«Самодопомогівці» надсилають каміон медичного вантажу для польових госпіталів у зоні АТО(ФОТО)

Микита Куленко. Фото та відео автора 05.09.2014 11:03 ПОДІЇ

 

У середу словацько-український кордон перетнув конвой мікроавтобусів, завантажених медичними засобами екстреної медичної допомоги, хірургічними комплектами та іншим медичним обладнанням, призначеним для використання у польових умовах для надання першої медичної допомоги при пораненнях.

Обладнання, яке після облікування та перевірки було перевантажено у каміон, придбав своїм коштом активіст ГО «Самодопомога Закарпаття»,   депутат Ужгородської міської ради Михайло Чурило. І подарував його медичним закладам, у яких надають екстрену медичну допомогу бійцям, пораненим у боях на Сході України.
Ось що розповів про свій вчинок доброї волі сам підприємець:
«Вантаж, що прибув до Ужгорода, призначений для госпіталів, для надання першої медичної допомоги людям, що постраждали в зоні АТО. Зараз він попрямує просто в зону бойових дій. Про його передачу є домовленість з міністерством оборони, яке нам допомагає в цьому. Завтра цей вантаж повинні зустріти в Києві, представник госпіталю із гарячої зони країни. Я особисто завтра лечу до Києва, щоб переконатися в цілісності всього вантажу. Вже зі столиці вантаж розподілять по госпіталям різних міст. Нам із волонтерами потрібно прослідкувати, щоб вантаж дійшов до точки призначення, і десь дорогою не «зник», як це, на жаль, іноді буває з допомогою, що надходить воїнам з усієї країни».
Поки тривало перевантаження коробок з затискачами, пінцетами, перев’язочними комплектами, одноразовими простирадлами, катетерами, крапельницями, тут-таки на майданчику покупець цього всього добра – Михайло Чурило уточнював деталі:
«Це дороге медичне обладнання відомої німецької фірми. Велика подяка як представникам силових структур, так і багатьом іншим людям. Тільки чують, куди направляється вантаж, одразу ж вмикається режим взаємодопомоги.
Ситуація в країні дуже об’єднала людей. Не можна нехтувати життям людини. Це найдорожче. І поки не постраждає хтось наш близький, то ми дивимося на ці негаразди збоку. А якщо в тій зоні опиниться ваш друг, який дзвонить вам вночі і розповідає, що там відбувається, і їм ніхто нічим не допомагає, то ти починаєш дивитися на ситуацію іншими очима. У мене такі друзі є.
Щодо самої війни… Якби в нас була грамотна стратегія, то бойові дії велися б інакше. А там кожен відстоює свої інтереси. По країні чимало волонтери збирають гроші чи спорядження для наших хлопців, але щось із того доходить до точки призначення, а щось ні, не завжди можна це простежити. Тактика війни спрямована проти нас. Не знаю, хто її веде, гадаю, це клани, які ведуть так свої інтереси, але ми занадто малі, аби докопатися до істини. Тому наша справа допомогти вижити тим, хто захищає нас зараз ціною власних життів.»
Голова правління ГО «Самодопомога Закарпаття» Володимир Химинець розповів, що організація тримає контакти з волонтерським рухом «Підтримай Армію України» і його засновник та куратор Галина Ярцева особисто зв’яже військове відомство з іншими волонтерськими організаціями, які повинні зустріти вантаж у кінцевих пунктах його призначення.

Щодо самого наповнення медичного вантажу, то ось що розповів фаховий медик, керівник відділу охорони здоров’я Ужгородської РДА Олег Голуб, якого було запрошено фахово оцінити приладдя з медичної точки зору:
«У вантажі – дуже вдало і ретельно підібраний медичний інструментарій та перев’язувальні медикаменти для надання першої медичної допомоги при пораненнях, хірургічні одноразові ланцети, ножиці, зтискачі для термінової зупинки крові, стерильні салфетки, простирадла, які дають можливість надати допомогу в польових умовах, забезпечити стерильність цієї рани і безпечно доправити пораненого у госпіталь для продовження лікування.
Коли я оглядав вантаж, то вразило мене те, що у ньому є речі, яких наші хірурги просто ще, мабуть, і не бачили! Наприклад, це салфетки та тампони з рентген-контрасними нитками. Тобто їх видно при рентген-опроміненні. Адже у затампонованій рані можна дуже просто не помітити просякнутий кров’ю тампон і «зашити» його в організмі. Ці ж перев’язочні матеріали виключають таке.
Окремо відзначу, що всі ці матеріали скомпоновані в комплекти для характерних поранень: в райони живота, шиї, голови і т.д. Тобто, є готовий, упакований і промаркований комплект для перев’язки, наприклад, стегна. Чи виключно тільки плеча. Все зроблено для того, аби можна було швидко, не витрачаючи дорогоцінний час на роздуми та сортування, взяти необхідний комплект і надати першу допомогу. Їх можливо використовувати і в госпіталях але сформовані вони так, що найбільш доцільно використовувати їх на передовій чи в машинах швидкої, які перевозять поранених бійців.»
Залишилося додати, що на перевантаження обладнання з бусиків у каміон прибули багато активістів «Самодопомоги», незважаючи на ранги, статки та інші «умовності». Успішні самодостатні чоловіки, кожен з яких має основну роботу, бізнес, інші клопоти, вийшли із дорогих автівок і носили й пакували коробки разом зі студентами, які заради такого відпросилися з пар, бо є молодіжним крилом «самодопомоги» й відчувають громадянський обов’язок перед країною.

ВІДЕО - Медвантаж для АТО - оцінка експерта
http://youtu.be/Nj2JNl8G3cQ

Микита Куленко. Фото та відео автора

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат