Штиль на барикадах і вибух гривні

08.02.2014 11:42 ПОЛІТИКА

Революція в Україні перейшла з активної фази у фазу інертної тягучки. Президент Янукович пішов назустріч опозиції, підписав закони про «амністію» та про скасування, прийнятих 16 січня, «законів про диктатуру» і поїхав до російського Сочі на Олімпіаду.


Суди потихеньку звільняють арештованих активістів або замінюють деяким із них покарання на менш сурові. У деяких східних регіонах влада знімає посилену охорону адмінбудівель, а в деяких західних регіонах активісти-революціонери залишають захоплені раніше адміністративні будівлі й просять службовців повернутися на свої робочі місця.

Опозиціонери і дійсно виглядають розгублено, але найбільш радикально налаштовані протестувальники переконують, що барикади розбирати рано, бо влада не виконала всіх зобов’язань. Окрім того, ще не всі активісти на свободі, а ті ж таки силові структури продовжують розслідувати справи про спробу захоплення влади, а тому в будь-який момент ситуація може загостритися. Тим більше, що доволі часто стаються провокації на кшталт підкинутої вибухівки в приміщення Будинку профспілок, де перебувають активісти Майдану. Подейкують також, що відразу після Олімпіади варто очікувати російської силової інтервенції.

Навіть зараз є свідчення, що найбільш жорстоко над протестувальниками знущалися саме російські спецпризначенці. Преса розповідає, що цілий загін російського спецпризначу поселився на колишній базі хокейного клубу «Сокіл». А активіст Автомайдану Булатов, заявив, що викрали його і знущалися над ним спецпризначенці з Росії. Мовляв, це було очевидно з їхньої розмови і відповідного акценту. Як відомо, щось подібне розповідали й інші активісти, які потрапляли до рук цих душогубів.

Не виключено, що саме російські спецпризначенці викрали і вбили ще кілька десятків інших протестантів. Наразі мова йде про 36 зниклих безвісти мітингувальників. Щоправда, комуняки в своєму стилі називають такі заяви «страшилками».

«Фюрери від опозиції оновлюють арсенал страшилок. Останнім часом з’явилися заяви про зникнення опозиціонерів, а дехто взагалі заявляє про їх викрадення. Мене дивує, чому називають цифру в 30—40 людей, а не 300? Адже можна всіх, хто просто пішов з казарми Майдану, оголосити зниклими», — сказав нардеп-комуняка Цибенко.

На жаль, наростає ідея федералізації країни. Більшість східняків перелякані націоналістами-радикалами і хочуть відділитися. У Криму такі заяви вже звучать на рівні парламенту. Є розмови не просто про федералізацію, а про створення нових держав. При цьому індустріальний Схід повинен бути під протекторатом Росії, а Західна Україна проситиметься до Євросоюзу. Щоправда, є деякі нюанси. По-перше, навіть найбільш антиєвропейські українські політики, скоріше за все, займаються блюзнірством, бо в багатьох із них є нерухомість та банківські рахунки в Європі. А також у більшості політиків, які матюкають Європу і прогинаються перед Росією, дітки вчаться у тій-таки «прогнилій» Європі, а не в корумпованій Росії.

Окрім того, коли мова йде про розділення країни, то ніхто наразі не скаже, як повинен йти кордон. Додайте також проблему нашої області, бо закарпатці навряд чи захочуть бути в складі Західноукраїнської держави, а прагнутимуть незалежного державного утворення.

Одним словом, заяви про розкол країни є нездоровими і шкідливими, бо такими настроями обов’язково скористаються недоброзичливці.

КАЗНА ПОРОЖНЯ

На фоні політичної нестабільності захитався і курс гривні. І хоч в.о. глави уряду Арбузов заявляв, що економічних підстав для девальвації гривні немає, наша валюта таки цього тижня котилася вниз доволі стрімко. Щоправда, у четвер падіння призупинилося, однак експерти кажуть, що межа падіння може становити 9,5—9,8 грн./дол., але не виключено, що потім вона повернеться на позицію приблизно 8,5-8,7 грн./дол.

Загалом ситуація з гривнею доволі дивна. Є ознаки того, що на різкій девальвації заробили деякі фінансові фірми-«прокладки», які належать наближеним до влади людям. Нацбанк робив інтервенцію дешевого долара на валютний ринок, але дешеві долари   змогли купувати лише «вибрані» фірми-посередники, які потім продавали ці долари комерційним банкам зі своїм завищеним курсом. На різниці хтось заробив мільярди гривень. І хто цей «хтось» неважко зрозуміти.

Тим не менше в економіці країни діється щось незрозуміле. Податкова недоотримала 7 мільярдів гривень через контрабандне пальне і не знає, як знайти ці гроші. Хоча насправді прекрасно всі розуміють, що це «бізнес» одного з наближених до «Сім’ї» молодих олігархів. Окрім того, Україна скоротила на половину (!) виробництво цукру, який є одним із найбільших наших експортних продуктів. Грошей дійсно не вистачає, бо російський кредит успішно проїдається. Більше того, росіяни постійно нагадують нам, що борг за газ уже становить майже 4 мільярди доларів. Влада не знає, як вийти не тільки з політичного, а й з фінансового колапсу. Перспективи якісь сумні. За всю свою історію незалежності ще ніколи не було так тяжко.

ТЕГИ : майдан

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат