Закарпатська медицина працює з церквою, аби протидіяти епідемії СНІДу

admin 01.12.2014 09:33 СОЦІО

Можна стверджувати, що благоприємна епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції/СНІДу в області   має місце в тому числі і завдяки впровадженню новітніх профілактичних програм.


Враховуючи епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу та стан надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим/хворим на СНІД, основним пріоритетом у сфері протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу в Закарпатській області визначено профілактичний напрямок – попередження інфікування ВІЛ серед різних груп населення. При цьому Центр з профілактики та боротьби із СНІДом став своєрідною платформою для впровадження інноваційних технологій в протидії поширенню епідемії ВІЛ-інфекції.


Скільки мешканців Закарпаття захворіли на ВІЛ/СНІД за 10 місяців - дивіться тут


Інновації:
Враховуючи, що однією із провідних груп населення області, яка відіграє ключову роль у розвитку епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу є група трудових мігрантів і їх найближчого оточення (50% нових випадків ВІЛ-інфекції, що зареєстровані в області починаючи з 2007 року було саме в середовищі заробітчан та їх постійних статевих партнерів) одним із пріоритетних напрямків роботи медичних працівників є впровадження інноваційних та унікальних для України програм протидії поширенню ВІЛ серед трудових мігрантів та їх найближчого оточення.

Так, наразі в області проводяться такі інноваційні напрямки роботи:

1. Пілотний проект по консультуванню і тестуванню на ВІЛ за допомогою швидких тестів трудових мігрантів та їх найближчого оточення в 7 пілотних регіонах (районах) області: Берегівський, Виноградівський, Рахівський, Іршавський, Перечинський, Тячівський, Хустський за підтримки Благодійного фонду У. Дж. Клінтона в Україні.

2. У Закарпатській області запроваджено програму співпраці медичної галузі та Мукачівської Православної Єпархії УПЦ з протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в середовищі трудових мігрантів та їх найближчого оточення шляхом первинної профілактики, інформаційно-просвітницької роботи та залучення до тестування на ВІЛ через лікарів мережі кабінетів «Довіра» та лікарів первинної ланки медико-санітарної допомоги.

3. Успішно впроваджений пілотного проекту надання послуг консультування та тестування на ВІЛ через мережу первинної медико-санітарної допомоги (сімейних лікарів) в середовищі трудових мігрантів та їх найближчого оточення.
Цей пілотний проект реалізується вперше в Україні саме в найбільшому районі нашої країни – Тячівському.

4. Надається профілактична та лікувально-діагностична допомога представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ: споживачам ін’єкційних наркотиків та працівникам комерційного сексу. Закарпатський обласний Центр з профілактики та боротьби із СНІДом, за фінансової підтримки МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», реалізує проект «Забезпечення доступу представників груп ризику до медико-соціальних послуг з ВІЛ та ІПСШ (інфекцій, що передаються статевим шляхом)».

5. Вже 4 роки реалізується програма «Моделі первинної профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу серед представників національних меншин Закарпатської області». В кожному районі розроблені власні програми, за допомогою яких медичні працівники у співпраці з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та регіональними громадськими організаціями охоплюють первинно-профілактичними заходами національні меншини, що проживають на даній території.  

Додаткову інформацію можна отримати у Центрі з профілактики та боротьби із СНІДом за адресою:
м. Ужгород, вул. Другетів, буд. 72
за телефоном:
(0312) 617647
та на сайті закладу - тисніть сюди

admin


За матеріалами прес-центру ОЦЗ у Закарпатській області

ТЕГИ : ВІЛСНІДЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат