В Ужгороді вимагають негайного саморозпуску депутатського корпусу, відставки мера і перевиборів

05.12.2014 14:09 РАТУША

Минулого тижня місто збурили черговою зміною влади — суд повернув Погорєлова у крісло ужгородського градоначальника, звідки його прогнали в лютому цього року. У відповідь на це громадські активісти збирали підписи за відставку як поверненого голови, так і міського депутатського корпусу і скликали на мітинг ужгородців, зверталися до голови ОДА з закликом вимагати від парламенту призначення в обласному центрі нових міських виборів.


На їхнє наполягання голова ОДА звернувся до прокуратури з вимогою вивчити скандальні земельні рішення і загалом висловився, що вважає доречним провести їх повну ревізію. Стосовно перевиборів, то вони загалом можливі настільки, наскільки твердою буде позиція ужгородських активістів і міської громади...

ПОНОВЛЕНИЙ СУДОМ ПОГОРЄЛОВ ВЗЯВСЯ ЗА СТАРЕ: РОЗКИДАЄ ОБІЦЯНКИ Й ПІАРИТЬСЯ

Зі свого боку поновлений мер вдався до своїх старих методів — обіцянок. Так, він пообіцяв зупинити земельний дерибан і оголосив про призупинення приватизації комунального майна.

Під час зустрічі з представниками громадськості й ЗМІ секретар ради Андріїв запевнив, що мерія припиняє видавати земельні ділянки, але це не стосуватиметься учасників АТО, а також родичів загиблих на Сході України. Погорєлов пообіцяв повернутися до практики проведення земельних аукціонів. Відділ міського землекористування, як прозвучало, проведе перевірку земельних ділянок під орендою і в разі виявлення порушень договори розірвуть достроково. Обіцянки дійсно солодкі, але ціну їм ужгородці вже відчули не раз. А тому чи знайдеться нині у місті багато людей, готових вірити обіцянкам Погорєлова?

Не повірили і представники громадських організацій міста й відкрито закликали Погорєлова написати заяву на звільнення безпосередньо під час зустрічі. «Якщо маєте хоча би трохи честі й гідності, закликаю вас написати заяву про відставку та звернутися до президента з проханням провести дострокові вибори», — звернувся до Погорєлова Юрій Світлик. Активісти порівняли його відновлення на посаді з тим, якби до суду звернувся, приміром, Янукович.

Погорєлов наполягав: він легітимний і має право виконувати свої мерські обов’язки, до наступних виборів, мовляв, залишилося менше року, і знову пообіцяв: більше на мерське крісло він не поласиться.

Погорєлов розуміє, що єдине, що він може протиставити зараз — демонструвати «добрі наміри» й піклування про місто або ж навіть щось дійсно робити у відповідь на своє неприйняття ужгородською громадою. Й головне при цьому, аби робилося не тихо-скромно, а якнайдужче піарилося. Так, як він це робив раніше, «інспектуючи» місто на камери телеканалів.

Так, демонстративно працюючи минулих вихідних, проконтролював комунальників на вул. Собранецькій, де закрили асфальтом старі ями, а ще попідмітали на окремих територіях і помили транспортний міст... Принагідно разом зі зведеннями про зроблене прес-служба міськради поширила звернення, у якому Погорєлов знову розповів, як його зняли з порушенням норм регламенту. «І я, і деякі депутати тоді ж наполягали, що і депутатський корпус повинен скласти повноваження, щоб пройшли вибори нових людей. На жаль, депутатська більшість це не підтримала», — виправдовувався мер. І запевнив, що понад усе прагне «готувати проект бюджету на наступний рік, розібратися з тарифами, лишень на 13 % виконано капітальні вкладення за цей рік, а з запланованого — ремонти, реконструкції — нічого не зроблено».

І вкотре, як мантру, повторив, що «за законодавством за рік до чергових виборів дострокові вибори не призначаються». Проте нібито готовий скликати сесію міської ради і, якщо депутати складуть повноваження, також складе свої як міського голови.

ДО КОМІСІЙ ІЗ РЕВІЗІЇ ТАРИФІВ ПОГОРЄЛОВ УВІВ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ

Однак розраховані на публіку зусилля не виправдали себе: у понеділок 1 грудня о 15-й годині на пл. Поштовій навпроти приміщення міськвиконкому розпочалася безстрокова акція протесту. Як і рік тому, підвезли шини, дрова, а ще встановили буржуйку, намет...

Мітингувальники, ГО «Люстраційна комісія Закарпатської області» вимагали від голови міста повного перезавантаження міської влади й депутатського корпусу, перегляду тарифів на водопостачання, вивезення сміття, проїзд у громадському транспорті, а також перегляду всіх земельних рішень, ухвалених міськими депутатами за поточний рік.

З огляду на розгортання протестних настроїв Погорєлову нічого не лишилося, як підписати розпорядження за № 429 від 1.12.2014 про створення й затвердження трьох комісій, які мають обгрунтувати формування останніх тарифів, що обурюють ужгородців. До складу комісій разом зі спеціалістами виконкому ввійшли голова Громадської ради при Ужгородській міській раді Пересоляк, громадський активіст Данацко, директор ТОВ «АВЕ Ужгород» Чухрай, директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Омельяненко, директор ПАТ «Ужгородське АТП 12107» Козун та голова громадської організації «Асоціація автомобільних перевізників міста Ужгорода» Олексій Куля. Тож результати роботи комісій побачимо вже незабаром. Включивши активістів до комісій, мер намагається вбити не одного зайця: скинути відповідальність і показати нібито свою готовність співпрацювати з громадою.

На понеділковій нараді з комунальниками офіційно представили новообраного першого заступника міського голови Івана Волошина, який курируватиме питання експлуатації інженерних мереж, ремонту доріг, благоустрою, архітектури, житлово-комунального господарства, майна міста, капітального будівництва. Щодо стану стратегічних підприємств, то директорові КП «Водоканал м. Ужгорода» Омельяненку було наказано віднайти резерви для зниження нинішнього тарифу; сміттєзвалище у с. Барвінок ще нібито може трохи протягнути, а ось робота «АВЕ Ужгород», що вивозить сміття, викликає запитання, зокрема стосовно обгрунтованості тарифів. АВЕ на нараді дали зрозуміти, що незамінних у сміттєвому бізнесі немає, й у нашому місті зокрема.

У вівторок міську раду знову «мінували», вже вдруге там шукали вибухівку. Попереднього разу це робилося 20 листопада   під час спроб обрати головою міста Андріїва. Тоді будівлю оперативно оглянули й депутати через металошукач повернулися до сесійної зали та на п’ять днів обрали в. о. мера...

Тепер очевидно комусь муляють очі барикади під мерією. Міліція, піротехніки, собаки, звісно ж, і цього разу нічого не знайшли. Працівники повернулися до роботи. До наступного «замінування»?

На пл. Поштовій нині чергують представники громадських організацій Люстраційна комісія Закарпатської області, МУЗА (Майбутнє українського Закарпаття), Кредитний Майдан, ГРОЗА (Громада Закарпаття), СНК (Сила народного контролю) й УПА (Українська партія). «Ми тут усерйоз і надовго, — прокоментував виникнення наметового містечка перед міськрадою журналіст і громадський активіст Павло Федака. — Ми не знаємо, коли Київ призначить місцеві вибори. Ми за негайне повне перезавантаження Ужгородської влади, розпуск депутатського корпусу, відставку Погорєлова. Якщо вони самі не хочуть піти, то це має зробити голова Закарпатської ОДА, ініціювати перед Верховною Радою України розпуск Ужгородської міськради. Намети, гумові покришки і буржуйки на пл. Поштовій — це символ громадського спротиву ужгородців, підтвердження того, що люди більше не будуть покірно спостерігати, як обласний центр Закарпаття цинічно грабують, не пропонуючи людям узамін нічого, крім як завищених тарифів і загальної деградації міста» .

ТЕГИ : віктор погорєлов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат