Закарпаття щоп’ятниці тримає піст за Україну

14.02.2014 14:59 СОЦІО

Звернення греко-католицького єпископату України з приводу суспільно-політичної ситуації в державі

«Дорогі у Христі!

Останніми місяцями наша країна переживає тяжкі випробування, які свідчать про глибоку кризу у відносинах між суспільством і владою. Небажання влади дослухатися до думки народу вже призвело до трагічних наслідків. Ми висловлюємо свої глибокі співчуття сім’ям загиблих, запевняючи їх у нашій молитовній близькості. Наш голос нині єднається з голосом мільйонів громадян України, які волають до неба про правду і справедливість. При цьому хочемо підкреслити, що справедливість не настане доти, доки не буде зцілена остання рана на тілі постраждалих, доки не будуть віднайдені всі пропалі безвісти, доки в суспільстві не буде усунено загрози фундаментальним правам і свободам людини та народу в цілому й відновлено довіри до влади, без чого неможливо будувати сучасну правову державу.

У цих нелегких обставинах ми стали свідками великої людської доброти і солідарності в нашому народі. Водночас ми з великою тривогою і болем серця сприймаємо прояви насилля, утисків і переслідувань мирних демонстрантів із боку силових структур України. Ганебним і принизливим для самої держави став загальновідомий факт, що силові структури почали діяти у згоді зі злочинними найманцями, які чинили погроми та нападали на мітингувальників, лікарів, журналістів і навіть на звичайних громадян, серед яких були літні особи й діти. Дії, скеровані на насильне придушення мирного волевиявлення громадян, не можна виправдати нічим і вони заслуговують на однозначне та рішуче засудження. Влада, яка немовби не чує крику свого народу і намагається приглушити його голос за власні права ударами міліцейських кийків та пострілами зброї, стає на небезпечну дорогу терору й диктатури, що суперечать її основоположному покликанню дбати про єдність народу, бути на сторожі суверенітету країни та працювати задля загального добра всіх без винятку громадян.

Церква засуджує всяке кровопролиття та будь-які форми насильства, але підтримує право громадян на мирний протест. Ми з усією рішучістю закликаємо всі сторони протистояння: «Зупиніть кровопролиття! Не допустіть зростання насилля!» У незалежній і цивілізованій Українській державі не повинна проливатися кров власних громадян у мирний час лише за те, що ці громадяни захищають належні їм права і свободи. Закликаємо владу не чинити насилля над власним народом, а почати шанувати свій народ. Сподіваємося, що наш заклик не залишиться «голосом волаючого в пустелі».

У той час, коли наші погляди скеровані до стольного града Києва, ми думкою переносимося до собору Святої Софії — Премудрості Божої, де Пресвята Богородиця з піднесеними до небес руками заступається за нас, випрошуючи для нашої землі благословення і Божого миру.

Благословення Господнє на вас!»

ПРАКТИЧНІ ДУШПАСТИРСЬКІ ВКАЗІВКИ ПРО СПІЛЬНУ МОЛИТВУ ТА ПІСТ ЗА УКРАЇНУ:

— доручаємо продовжувати у храмах, монастирях та семінаріях безперервну цілодобову молитву відповідно до порядку, визначеного отцями-парохами та настоятелями;

— закликаємо всіх наших вірних та людей доброї волі кожного дня о 21.00 єднатися у спільній молитві за Україну;

— заохочуємо вірних також до приватних молитов за Україну;

— оголошуємо безперервний строгий піст у наших єпархіях та екзархатах за порядком по днях тижня (Мукачівська єпархія у п’ятницю)

— доручаємо в нашій Єпархії після кожної Божественної Літургії промовляти нижче наведену Молитву Блаженного Теодора.

МОЛИТВА БЛАЖЕННОГО ТЕОДОРА, ЯКОЮ ПОСВЯТИВ МУКАЧІВСЬКУ ЄПАРХІЮ ПОКРОВИТЕЛЬСТВУ ПРЕЧИСТОЇ ДІВИ МАРІЇ

Перед Твоїм престолом славимо Тебе в певній надії, що випросиш для нас милосердя, благодать, дієву допомогу і захист у ці дні випробувань не за наші заслуги, на які покликатися не можна, але з незмірної доброти Твого материнського серця.

Тобі, Твоєму Пречистому Серцю, доручаємо і посвячуємо себе, Мати Милосердя. Проси від Господа ту милість, яка здатна відразу навернути людське серце. Візьми під свою опіку невіруючих, тих, які пропадають у тіні смерті, дай їм миру та проси, щоб і для них настав день Правди, щоб разом із ними співали ми Збавителеві світу: «Слава во вишніх Богу, і на землі мир, во человіціх благоволеніє» (Лк. 2.14).

Верни в єдину Христову Церкву тих, які особливо Тебе почитають, бо нема такого житла, де би благочестиво не зберігали Твого шанованого образа. Збуди у вірних любов до чистоти і достойного християнського життя, апостольське старання про те, щоб боголюбиві народи росли і заслугами, і числом.

І врешті, як святий Отець доручив Найсвятішому Серцю Ісуса Церкву, все людство, і ми доручаємо Тобі, Твоєму Пречистому Серцю себе (нашу державу), нашу Єпархію, сім’ї, молодь, всіх нас, Царице світу, наша Мати. Щоб Твоя любов і заступництво наблизили перемогу царства Господнього, щоб усі народи в примиренні з собою і Господом славили Тебе, Благодатна, і на цілій Землі разом з Тобою співали вічну молитву слави, любові й подяки джерелу Правди, Життя і Миру, Пресвятішому Серцю Ісуса. Амінь.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат