Захоплення адміністрації:   закарпатське віддзеркалення всеукраїнських подій

Людмила Федоришина 21.02.2014 14:59 ПОДІЇ

У вівторок активісти ужгородського Євромайдану розібрали залишки барикад, встановлених на площі перед будівлею Закарпатської ОДА. Після отримання інформації про нові жертви на Майдані в Києві в області було оголошено загальну мобілізацію на Київ. Знову почали формувати автобуси з добровольців та подальше перевезення їх у столицю.


«СЮРПРИЗ» ДЛЯ ВЛАДИ — НАСТУП

Наступного дня о 10.00 на пл. Театральній було оголошено загальні збори. Левову частку мітингувальників склали студенти. Загалом підтримати акцію вийшло на вулиці міста понад тисяча протестувальників. Активісти сформували колони, а відтак вирушили до будівлі Закарпатської ОДА, дорогою встановлюючи біля будівель міської ради та обласної міліції поминальні вінки на знак загиблих активістів у Києві. Про свої наміри організатори зі сцени оголошували досить розмито, зазначивши лише про плани зробити невеликий «сюрприз» для влади. Згодом стало ясно, що мали на увазі активісти під словом «сюрприз». Підійшовши до будівлі, яку зсередини забарикадували дошками, активісти цього разу перейшли до дій і одразу почали розбивати скло на дверях та ламати різними засобами дерев’яний захист. Під час штурму активісти закинули всередину кілька петард, а потім лавицями таки «відкрили» двері адміністрації. Після хвилинних перемовин, працівники міліції, які перебували всередині, не влаштовуючи жодного спротиву, покинули будівлю. Загалом захопити ОДА активістам вдалося не більше як за 10 хвилин.

КАРТИНИ — МУЗЕЮ, БУДІВЛЮ — НАРОДУ

Тим часом, потрапивши всередину, деякі з мітингувальників почали оглядати кабінети посадовців, варити собі каву та навіть пригощатися алкогольними напоями, знайденими в кабінетах. Згодом усі кабінети були опечатані. Також активісти зв’язалися з працівниками музею Бокшая і вже через деякий час під підпис передали всі картини, які перебували в стінах ОДА, музею. Ці картини свого часу ОДА взяла від музею на тимчасове користування.

Паралельно почали складати списки активістів, які охоронятимуть будівлю вночі. Головний обласний міліціонер Василь Варцаба, у свою чергу, на зустрічі з активістами запевнив, що правоохоронці не застосовуватимуть сили проти учасників мирних протестів, підкріпивши свої слова «словом офіцера».

ЗБОРИ ГРОМАДСЬКОСТІ, ПЕРЕХІД МІЛІЦІЇ НА БІК НАРОДУ І ПОРВАНА ЗАЯВА ПРОКУРОРА

Наступного дня у сесійній залі обласної ради призначили проведення зборів представників органів місцевого самоврядування і громадськості. Перед громадськістю виступили — начальник УМВС України в Закарпатській області Василь Варцаба, начальник СБУ в Закарпатській області Михайло Феделеш. Через сумнів громадськості щодо слів Варцаби, було вирішено, що генерал-майор збере весь особовий склад закарпатської міліції разом із «Беркутом» на площі перед активістами і присягне народу України. Василь Варцаба через 40 хвилин виконав свою обіцянку: на площі у шеренги вишукувалися співробітники обласного МВС та повний склад закарпатського «Беркута». Потім перед тисячним натовпом активістів Варцаба офіційно заявив, що закарпатська міліція і «Беркут» переходять на бік народу.

Після цього колона активістів рушила до обласних СБУ, прокуратури та підрозділу внутрішніх військ. Ще на зборах головний СБУшник області підтвердив інформацію про те, що станом на четвер усі документи знищені, зброя вивезена, жінки-працівниці на роботу не виходили і жодних антитерористичних акцій в області не заплановано. До речі, головний прокурор області Корбань навіть написав заяву на звільнення після зустрічі з активістами, щоправда, згодом вирішив її порвати.

За підсумками зборів були оприлюднені майже з десяток рішень. Серед яких: заборонити на території області діяльність організацій Партії регіонів, звернутися до трудового колективу ДНВЗ «Ужгородський Національний університет» із пропозицією висловити недовіру ректорові Федорові Григоровичу Ващуку та звернутися до Міносвіти з пропозицією про відсторонення Ващука з займаної посади.

Також учасники зборів вирішили звернутися до працівників соціальної сфери області з проханнями забезпечити безперебійну роботу установ охорони здоров’я, освіти та інших соціальних закладів, а також звернутися до працівників транспортної галузі області з проханням забезпечити безперебійне транспортне сполучення на території області та до керівництва ДТГО «Львівська залізниця» з проханням відновити графіки руху пасажирських поїздів.

ЧЕРЕЗ ТРАНСПОРТНИЙ КОЛАПС ТЯЖКОХВОРИЙ ХЛОПЕЦЬ, ЛЕДЬ НЕ ВТРАТИВ ШАНС НА ЛІКУВАННЯ

До речі, саме через те, що потяги на Київ не їздять, а якщо і їздять, то з величезними затримками через тривалі перевірки, хлопчика, на лікування якого вже довгий час збирали гроші всією Україною, ледь не позбавили права на боротьбу за власне життя. Річ у тім, що Іванко Кереканич разом із мамою виїхав потягом на Київ із подальшим перельотом у Італію для госпіталізації та проведення трансплантації кісткового мозку. У Воловці потяг зупинили і почали перевіряти, відтак хлопець опинився на вулиці під дощем. Також виникла банальна загроза, що мати з сином просто не встигнуть на літак із Києва до Пізи. Якби, знову ж таки, не добрі люди, які забрали мати з сином із Воловця назад в Ужгород, а інші придбали квитки на літак, хлопець би міг позбутися шансу на життя. На щастя, останні новини свідчать, що Іванко з мамою добралися до Києва вчасно, але на них ще чекає чимало випробувань. Небайдужі закарпатці продовжують вболівати за життя хлопця в очікуванні хороших звісток.

Людмила Федоришина

ТЕГИ : майдан

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат