Журналістка Чорновол розслідувала, як Балога з Москвою фінансували сепаратизм у Закарпатті

admin 22.10.2014 11:04 ПОЛІТИКА

Виборне Закарпаття: сепаратизм, ручні виборці і ниточки БалогиНове Закарпаття актуалізувало журналістське розслідування Тетяни Чорновол за 2010 рік.

21 жовтня у рамках передвиборчого туру містами України Ужгород відвідала кандидат у народні депутати та журналіст Тетяна Чорновол.

У рамках зустрічі із журналістами політик торкнулася теми родинних кланів в українській владі та серед тих, хто до її прагне. Не оминула своєю увагою журналістка і відомий вже на всю країну сімейний підряд Балог.

«Балога і Москва фінансували сепаратизм на Закарпатті. Я готувала журналістське розслідування на цю тему. Мала у розпорядженні відео із з’їздів русинів, де до Балоги зверталися як до фінансиста», - зазначила у ході прес-конференції журналістка.

Журналіст Нового Закарпаття відшукав цей матеріал. Опублікований він у лютому 2010 року на сторінках видання «Лівий берег». Окремі тези публікації – вразили редакцію своєю актуальністю. Про них – читайте далі.

Тема матеріалу стосувалася феномену результатів виборів у Закарпатті. Зокрема про перемогу партії Віктора Ющенка на виборах 2007 року у Верховну Раду, у порівнянні з перемогою в регіоні в першому турі президентських виборів Віктора Януковича, а в другому - Юлії Тимошенко.

«Це просто нонсенс, що електоральні уподобання населення за два роки змінилися діаметрально протилежно. У Ющенка і Януковича ніде і ніколи не було спільного електорату, окрім, як виявилося, Закарпаття. Тільки в цьому регіоні виборці не бачать великої різниці між «помаранчевими» і «блакитними» та легко перекидають свої голоси.
А ще дивніше, коли за 20 днів між першим і другим туром Закарпаття знову змінило політичні уподобання. На цей раз - з Януковича на Тимошенко. Наприклад, у 73 окрузі в першому турі розрив між Януковичем і Тимошенко був 10 пунктів на користь першого, то в другому турі теж саме, але на користь другої», - розмірковує у своєму матеріалі «Барони і барани. Вибори в Закарпатті» Тетяна Чорновол.

Щоб розібратися у специфіці голосування закарпатців журналістка приїхала у Закарпаття. Ось окремі витяги із її розслідування.

Спочатку авторка приїхала до Берегова (у 2010-му - округ №74), де вона поцікавитися, «чому голоси Ющенка за два роки повністю трансформувалися в голоси Януковича?» Берегове віддало перевагу Януковичу і в першому, і в другому турі. Янукович тут взяв найбільше голосів на всьому Закарпатті, хоча в 2007 році його партія пасла задніх за НУ-НСом і БЮТом.

У Берегові Тетяні Чорновол пояснили, що у місті і справді голосували за Януковича. І підняли завісу над підводними течіями регіональної політики.

«Мої співрозмовники пояснили, що угорські лідери вже давно співпрацюють з кланом Балог. Тому на минулих виборах, коли Віктор Балога працював на Ющенка, угорцям рекомендували голосувати за партію чинного Президента. «Зараз Балога працює на Януковича. Мені, як учителю, прийшов лист, за підписом Балоги, де він просив підтримати Віктора Януковича», - розповів співрозмовник.

Для того, аби слова Балоги до вчителів звучали вагоміше, їм перед виборами від імені «ЄЦ» подарували … праски. Добре, що не паяльники…

До нашої розмови приєднуються інші люди, в основному симпатики Тимошенко, чомусь вони легше йдуть на діалог.

Вони хваляться, що як і в 2007 році, так і в першому турі виборів на всьому Закарпатті добре спрацював адмінресурс, синонім якому «Балога». Мої співрозмовники запевняють, що всі останні роки на владні посади Закарпаття потрапляли люди, що представляють «клан Балог». Ними повні місцеві ради від обласної до найменших сільських. А позаяк багато закарпатців байдужі до політики, їх легко переконати: коли треба голосувати за Ющенка, а коли - за Януковича.

Що стосується Берегівщини, то адмінресурс в першу чергу зіграв на національних почуттях.

Те, що Віктор Балога давно співпрацює з національними меншинами, що проживають на Закарпатті – русинами, угорцями, чехами – не секрет.(…)

Один молодий чоловік, прихильник Януковича в Берегові, висловив автору цікаву думку: угорці за Віктора Федоровича, бо той дозволить відділитися Криму. А якщо відділиться Крим, то Закарпаття зможе наслідувати його приклад.

Прості угорці Берегово мріють жити в Угорщині, отож їх лідери виголошують антиукраїнську риторику, виступають за автономію Закарпаття. Антиукраїнська політика угорців в свою чергу перекликається з антиукраїнською політикою Партії Регіонів (зокрема, стосовно української мови). Все це пояснює перемогу Януковича в місцях заселених угорцями», - йдеться у публікації.

Ромський аспект

Не змогла оминути своєю увагою проблему голосування ромів в області. Поділилася авторка читачами і комічною історією на цю тему.

«Як розповіли автору свідки тих подій, в день голосування циганський барон порадив циганам ставити галочку навпроти цифри, яка буде намальована пальцем на борту брудного мікроавтобусу біля виборчої дільниці.

Але, от біда, в якийсь момент на заляпаному борту мікроавтобуса з’явилася ще одна цифра. Поки помітили, цигани встигли зіпсувати третину бюлетенів - поставити по дві цифри одному в бюлетені. Так Янукович недорахувався голосів. Злі язики стверджували: так сталося не випадково - мудрий барон взяв гроші і від однієї, і від іншої політичної сили», - написала Чорновол.

Мукачево – окрема історія. Як завжди

Окрема частина розслідування журналістки присвячена Мукачеву та результатам виборів, які показало місто. Тоді, у 2010 році, тут у двох турам перемогу здобув Віктор Янукович. І, як пише авторка, приписали ці здобутки кандидатів Балозі.

Хоча напередодні закарпатці заявляли журналістці, нібито Балога продав голоси мукачівців у другому турі Тимошенко.

«Він (співрозмовник – ред.) запевняв автора, що в першому турі в деяких районах Закарпаття Балога працював на Януковича, показав свою силу, а тепер домовився і з Тимошенко. «Розкладає яйця в різні кошики», - додав дядько», - ідеться у публікації.

«Закарпатські» висновки Чорновол

«Постійна зміна орієнтації, яку демонструє Закарпаття, свідчить про те, що вибори тут проходять зовсім не демократично.

І за це, як мінімум, треба питати з губернатора. Однак, на це ніколи не звертав увагу президент Ющенко, на це сто відсотків закриє очі і Президент Янукович, адже «ручні» виборці вигідні будь-якій владі», - резюмувала журналіст.

Чи змінилося щось у Закарпатті, чи перетворилися закарпатці із «ручних» у «свідомих» - покажуть вибори всього за кілька днів.


Нове Закарпаття

admin

ТЕГИ : сепаратизмТетяна Чорновілвіктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат