У церкві Св. Кирила і Мефодія презентували нові видання греко-католицької єпархії

Наталія Каралкіна, Rionews 13.10.2014 17:29 ПОДІЇ

 

Перша греко-католицька церква на Закарпатті, присвячена Святим Кирилу і Мефодію, освячена 1930 року. Розташована у селі Сторожниця, що за Ужгородом. Унікальність її не тільки в назві, а й у стильовому вирішенні, яке обрав для споруди невідомий архітектор. Найбільша вірогідність, що це був Е. Егреші.

Дерев’яний храм греко-католиків Сторожниці існував задовго до сучасної церкви, щоправда, розташовувався в іншому місці. У часи підпілля греко-католиків споруда перейшла до православних. На той час це був перший храм, який покинув свою віру. Але після тих важких часів це була й перша церква, яка навернулася до своєї віри. Серед настоятелів церкви був і відомий автор “Історії подкарпатських русинів” Іриней Контратович.

До 2006 року це був єдиний на Закарпатті храм СВ. Кирила і Мефодія. Всередині будівлі є три ікони авторства Йосипа Бокшая. Казательня оздоблена орлом, як у грецькій та римській традиціях.

З нагоди 1150-річчя зачинателів слов’янської писемності закарпатські мас-медійники спільно з Владикою Міланом Шашіком відвідали церкву, у якій відбулася презентація книги про Кирила і Мефодія, а також церковного календаря від єпархії.

Авторство книги “Святі Кирило і Мефодій” належить Міхалу Лацко, ТІ. Переклав її отець Макарій, настоятель храму у Сторожниці. Видання здійснили з нагоди 1150-ї річниці прибуття святих Кирила і Мефодія до Великої Моравії. Книга заповнила той вакуум, який існував у відомостях про життя Святих. З одного боку, це наукове видання, з іншого, доступне для широких верств, прокоментував книгу Владика Мілан.

Також журналістам презентували розфарбовку про Святих, яку видали для дітей. Малеча може не тільки розфарбовувати сюжети, а й читати про життя Кирила і Мефодія - піфд кожною картинкою є   невеликий коментар.

Копії 12 портретів єпископів, три з яких малював Йосип Бокшай, увійшли до церковного календаря греко-католицької єпархії”. Оригінали сьогодні знаходяться у фонді Закарпатського художнього музею ім. Й. Бокшая. А один із портретів — владики Юлія Фірцака досі не повернули із Санкт-Петербургу. Невдовзі копії картин владик будуть у приміщенні єпископської резиденції в Ужгороді.

Наталія Каралкіна, Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат