“Чесно” запропонувало мажоритарникам від Закарпаття готовий пакет реформ  

admin 29.09.2014 10:40 ПОЛІТИКА

 

Про це йшлося на засіданні Ужгородського прес-клубу.

В Ужгородському прес-клубі за ініціативи «Реанімаційного Пакету Реформ» та Громадського Руху ЧЕСНО відбувся круглий стіл на тему «Дорожня карта реформ для майбутнього парламенту», де буде представлено покрокові плани впровадження реформ у найважливіших галузях.
У заході взяли участь експерти «Реанімаційного Пакету Реформ», Руху ЧЕСНО, представники політичних партій та кандидати в народні депутати за мажоритарними округами Закарпаття. Ужгород став одним з перших міст, де експерти ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ»   представили опис, завдання та конкретні заходи в сфері зміни державного законодавства, які повинні бути ухвалені протягом двох перших сесій майбутнього парламенту, а також обговорили шляхи забезпечення їхнього ефективного застосування. Метою національного туру є діалог з висуванцями у мажоритарних округах, з метою заручитися їх підтримкою для ухвалення реформ у новому парламенті, а також зобов’язаннями дотримуватись принципів доброчесності.

Вадим Міський, співкоординатор ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ» (м. Київ) розповів, що   Закарпаття потрапило у першу вибірку міст, де презентують   пакет реформ. «Реанімаційний пакет реформ – це ініціатива, що об’єднала експертів та активістів понад   50 громадських організацій та більш, ніж 300 осіб. Середовище виникло за кілька тижнів до падіння режиму Януковича. Вирішили напрацьовувати конкретні рішення, адже тільки зміна облич не призведе до зміни системи, - каже Вадим Міський. -   Експертів поділено на 21 робочу групу, які опрацьовують питання і реформи виборчого законодавства, конституційну реформу, реформу децентралізації влади тощо. Ми підготували Дорожню карту реформ, куди увійшли таких 18 реформ і які викладені покроково для парламенту у вигляді законопроектів. Деякі вже готові для внесення».

Вадим Міський зауважив, що Дорожню карту ініціатори передають у безоплатне користування політичним партіям, ходять до офісів демократичних сил, які на думку експертів здатні впровадити напрацьовані документи. «Пропонуємо мажоритарникам також ознайомитися з цим документом і впроваджувати реформи. Готові укласти суспільну угоду з кандидатами по мажоритарних округах в Закарпатті», - додав Вадим Міський. На круглому столі закарпатським мажоритарникам запропонували   підписати «Дорожню карту реформ», як зобов’язання перед виборцями.


Олег Рибачук, один з ініціаторів Руху ЧЕСНО (м. Київ) зазначив, що Закарпаття має свої специфічні риси у політичній площині. «Політична династія – це ненормально. Коли у списки кандидатів у депутати потрапляють брати,сестри, родичі – це не те, чим можна пишатися, – сказав Рибачук, говорячи про закарпатських кандидатів -   Балога «розтроївся» у цій кампанії, будемо бачити їх аж трьох. Це не найчесніший підхід»,   – додав Олег Рибачук.
За його словами інформаційний простір зараз дуже складний і людині потрібно перелопатити багато джерел, щоб зрозуміти, де правда. Серед вимог Руху ЧЕСНО до кандидатів насамперед оприлюднення власної біографії, а також даних про статки. Олег Рибачук також спрогнозував, яким може бути майбутній парламент. «Як мінімум пройдуть одна або дві партії, які будуються на демократичних засадах, - каже експерт. - Пророкувати чергової дочасні вибори досить легко, цей парламент не зможе виконати наших очікування. Це буде суміш цікавих людей, носіїв моральних цінностей, а також негідників. Буде перехідний період, але наступний парламент -   це наша можливість застосувати європейський досвід по демонтажу радянської системи і ми повинні вимагати, щоб це було пріоритетом. Маємо мати вибори за новими правилами, як парламенту, так і президента. Зараз система випробовує нас на міцність».

Рух ЧЕСНО пропонує   кандидатам-мажоритарникам підписати Меморандум про співпрацю, згідно з яким кандидат оприлюднює повну біографію, декларацію про доходи та звітує про джерела наповнення та витрати виборчого фонду. Документ підписав присутній на круглому столі Сергій Кисиличин кандидат від "Батьківщини" по 68 округу.  

Микола Виговський, менеджер групи РПР з реформи публічної адміністрації (м. Київ) зауважив, що наразі Кабмін не є спроможним органом для того, щоб впровадити будь-яку реформу. «Цей орган не може їх впровадити у життя без їхнього докорінного змінення, - каже Микола Виговський. -   Для цього потрібно провести ряд змін, зокрема, необхідно відновити інститут попередніх урядових комітетів, щоб рішення обговорювалися   не кулуарно. Апарати міністерств повинні очолюватися професійні держслужбовці, які визначатимуться на підставі конкурсу, таким чином при зміні керівництва посадовці залишатимуться на місцях і забезпечуватимуть безперервний робочий процес». Експерт зауважив, що на сьогодні рівень довіри до держслужбовців низький, причиною цьому – корупція. «Зерном корупції є низька матеріальна забезпеченість держчиновників та непрозорий відбір. Зараз є понад 300 тис. чиновників, , можна обійтися 100 тис. Зокрема за рахунок скорочення адмінпослуг, три чверті з яких (адмінпослуг в Україні понад 1,5 тисячі) може надавати бізнес»,   - додав Микола Виговський.  

Олександр Ябчанка, менеджер групи РПР з питань медичної реформи (м. Київ) зупинився на реформах у медичній сфері. «До тепер де-юре Україна перебуває у системі охорони здоров’я в умовах радянської планової економіки, а ми вже давно в ринковій системі. У нас роздута мережа закладів, фінансування галузі за залишковим типом, низькі зарплати медперсоналу, які як наслідок просять чи вимагають платежів у пацієнтів, - каже Олександр Ябчанка. -   50% платежів у медичній сфері - неформальні. 3,5% виділяється з бюджету на охорону здоров’я, ще стільки ж доплачують пацієнти».   За словами експерта, зараз над реформуванням медичної сфери працює дорадча група експертів, куди учасників відбирали за конкурсом. Прописано три «пожежні» законопроекти. Один з них стосується продовження дії експерименту з реформування медицини у пілотних регіонах. В іншому йдеться про медичне страхування, третій законопроект стосується клінічних досліджень.

Фото засідання від Ужгородського прес-клубу.

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : Чесновибори 2014Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат