Федір Ващук переконаний, що легітимно обраний ректором і не відступить під тиском

admin 24.02.2014 15:33 ПОДІЇ

«Під тиском я ніколи не відступлю, не покину університет. Якщо буде цивілізована розмова про те, що в Україні нова влада і треба всіх нових людей, то ми можемо розглянути питання про нові вибори. Ректором буде той, кого підтримає колектив, а не призначать політики», – сказав ректор УжНУ Федір Ващук під час зустрічі зі студентами, які прийшли до ректорату 24 лютого.

Сьогодні зранку УжНУ штормить. У   відповідь на звернення 19 працівників університету до колективу вишу з вимогою   звільнення ректора УжНУ Федір Ващук відповідає: «Я легітимно обраний ректор і відповідаю за колектив, який мені довірив цю посаду. Ніколи не чинив жодного тиску на студентів чи працівників університету, не переслідував за їхні переконання. Ніяк не ототожнюю себе з колишнім президентом Віктором Януковичем. Вважаю, що за останній рік очолюваний мною виш досяг значних показників у різних сферах діяльності. Зокрема, Ужгородський університет багато зробив у напрямку реальної євроінтеграції. Нормалізувалася також атмосфера у колективі. Розумію, що незадоволені будуть завжди. Поважаю думку своїх колег. Гадаю, що під зверненням про підтримку чинного ректора можна зібрати сотні підписів, але робити це безглуздо. Упевнений, вирішувати, хто очолюватиме найбільший виш Закарпаття, буде колектив університету в правовому полі». Про це повідомляє Медіацентр УжНУ.

Протягом трьох місяців Євромайдану до Києва з’їздило чимало студентів Ужгородського університету. Вони працювали волонтерами там і тут, долучалися до масових акцій, які без них не були б такими численними й дієвими. На щастя, між загиблими на Майдані немає жодного студента УжНУ.

Сьогодні тривають зміни, про які й наші студенти мріяли, за які вони боролися і яких продовжують вимагати. У цьому молодь підтримувало і підтримує й керівництво вишу. Не має права на існування держава, яка нині пропустить сприятливий момент, щоб змінити ситуацію на краще, переконаний ректор УжНУ.

Федір Ващук сподівається, що загибель героїв Майдану не буде марною, що не прийдуть до влади ті, хто носив колишньому президентові подарунки, а тепер його проклинають. Найважливіше, аби не повторилося розчарування 2005 року – після Помаранчевої революції. Тоді принаймні обійшлося без крові. Тепер же ніяк не можна допустити, аби подвиги українців виявилися марними.

«Наші студенти завжди підтримували Євроінтеграцію, з якої й почався Майдан. Хтось активно, хтось менш активно виступав. Інші, можливо, й не наважилися вийти на барикади, але я впевнений, що в серці, в душі були разом з усіма. Студенти УжНУ завжди підтримували Майдан, і ніхто їм у цьому не чинив жодних перешкод», – підкреслює ректор Федір Ващук.

На честь загиблих під час подій у Києві неподалік ректорату з’явиться стела Героїв Небесної Сотні, яку облаштують за рахунок спонсорів, студентських, викладацьких внесків і коштів університету.

Також студенти висловили підтримку ректору УжНУ під час мітингу на площі Народній.

У відеокоментарі журналістам Медіацентру Ващук повідомив, що СБУ прослуховувала його впродовж кількох місяців.

Як стало відомо з джерел, близьких до Служби безпеки України, серед документів, які спалювалися в дворику УСБУ України в Закарпатській області під час революційних подій в Ужгороді, була й оперативно-розшукова справа, заведена на ректора УжНУ Федора Ващука, зокрема за статтями про організацію масових заворушень серед студентів та зміни конституційного ладу.

Справа велася два місяці й фіксує чимало фактів, що свідчать про незаперечну підтримку ректором своїх студентів і Майдану, а також докази щодо фінансової підтримки ректором поїздок студентів до Києва. Крім того, був дозвіл на прослуховування всіх телефонів ректора та його сім’ї.

У результативній частині готувався висновок щодо доцільності затримання ректора УжНУ Федора Ващука та взяття його під варту.


Медіацентр УжНУ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат