Прем’єру першої української опери готують на Срібній Землі

admin 05.11.2014 10:02 ДОЗВІЛЛЯ

Це дуже сміливий і масштабний проект. Нічого подібного раніше Закарпатська обласна філармонія не робила, хоча постійно перебуває в пошуку нових музичних форм і часто вдається до мистецьких експериментів.


Нині актуальним,   як ніколи, є питання становлення української нації, збереження цілісності й соборності держави, піднесення патріотичного духу. Посильний внесок у цю велику справу взялася зробити й Закарпатська обласна філармонія – власними силами, без залучення запрошених виконавців, вона готує прем’єру першої української опери. Відтак 5 листопада о 18.30 на сцені головної музичної установи краю показуватимуть комічну оперу на ІІІ дії Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».
Це дуже сміливий і масштабний проект. Нічого подібного раніше філармонія не робила, хоча постійно перебуває в пошуку нових музичних форм і часто вдається до мистецьких експериментів. Наразі йде активна підготовка до прем’єри: робота над оформленням сцени, підбором костюмів, виготовленням необхідного реквізиту. Та найбільше хвилюються, звичайно, самі артисти: музиканти, співаки, танцюристи, виконавці головних партій. З іншого боку, сама участь у такому проекті надзвичайно всіх надихає. Хочеться сподіватися, що «Запорожець ща Дунаєм» стане яскравою подією в   культурному житті нашого краю й увійде до діючого репертуару провідних колективів філармонії. Відтак за першим виконанням геніальної опери С. Гулака-Артемовського будуть наступні. Адміністрація філармонії охоче повезе цю постановку і в інші регіони Закарпаття, однак для цього потрібні не лише відповідні майданчики (не кожен район має сцени, здатні умістити одночасно симфонічний оркестр, хор, танцювальні пари), а й певне фінансування. Відсутність у філармонії власних відповідних транспортних засобів, високі дорожні витрати дуже обмежують, а деколи просто унеможливлюють реалізацію таких проектів за межами Ужгорода. А шкода. Наші села й невеличкі міста просто позбавлені можливості насолоджуватися живим виконанням   великих професійних музичних колективів краю. Попри всі фінансові труднощі, попри незагойну рану на сході України, хотілося б якихось позитивних змін у цьому напрямі. В умовах зовнішньої (і внутрішньої) загрози культурна й духовна сфери важать не менше, ніж обороноздатність держави.
ДЛЯ ДОВІДКИ. Першу українську оперу «Запорожець за Дунаєм» Гулак-Артемовський написав наприкінці своєї діяльності (1862-1863 pp.). Вона мала блискучий успіх, критики давали схвальні відгуки стосовно правдивості художнього зображення українських типів, мелодійного багатства, а також бездоганного виконання автором ролі Карася. Опера тріумфально йшла на багатьох сценах світу, а її прем’єра відбулася в Маріїнському театрі в Петербурзі у 1863 році.
У постановці «Запорожця за Дунаєм» у нашому краї беруть участь симфонічний оркестр філармонії, заслужений   академічний Закарпатський   народний   хор та ряд солістів.

Таїсія Грись, "Закарпатська правда"

karpatnews.in.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат