Від саморобних феєрверків найбільше страждають очі, обличчя й руки

admin 25.12.2014 13:53 ПОДІЇ

Закарпатські рятувальники радять як зимові свята провести без небезпечних пригод. Найкраще було б взагалі відмовитися від феєрверків. По-перше, гучні святкування недоцільні, коли в країні триває війна. По-друге, піротехніка дуже небезпечна.

Мирна, на перший погляд, хлопавка може завдати неприємностей. Приміром, вибухне раптом у руках сама собою, якщо перележала свій строк у загашнику в продавця. Спеціалісти з піротехнічних виробів радять вибирати подібний товар, пам’ятаючи, що зазвичай термін його реалізації становить два роки. До речі, хлопавки підозрілого вигляду (вкриті чорним або сірим напиленням) взагалі брати в руки небажано: трапляється, що спалахують без будь-якої причини.

Окрема розмова про петарди. Справжні фірмові виробники пакують їх по п’ять-десять штук. Саморобні у продавця лежать поштучно. Цей вид піротехніки люблять хлопчаки.

У спеціалізованих крамницях ракети, петарди тощо продають із сертифікатом. Для покупця феєрверків, стверджують професіонали-піротехніки, найважливіше дізнатися правила безпеки. А саме: на яку відстань треба відійти від забавки, що має вибухнути; чи високо й далеко розлітаються ракети; як чинити з феєрверком, що не спрацював. Про це споживачеві повинен детально розповісти в інструкції виробник.

Якщо ви все ж таки придбали петарди, ракети чи феєрверки або вирішили відвідати місця їхнього масового застосування, дотримуйтесь елементарних правил безпеки.

Назвемо основні з них: не підходьте до місця проведення феєрверку (салюту) ближче, ніж на 300-400 метрів;

не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути прямо у вас в руках. А якщо, втративши здоровий глузд, покласти ці штуки до кишені, то можна і з життям розпрощатися.

Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що у ракети всередині. Не виключено, що це знання ви заберете з собою у могилу. Жартувати з приятелем, засовуючи йому петарду за комір, також не слід - можна втратити товариша.

Оминайте стороною піротехніку з дефектами. Якщо корпус тріснув, роздувся або видно, що виріб намокнув, навіть близько до нього не підходьте. Подивіться, чи немає на поверхні ракети сірого або чорного нальоту. У будь-який момент вона може спалахнути від тертя.

Якщо запальний шнур коротший за два сантиметри або зламаний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань.

Не лягайте спати відразу після того, як спалили в квартирі кілька бенгальських вогнів. Після цих забав у повітрі залишається мало кисню, воно насичується шкідливими продуктами горіння. Люди із слабким серцем можуть у такій атмосфері й не прокинутися. Тому після забав з вогнем обов’язково провітріть приміщення;

Не пускайте ракети біля будівель і вже тим більше всередині них. «Снаряд» калібру 30 мм здатний при влучному потраплянні повністю знищити підприємство середніх розмірів або випалити квартиру.

До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не підходити ще довше. До речі, якщо в пристрої закладено більш ніж 90 зарядів, купувати його не радимо. Це вже професійне устаткування. У невмілих руках воно може виявитися дуже небезпечним.

Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Найкраще закидати її снігом. У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі.

Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом зі звичайним сміттям.

Отже, основні правила пожежної безпеки прості й не потребують великих матеріальних затрат. Треба лише уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі, - повідомляє У ДСНС України у Закарпатській області.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат