Університетом затрусило

12.12.2014 18:40 ПОДІЇ

У головному виші Закарпаття скандал.

Минулої п’ятниці до ректорату УжНУ вперше завітав Правий сектор. Під час революційних подій на Закарпатті ця організація безпосередньо не брала участі у зміні керівництва вишу і не втручалася в університетські справи, тому несподіваний візит викликав чималий резонанс в області. До того ж правосекторівці завітали до ректорату зі сміттєвим контейнером. Хотіли вкинути туди в. о. проректора Олександра Сливку. Хоч керівника і не було на робочому місці, і візит ПС виглядав дещо незрозуміло, працівників ректорату налякали не на жарт.

В УжНУ нібито були готові до таких подій, оскільки знали про погрози, тому просили правоохоронців надати їм охорону. 2 грудня керівництво вишу оприлюднило звернення, у якому йшлося про те, що один із співробітників університету від імені Правого сектору Закарпаття вимагав від керівництва вишу не допускати в приміщення на пл. Народна, 3, не надавати документи і взагалі перешкоджати роботі слідчої групи Головного слідчого управління МВС України, яка приїхала в рамках розслідування кримінального провадження за фактом підробки документів колишнім складом ректорату.

5 грудня ПС перебував під ректоратом з 8-ї ранку. Спочатку скаржилися на те, що керівництва вишу немає на роботі, потім зайшли у приміщення, шукали Олександра Сливку й вибили двері у його кабінеті.

Університетське начальство було налякане таким набігом правосекторівців і звернулося до правоохоронців. Міліція порушила кримінальні провадження дій Правого сектору, кваліфікуючи їх як хуліганство. «Подія внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією «Хуліганство» (ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу України). Розслідування триває.

Як зазначив у своєму коментарі щодо ситуації в ректораті УжНУ начальник УМВС України у Закарпатській області Сергій Шаранич, «міліція не буде брати участі у провокаціях, а навпаки — діятиме виключно в законний спосіб, провівши повне та об’єктивне розслідування цих подій в рамках кримінального провадження».

Однак в університеті заявляли, що це не хуліганство, а «захоплення державної будівлі», тому вимагали більшої реакції від стражів порядку.

У свою чергу речник Правого сектору Володимир Гласнер пояснив, що жодних претензій до УжНУ у Правого сектору ніколи не було: «Ми ніколи не втручалися в жодні події всередині УжНУ. То є наша політична позиція. Наш представник прийшов із двома нашими бійцями, які є студентами УжНУ, вирішити їхні поточні питання. Хлопці мають за законом право на навчання на бюджетній формі, бо вони є із соціально незахищених. Один хлопець є біженець. Їм чомусь за різних причин це не надавали. Прийшов наш представник, привів цих двох хлопців і сказав, що вони мають на це право. Нібито це питання вирішилося. Але уже через годину-дві після його візиту ми дізналися, що, виявляється, ми погрожуємо».

Наступного дня після візиту правосекторівців до УжНУ керівник відділу з протидії корупції в УжНУ Василь Кепич, який раніше перебував у лавах цієї організації, зауважив, що візит правосекторівців не пов’язаний із корупцією: « Справжня мета візиту мого співробітника, який в даному випадку уже представився як уповноважений Правого сектору Закарпаття, полягала в тому, щоб шляхом погроз фізичною розправою з боку згаданої організації змусити О. Г. Сливку не допустити у приміщення ректорату слідчих».

Наразі інцидент із Правим сектором у ректораті залишає чимало запитань. У неділю з’явилося офіційне звернення ректора Володимира Смоланки, у якому йдеться про те, аби студенти, аспіранти і працівники Ужгородського Національного університету не реагували на провокації, спокійно виконувати свої функціональні обов’язки та завдання і не допустили зриву зимової екзаменаційної сесії.

Тим не менше, в соціальних мережах є повідомлення про те, що нардеп Балога чинить тиск на ректора Смоланку з метою звільнення кількох викладачів вузу і, зокрема, проректора Федора Шандора. І це при тому, що Шандор зробив для позитивного іміджу Закарпаття більше, ніж будь-хто інший. Балога напевно не зовсім розуміє, що втручання в роботу університету зараз лише вдарить по ньому ж, бо суспільство вже помінялося і сам Балога зі своїми звичками «все вирішувати під тиском» уже просто остогид.

ТЕГИ : віктор балогаУжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат