Президентське спотикання на Закарпатті

admin 08.10.2014 11:40 ПОЛІТИКА

Минулими вихідними, під час представлення нового голови Закарпатської ОДА, заступник голови Адміністрації Президента Ігор Гринів остаточно розбив всі сподівання закарпатських угорців на національний округ.


«В унітарній країні національних округів не має бути. Якщо йде маніпуляція з нарізки округів – то пан Брензович має право звернутися до політичного керівництва держави», - констатував Гринів.
Мова йде про Василя Брензовича, що нині є головою Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-KMКС). Нині він є кандидатом у депутати саме за списком «політичного керівництва» - президентської партії «Блок Петра Порошенко» під №62. 20 вересня в Берегові, відбулося позачергове засідання ради Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-KMКС). За його результатами Брензовича делегували у список партії «Блок Петра Порошенка».
Ще під час президентської передвиборчої кампанії Порошенко заявляв про підтримку угорців Закарпаття і, зокрема, проводив зустрічі з активом KMКС. Напередодні ж передвиборчої кампанії до Верховної Ради України саме КМКС виступило з вимогою переглянути межі виборчих округів Закарпаття та створення окремого угорського (Притиснянського) виборчого округу, на території де компактно проживають угорці краю. Спочатку питання угорського округу активно обговорювалося «у верхах»,   та чим менше часу залишалося до виборів, тим активніше про обіцянки закарпатським угорцям почали забувати. Врешті до національної меншини не дослухалися – межі округів залишися колишніми.
Натомість, вже 26 вересня, після візиту глави угорського Уряду Віктора Орбана до м. Берегово угорці Закарпаття офіційно підтвердили, що подаватимуть Україну до Євросуду за звинуваченням у недотриманні виборчих прав нацменших як на рівні закону, так і політичних домовленостей. Як розцінювати дану ситуацію у двосторонніх відносинах України та Угорщини покаже час, а от висновки локальні, так би мовити, можна робити вже нині.
Позов проти України у Європейський суд не додасть авторитету Порошенко на міжнародній арені. Відносини з Угорщиною нині і так не найкращі, а тут ще й таке. Спроба залагодити це питання виявилася марною, радше було задоволено персональні політичні амбіції, а не вирішено питання права національної меншини.

karpatnews.in.ua/news/89328

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат