У Закарпатті Студентський контроль стежитиме за виборами до Ради (ФОТО)

admin 17.09.2014 11:01 ПОЛІТИКА

 

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Громадського Руху ЧЕСНО, де активісти та громадські діячі презентували підсумки роботи Верховної Ради 7-го скликання та озвучать громадські вимоги до кандидатів у депутати.


Під час заходу експерти розказали про початок агітації у регіонах, формування складу окружних виборчкомів, ризики, які вже впливають і ще можуть вплинути на перебіг кампанії. В умовах, коли позачергові вибори пройдуть за «старими правилами» громадські вимоги до кандидатів у депутати будуть оприлюднені активістами, які також розказали, як боротимуться за доброчесність та прозорість наступного Парламенту.

За словами Юлії Дуб, активістки Руху Чесно, мета цьогорічної громадської кампанії – збільшити фінансову прозорість кандидатів, політичних партій та передвиборчих кампаній до парламенту VIII скликання.   «Фінансова прозорість, як і люстрація, є важливим інструментом очищення української політики від корупції. Знати походження політичних фінансів важливо за будь-якої виборчої системи. Також ЧЕСНО вважає, що до наступного парламенту не мають потрапити зрадники, які голосували за ухвалення «диктаторських законів» 16 січня та ті політики, що були причетні до корупції», –   каже Юлія Дуб.

З огляду на те, що виборче законодавство так і не зазнало всіх тих важливих змін, яких вимагали експерти, журналісти та широка громадськість, учасники ЧЕСНО презентували власні вимоги до політичних партій, які мають намір брати участь у виборах, та самовисуванців в одномандатний округах та закликали їх:

1. Відкрити повні автобіографії кандидатів (за чинним законодавством кандидати подають повну автобіографію до ЦВК, проте виборець не має можливості ознайомитися із повним текстом, оскільки ЦВК оприлюднює лише стислі відомості про кандидата);

2. Відкрити повні майнові декларації кандидатів за 2013 рік (за виключенням тих кандидатів, хто є чинними народними депутатами VII скликання і чиї декларації вже доступні на сайті ВРУ);

3. Оприлюднити детальний фінансовий звіт партії за 2013 рік (із деталізованою інформацією про майно, обсяги і напрями витрачання партією коштів за відповідний рік,   а також списком фізичних осіб, внески яких на підтримку партії перевищили 20 мінімальних заробітних плат);

4. За 5 днів до дня голосування оприлюднити деталізований проміжний фінансовий звіт про надходження коштів виборчого фонду парті / кандидата та їх використання під час підготовки та проведення позачергових парламентських виборів (з даними станом на 10 день до дня голосування);

5. Оприлюднити інформацію про джерела коштів, використаних для формування виборчої застави партії та кандидатів-самовисуванців, а також забезпечити оприлюднення такої інформації кандидатами від партії в одномандатних округах;
Також активісти ЧЕСНО запропонували партіям завчасно відкрити списки потенційних кандидатів у загальнодержавному окрузі та відповідних одномандатних округах – для широкого громадського обговорення та моніторингу.
Відповідні звернення учасники ЧЕСНО надіслали лідерам всіх політичних сил, що вже висловили намір брати участь у дострокових парламентських виборах.

Крім того, активісти презентували кілька проектів, які будуть реалізовані в ході моніторингу та контролю за виборами, а саме:

1. «Кандидати, на дебати!» - з 1 по 22 жовтня буде проведено 6 зустрічей журналістів, експертів та активістів з кандидатами по усіх округах з метою змінити традицію спілкування кандидатів з виборцями із неформально-популістської на конструктивно-експертну. Тобто надати майданчик для неупередженого, незаангажованого спілкування з кандидатами, можливості задати їм конструктивні запитання, а також створити якісне конкурентне середовище між кандидатами (Деталі по цьому проекті будуть надіслані згодом). Під час прес-конференції було проведене жеребкування для визначення порядку представлення округів, за результатами якого, першими у дебатах братимуть участь кандидати з 72 округу, наступні з 70, потім з 71, 69, 68 і завершуватимуть кандидати з 73 виборчого округу.

2.   «Група студентського контролю» за позачерговими виборами до ВРУ. Мета проекту: залучити студентів (в першу чергу журналістів, політологів і юристів) до моніторингу передвиборчої кампанії у студентських середовищах (гуртожитках та на факультетах). Про цю акцію розповіла Надія Ваць, голова Ужгородської організації ФРІ. Вона зазначила, що від вибору молоді залежить чимало і важливо закликати студентів не продавати голоси.
Набиратимуть активістів до «Групи студентського контролю»   до 30-го вересня. Реєстрація тут

3. Навчання для журналістів та спостерігачів від ГМ ОПОРА. Як розповів  Володимир Феськов, координатор ОПОРИ у Закарпатській області, цього року ОПОРА вже вдруге спостерігатиме за виборчим процесом. «Ми будемо традиційно працювати на 6 округах, де будуть 6 представників організації на місцях.   Окрім спостереження за діями кандидатів ми плануємо відслідковувати виборчу інформацію, яку розміщують місцеві ЗМІ. На минулих виборах було зафіксовано досить багато джинси». За словами Володимира Феськова, сьогодні є запит на інформацію, не тільки, що собою являє влада щодня, а хто ця влада є в обличчях.  

4. Студентські акції, на яких демонструватимуть «чорні списки» кандидатів, які не пройшли критеріїв доброчесності та демократичності.

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : вибори 2014ЧесноЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат