Янукович, до побачення! Путін шукає нових союзників в Україні

admin 14.02.2014 18:02 ПОЛІТИКА

Росіяни змирилися з втратою влади Віктором Януковичем. Але не погодилися з втратою України і тому намагаються вбити клин між США та Європою.


«Із Сочі Янукович повернувся в п’ятницю ввечері (7 лютого). Він був розлюченим і не хотів розмовляти з підлеглими. А повинен був ще залишитися на суботу, аби зустрітися з Путіним. А той лише потиснув йому руку, коли вітався з іншими гостями церемонії відкриття Олімпійських ігор. І відвернувся, коли Янукович підійшов, аби домовитися про особисту зустріч. Януковича посадили в останній ряд у VIP ложі, жоден з гостей не сів біля нього» - стверджує добре поінформоване українське джерело.

Для Януковича розмова з Путіним мала фундаментальне значення. Євромайдан в Києві триває і збільшуються ряди самооборони, яка вже сьогодні налічує 12 тисяч чоловік. Для їх умиротворення Янукович мав би задіяти війська і жорсткі репресії в неймовірному масштабі.

Крім того, погіршується економічна ситуація. Гривня слабне, тануть валютні резерви. Агенції понизили рейтинги України до «негативного» рівня. Два тижні тому Росія нагадала, що український борг за газ становить 3 мільярди доларів і що крім отримання кредиту від Москви, а також знижки на газ, Київ не розраховується за своїми зобов’язаннями. Ні по старих, ні по нових.

Саме тому, перед початком офіційного відкриття Олімпіади, речник Путіна заявив, що зустріч з Януковичем відбудеться, «якщо буде можливість». В свою чергу російське міністерство фінансів заявило, що наступний транш обіцяних 15 мільярдів доларів російського кредиту для Києва буде надіслано, коли українці покриють борги на газ. В цій ситуації Янукович намагався показати, що він закрутить гайки на Україні. І коли отримає гроші, то розбереться з Майданом.

Розмови з опозицією не мали жодного результату, знову розпочалися арешти. А тим, хто вже заарештований, інкримінуються більш жорсткі звинувачення про «участь» в організованих акціях порушення правопорядку, за що їм загрожує до 15 років позбавлення волі. Також розпускаються слухи, що буде запроваджено надзвичайний стан - і це буде початок зачистки Майдану.

«Путін розізлився, бо зрозумів, що Янукович робить з нього дурня. Гроші бере, однак вони відразу зникають. І ще приходить по гроші, бо знає, що для Кремля поразка на Україні буде дуже болючою. Однак ця гра закінчується. Росіяни зрозуміли, що вони припустилися помилки, роблячи ставку на Януковича» - підсумував один з співрозмовників.

Тому Москва почала підтримувати утворення «справжнього проросійської партії» на Україні. Як гарантії утримання впливу. Наприкінці січня в Харкові оформився український Фронт – суспільний рух. Який на меті має «звільнення України від окупації екстремістів і фашистів». В цей же момент прихильники союзу з Росією у правлячій Партії Регіонів оголосили програму федералізації України – поділу її на три частини: захід, центр і південний схід, відповідно до настроїв щодо підтримки інтеграції з ЄС.

Тиха підтримка нової проросійської партії означає, що насправді Кремль вже перестав робити ставку на Януковича і погодився з перспективою усунення його від влади за допомогою Майдану, який користується підтримкою Заходу. Однак це не означає, що Росія має намір пасивно спостерігати, як Україна виходить з-під її сфери впливу.

Як цьому можна протистояти? Один з методів – війна – яку протестували в Грузії приблизно шість років тому. Та повторення такого сценарію на Україні малоймовірне. Під час конференції в понеділок у Фундації ім. Стефана Батори, Олександр Литвиненко, який до січня місяця був заступником директора Інституту стратегічних досліджень, аналітичного крила Національної ради Безпеки і оборони при Президенті України заявив - «Україна це не Грузія». І уточнив, що російська стратегія щодо Києва відрізняється від тієї, яку Кремль застосовував до Тбілісі. До війни з Грузією готувалися проти двох років, тоді як збройна інтервенція на Україну «не була і не планується».

Якщо не Янукович і не збройне втручання, тоді треба шукати іншого способу, аби не допустити зближення України з ЄС, що було б рівнозначне з розпадом «сфери особливих інтересів» Москви. Право на цю сферу повинно виходити – на думку Кремля - з документів, ухвалених ОБСЄ. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров прямо написав про це у своїй статті. І пригрозив Заходу, що «роздавання хліба пару тисячам осіб, які порушують конституційний лад в Києві» призведе до вибуху подібних конфліктів. Які мали місце в Грузії, Іраку. Сирії, а також Лівії. Ніби навмисно, Лавров переплутав факти. Адже Вікторія Нуланд, віце-шеф дипломатії США. Роздавала на Майдані хліб, але … співробітникам Беркуту.

Якщо говорити про роздачу хліба, Лавров мав на увазі програму допомоги, яку США запропонував Україні. Нуланд заявила опозиції, що якщо та візьме на себе відповідальність за країну (Арсеній Яценюк стане прем’єром), то вони отримають фінансову підтримку (крім 15 мільярдів доларів, які для програми реформ передбачено у МВФ). Про цю програму також знає Янукович і олігархи.

Також минулого тижня просочився запис розмови Нуланд з американським послом США в Києві, а також розмови Яна Томбінського, посла ЄС в Україні, з заступницею Кетрін Ештон. Ці записи мали показати відмінності у поглядах між американцями і європейцями (Нуланд сказала: «F..ck the UE»). А також те, що лідери опозиції ходять на короткому повідку у Януковича.

Стаття Лаврова у «Комерсанті» додає родзинки цій історії. Росіяни кажуть: Європо, опам’ятайся. Ми тобі пропонуємо стратегічне партнерство і всі вигоди, які з цього випливають (великий ринок збуту, енергетичні ресурси). Тоді як американці хочуть тебе втягти у підтримку «фашистів, антисемітів і екстремістів», які сидять на Майдані, і у війну, яку ці радикали провокують і планують.

Це звернення перш за все адресоване німцям, бо в четвер до Москви з дводенним візитом прибув міністр закордонних справ Штайнмайер. А канцлер Ангела Меркель дуже гостро відреагувала на висловлювання Нуланд.

Це страшилки для європейських бюрократів. Українська криза входить у вирішальну фазу і нині не багато потрібно, аби завершити її мирно і досить швидко. Головне не піддатися співу Сирен. Який звучить з Москви.


Мірослав Чех, Rzeczpospolita
Переклад: Оксани Тютюн

http://glavcom.ua/articles/17492.html

admin

Коментарі :


18.02.2014 00:42 Петро

Дивно було б, якби польські ляхи писали щось інше, та думаю народ галицький добре пам"ятає польську панщину і ставленя пшеків до українців. Можуть вони тепер писати що хочуть, але най засунуть собі мрії про "річ посполиту" у гузицю.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат