Середня вартість упаковки медикаментів українського виробника —10,9 гривень, іноземного — 47,9 грн.

admin 13.02.2014 14:19 ПОДІЇ

Понад 36 мільярдів гривень витратили українці минулого року на ліки. Загалом в країні зареєстровано понад 13 тисяч медпрепаратів. Причому імпортних ліків на ринку втричі більше ніж вітчизняних. Хоча, за твердженням фахівців, наші виробники не поступаються якістю закордонним фармацевтичним компаніям.

Середня вартість упаковки лікарського засобу українського виробництва в 2013 році становила 10,9 грн., а іноземного - 47,9 грн. , відповідно різниця в ціні - у 4,5 рази. Споживачі надають перевагу лікам українського виробництва – дві третини проданих у 2013 році ліків були саме українського виробництва.

Які ліки в Україні найчастіше купують і фальсифікують, про вітчизняний фармацевтичний ринок та лабораторний контроль медпрепаратів розповіли журналістам під час брифінгу представники Державної служба з лікарських засобів Закарпатської області. Зокрема йшлося і про підсумки роботи служби за минулий рік.

Державною службою в 2013 році було проведено 87 перевірок суб’єктів господарської діяльності на відповідність та дотримання Ліцензійних умов з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі медпрепаратами. За результатами було видано 68 розпоряджень щодо усунення виявлених порушень та анульовано чотири Ліцензії на підставі поданих актів і одна Ліцензія за заявою СГД. Також здійснено 487 перевірок з додержання вимог законодавства України щодо якості лікарських засобів, за результатами яких надано 390 приписів щодо усунення виявлених порушень та 314 приписів про заборону реалізації лікарських засобів, 5 матеріалів подано до органу ліцензування. До Держбюджету перераховано 30 515,00 грн. штрафів.

Окрім цього, минулого року підпорядкованою лабораторією проведено 924 лабораторних аналізів, за результатами яких видано 624 позитивних висновків щодо відповідності зразків лікарських засобів вимогам АНД та 300 – негативних (32,5%). Невідповідність зразків було виявлено за такими показниками якості, як опис (90), упаковка (164), маркування (161), механічні включення (3), ідентифікація (5), кількісне визначення (2) та інші (42). До Держбюджету відшкодовано 86 704,00 грн. за браки.

Лідери у переліку підробок та неякісних ліків в Україні – широковживані медпрепарати та що рекламуються на телебаченні та в ЗМІ. Це знеболювальні, антибіотики, імуномодулятори. Однак варто відзначити що в Закарпатті, протягом минулого року жодного випадку фальсифікату або підробки власне ліків – не виявлено. Фальсифікат у нас практично відсутній завдяки тому, що Закарпаття не має великих оптових складів, а постачає ліки з інших областей. Відповідно там вони вже проходять через низку контро-люючих органів.

Купуючи ліки в аптеках фахівці радять звернути увагу на обладнання приміщення кондиціонером адже чималий відсоток порушень пов’язаний саме із дотриманням температурного режиму. Це важливо у літній спекотний період, адже більшість медикаментів повинна зберігатися при температурі не вище 24-25 градусів.

Якщо ж якість придбаних ліків сумнівна, то вартує звернутися до Державної служби з лікарських засобів. Потрібно мати при собі чек та упаковку ліків, які викликають підозру і написати відповідно заяву.

Дослідити якість тих чи інших медпрепаратів справа копітка і відповідальна. Адже на кожен з понад 13 тисяч зареєстрованих в Україні ліків свій окремий протокол та алгоритм.

Окремо фахівці наголосили, що останнім часом почастішали скарги на біологічно активні добавки. Адже агресивна реклама, маркетингові хитрощі переконують людей у дієвості цих продуктів. Відомі факти, коли люди витрачали до 40 тисяч гривень на харчові добавки вважаючи, що це «найдієвіші» ліки і не отримавши належного результату лікування зі скаргами зверталися до відповідних органів.

Відрізнити БАДи від ліків дуже просто: звернути увагу на маркування. Всі лікарські препарати мають реєстраційне посвідчення «РП №…..», а БАДи - технологічні умови «ТУ».

А щоб виставити надійний технічний бар’єр підробці ліків Україна вирішила запозичити європейський досвід. Вже невдовзі запрацює обов’язкове маркування кожної упаковки фармпрепаратів унікальним номером і двомірним кодом, щоб відстежувати походження ліків. Впровадження такої практики дозволить чітко прослідкувати ланцюжок який проходить препарат від виробника до споживача і фактично унеможливить будь-які фальсифікування.

admin

Коментарі :


13.02.2014 23:57 земляк

«Середня вартість упаковки лікарського засобу українського виробництва в 2013 році становила 10,9 грн., а іноземного - 47,9 грн. , відповідно різниця в ціні - у 4,5 рази. Споживачі надають перевагу лікам українського виробництва – дві третини проданих у 2013 році ліків були саме українського виробництва»...

І що нам, «споживачам» робити після таких відвертостей, як «підсумки роботи служби за минулий рік»? Радіти за «дешеві» та «доступні» ліки українського виробництва, плакати, що стільки грошей віддали «за здоровя», незчисленним аптекам чи радуватись, що Закарпаття не має «великих складів»?  

Краще б «представники Державної служба з лікарських засобів Закарпатської області» зробили аналіз та розказали нам правду/повідомили:
1. «...вартість упаковки лікарського засобу» у 5 разів дорожча на Заході тому, що заробітна плата там-же, практично у кожного задіяного у сфері охорони здоров’я, у 10-25 разів (!) вища ніж в Україні...
2. «...дві третини проданих у 2013 році ліків були саме українського виробництва», були, тільки через низьку платоспроможність українських хворих...
3. Коли в Україні, буде заведено порядок видачі/продажу ліків тільки по рецептах, як це має місце у всьому, цивілізованому світі...  
4. Коли в Україні запрацює страхова медицина, коли 90% ліків будуть видаватись безкоштовно, або на 90 % буде покриватись страховими полісами, як це має місце у всьому, цивілізованому світі...    
5. Чи буде заборонено і коли, лікарям - утримувати «свої» (власних: дружин, дітей і т.д.) аптеки, кількість яких, на кожному розі – так і не стала показником здорової нації...


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат