Із 1 січня податки платитимем в електронному режимі

admin 11.11.2014 18:09 ПОДІЇ

На електронні рахунки будуть обліковуватися кошти платників ПДВ та визначатися сума, на яку вони мають право виписати податкові накладні.

29 жовтня 2014 року в газеті “Урядовий кур”єр” оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року за № 569, якою затверджено “Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість”. Як зазначено у постанові цей порядок набирає чинності з 1 січня 2015 року. До 1 січня наступного року Державна фіскальна служба та Державна казначейська служба зобов’язані здійснити ряд заходів, необхідних для запровадження з нового року системи електронного адміністрування ПДВ. Ці заходи включають у себе відкриття казначейською службою до 25 грудня поточного року рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ кожному платнику цього податку, на підставі реєстрів платників ПДВ, які до 15 грудня забов’язана передати казначействам Державна фіскальна служба.

Відповідно до пункту 3 Постанови №569 електронні рахунки відкриваються Державним казначейством для платників ПДВ автоматично на безоплатній основі а, відповідно до пункту 6, податкова служба повинна повідомити платнику ПДВ реквізити електронного рахунку після отримання відповідної інформації від Державного казначейства. Слід зауважити, що платникам податку, які застосовують спеціальний режим оподаткування відповідно до ст.. 209 Податкового кодексу відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку за результатами діяльності, передбаченої зазначеною статтею, та іншої діяльності.

Вказаним порядком чітко регламентовано визначення показників у формулі, за якою визначається сума ПДВ, на яку платник податку має право виписати податкову накладну. Ця формула має наступний вигляд:

SНакл = SНаклОтр + SМитн + SПопРах - SНаклВид - SВідшкод - SПеревищ,,у якій:

SНаклОтр – до отриманих податкових накладних додаються розрахунки коригування, зареєстровані у ЄРПН. У формуванні даного показника беруть участь лише податкові накладні з датою виникнення податкових зобов’язань з 01.01.2015 року, та розрахунки коригування до таких податкових накладних.

SМитн– сума сплаченого податку визначається на підставі митних декларацій з урахуванням змін до них, оформлених згідно статті 261 Митного кодексу, виходячи із сум податку, сплачених починаючи з 01.01.2015 року під час ввезення товарів на митну територію України.

SПопРах – сума поповнення електронного рахунка визначається на підставі даних, які надійшли до податкової служби від казначейства щодо сум, перерахованих з 01.01.2015 року. Не треба забувати, що перш ніж реєструвати податкову накладну у Єдиному реєстрі, підприємству треба не тільки поповнити свій електронний рахунок, але й дочекатися, передачі такої інформаціїо від казначейства до податкової служби.

SНаклВид – у розрахунку цього показника беруть учать ті ПН, дата виникнення податкових зобов’язань по яких починається з 01.01.2015 року.

SВідшкод – у формуванні цього показника беруть участь суми бюджетного відшкодування, заявлені на поточний рахунок платника, суми від’ємного значення по яких виникли у періодах з 01.01.2015 року.

SПеревищ – у постанові наведено розширений порядок визначення цього показника, проте суть його зводиться до визначення різниці між податковими зобов’язаннями, задекларованими у податкових деклараціях та податковими зобов’язаннями по податковим накладним, зареєстрованим у ЄРПН, - по податкових накладних та деклараціях за період починаючи з 01.01.2015 року.

Якщо в процесі діяльності виникла необхідність коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту відповідно до статті 192 Податкового кодексу, то порядок дій продавця та покупця у такому випадку зазначено в пунктах 15-18 Постанови № 569.

Звертаємо увагу платників ПДВ, що у пункті 25 Постанови КМУ №569, зазначено, що у випадку подання уточнюючого розрахунку відповідно до пункту 50.1 ПКУ сплата податкових зобов’язань, штрафу та пені здійснюється з поточного рахунку платника, в цьому випадку електронні рахунки не використовуються, повідомляє відділ обслуговування платників податків Мукачівської ОДПІ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат