Чому у Закарпатті відключать світло

admin 05.09.2014 10:46 СОЦІО

Як відомо, близько місяця тому Міненерговугілля запровадило по всій Україні графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ) та графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП).

Зараз з’явилося повідомлення про те, що міністерство вже планує й відключення населення від електропостачання. Ця інформація викликала чималий резонанс серед споживачів. Частина скарг звучить приблизно так: «Ми оплачуємо спожите, то чому нас обмежують? Чому ми повинні страждати?» ПАТ «Закарпаттяобленерго» надає вичерпні роз’яснення з цього приводу.

За даними Міненерговугілля, запровадження ГОЕ та ГОП, які діяли в серпні поточного року, не дали очікуваного ефекту, тому міністерство погодило застосування з 29 серпня 2014 року графіків обмеження та аварійного відключення (ГАВ) споживачів. «При застосуванні ГАВ відключенню підлягають побутові споживачі (населення) без відключення промислових підприємств», - йдеться в листі Міненерговугілля.

У листі також пояснюється необхідність запровадження обмежень по потужності та споживання електроенергії. Як відомо, наразі в Україні запроваджений надзвичайний стан в енергетиці, адже має місце напружена ситуація з поставками палива на електростанції. Тому питання зниження електроспоживання, особливо в денний час, залишається пріоритетним і його вирішення дозволить забезпечити стале функціонування об’єднаної енергетичної системи України. З огляду на це всі обласні енергетичні компанії по Україні зобов’язали в триденний період розробити комплекс ефективних заходів щодо зниження енергоспоживання в робочі дні вересня в період з 8 до 22 години доби в обсязі не менше 20 % добового електроспоживання. «Одним із ефективних заходів може бути примусове обмеження споживачів в окремі години доби», - йдеться в листі Міненерговугілля.

Генеральний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» Віктор Петров чітко пояснює причини необхідності обмеження як щодо потужності, так і щодо споживання електроенергії. «Поясню структуру виробництва електроенергії в Україні, - коментує Віктор Володимирович. - Так, атомні електростанції в нашій державі виробляють близько 44 % від загальної потреби електроенергії, 47 % забезпечують теплові електростанції, 8 % - гідроелектростанції та ще близько одного відсотка дають інші альтернативні джерела енергії. Проблема на сьогодні виникає насамперед з категорією «теплоелектростанції», оскільки природним джерелом енергії для них є вугілля або газ. Блакитне паливо, як відомо, в дефіциті, а вугілля не постачається через бойові дії на Донбасі, затоплені вугільні шахти, зруйновану інфраструктуру. За підрахунками, запасу наявного вугілля нам вистачить до середини листопада, тож урядові вдалося домовитися про його поставки з південноафриканських країн. Тим не менше з огляду на все вищесказане наразі і є необхідність перекривати дефіцит тієї потужності, яку забезпечують саме теплоелектростанції, шляхом запровадження обмежень».

Зі слів генерального директора, для виходу з положення складаються Графіки обмеження використання потужності (ГОП), Графіки обмеження електроенергії (ГОЕ) та Графіки аварійних відключень (ГАВ), які погоджуються обласною державною адміністрацією. «Попри все сказане я хотів би застерегти населення від паніки: про багатогодинні щоденні (як точаться розмови) відключення населення від електропостачання все ж таки не йдеться, - каже В. Петров. - Вимикатимуть електроенергію лише в той день і в тому разі, якщо надходитиме відповідна вказівка. І навіть в тому випадку, коли вона надійде, ми плануємо здійснювати обмеження таким чином, щоб населені пункти не залишалися відімкненими від електропостачання більше, ніж на 2 години. Населені пункти просто чергуватимуть, як це практикувалося й раніше».
Наразі, як стало відомо, з огляду на скрутну ситуацію в енергетиці вже відключають від електропостачання Крим, а також на розгляді питання обмеження експорту, який на сьогодні складає близько 5 % у загальному балансі.

З огляду на все вищесказане ПАТ «Закарпаттяобленерго» просить споживачів з порозумінням поставитися до необхідності обмеження потужності та електроенергії, адже це не забаганка підприємства, це необхідність, спричинена особливими умовами роботи в період війни. «Це крайні заходи, і населення має з порозумінням поставитися до них, адже важко зараз всій країні, – коментує Віктор Петров. – Такі кроки, як обмеження, вимушені, і я певен, що тимчасові. Водночас я вірю, що український народ витримає всі випробування і вийде з них переможцем».

Генеральний директор також нагадує: споживачі з будь-яких питань, що можуть виникнути щодо запровадження обмежень, а також з будь-яких інших приводів можуть звернутися до кол-центру ПАТ «Закарпаттяобленерго». Кол-центр працює за номерами 0800 50 16 20 або (0312) 61-94-94 у цілодобовому режимі. Дзвінки на багатоканальний номер 0 800 50 16 20 зі стаціонарних та мобільних телефонів на території України для споживачів є безкоштовними. Дзвінки за міським номером в Ужгороді (0312) 61-94-94 оплачуються згідно з діючими тарифами міського чи міжміського зв'язку.

admin


За матеріалами прес-служби ПАТ «Закарпаттяобленерго»

ТЕГИ : світлоЗакарпаттяобленергоЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат