламентарі вже дерибанять посади. Повідомляється, що деякі колишні опозиційні фракції вже перекуповують нардепів, які вийшли з фракції Партії регіонів. Є кілька законів, які ухвалила Рада, які взагалі незрозумілі щодо їхньої термінової доцільності. Наприклад, скасування Закону про мови.

Уже зараз видно, що ті представники, які в перший день перемоги революції намагалися кудись втекти, зараз спокійно повертаються і перефарбовуються під переможців. Чи вдасться активістам Майдану взяти контроль у свої руки? Вони ж погрожували виносити з адмінбудівель і представників нової влади, якщо ті будуть займатися тим самим, чим займалися попередники.

УКРАЇНА НА МЕЖІ БАНКРУТСТВА

Одним із перших завдань нової влади є стабілізація економічної ситуації. Річ у тім, що російські фінансисти покидають Україну, закриваються деякі заводи, ро­сійське ембарго на експорт української продукції посилюється. Економіка фактично некерована. Долар підбирається до ще недавньої позначки євро. Ціни зростають. Що з цим робити? Чи не будуть в Україні голодні бунти?

«Вчора я отримав інформацію з Національного банку України, із Державного казначейства України про те, що державна казна розграбована, країна доведена до банкрутства», — сказав один із лідерів опозиції Яценюк. Міністерство фінансів оцінює плановий обсяг макрофінансової допомоги для України протягом 2014—2015 років у 35 млрд. доларів. Тобто, це та сума, яка необхідна у плані фінансової допомоги Україні, щоб трохи стабілізувати стан економіки. Як відомо, Росія нам надала лише перший транш анонсованої економічної допомоги, через яку ми відмовилися від асоціації з Євросоюзом. Ці 3 мільярди доларів ми проїли, а наступних траншів нам не бачити.

Наразі Мінфін запропонував міжнародним партнерам провести донорську конференцію за участі Євросоюзу, США, МВФ, інших країн і міжнародних фінансових організацій про виділення допомоги на модернізацію і проведення реформ в Україні, а також на реалізацію Угоди про асоціацію з ЄС.

Євросоюз готовий дати Україні 20 мільярдів євро фінансової допомоги на проведення реформ після того, як у Києві з’явиться новий уряд. Про це заявив голова комітету з закордонних справ Європейського парламенту Елмар Брок. «Мені здається, що буде 20 мільярдів євро на столі на проведення реформ, і цю підтримку можна буде надати негайно, для запобігання дефолту», — запевнив Брок. Він додав, що українцям не варто боятися, що країна залишиться сам на сам із дефолтом.

Допомога Євросоюзу стала би рятівною на першому етапі. Однак Євросоюз вимагає нагальних реформ і вимагає покінчити з корупцією та призначити чесний і професійний уряд. Ми готові? Судячи з останніх подій — не дуже.

Експерти ж наголошують, що казну можна значно поповнити, якщо змусити олігархів ділитися з державою. Ще зовсім недавно прем’єр Угорщини Орбан поставив подібний ультиматум своїм олігархам. Ті відмовилися ділитися і уряд просто націоналізував ряд фінансових та стратегічних енергетичних компаній. Як результат: нещодавно в Угорщині вже третій раз поспіль знизили тарифи на комунальні послуги для населення. Чи вистачить нашій новій владі духу боротися з олігархами? Навряд. Буквально всі наші полі­тичні партії є проектами олігархів. Олігархи вже намагаються анонсувати свою лояльність до нової влади, щоб показати на публіку, як вони вболівають за країну. Зокрема, Фірташ у Лондоні провів зустріч із представниками МЗС Великобританії щодо питання підтримки України. Посіпака Януковича Ахметов також оголосив про фінансову підтримку нового уряду. І навряд чи ми станемо свідками люстрації олігархічних кланів. Нам слабо…

ВТРАТИМО ЦІЛІСНІСТЬ ДЕРЖАВИ

Ще одним постреволюційним ризиком є можливість втрати частини територіальної цілісності. Щоправда, сепаратистський з’їзд у Харкові провалився, однак відчутно підняли голову російські сепаратисти в Криму. На багатьох адмінбудівлях Криму встановлено російські прапори. Росія вже оголосила, що готова надавати свої паспорти всім бажаючим. А потім все може відбутися за тим сценарієм, який був у конфлікті з Грузією, коли фактично Путін загарбав Південну Осетію.

Однак існує один документ, за яким нам гарантована цілісність. Україна, напевно, єдина країна в світі, що володіє особливим статусом недоторканності. Ще у 1994 році в обмін на відмову України від ядерної зброї було підписано документ, що гарантує територіальну цілісність України. Цю угоду підписали керівники США, Росії, Великобританії та України. Іншими словами , Росія не те що розділяти — вона зобов’язалася зберігати територіальну цілісність українських територій в рамках кордонів за станом на момент підписання в грудні 1994 року!

Сподіваємося, що диктатору Путіну вистачить розуму, щоб не нагнітати ситуацію. Він також повинен знати, що понад 70 % росіян виступають проти втручання Росії у конфлікт між владою та опозицією в Україні. Путіну війна проти України буде не вигідною, бо він не знає, чим вона може закінчитися.

ТЕГИ : майданвіктор янукович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат