Вступна кампанія під час війни

Наталія Каралкіна 29.08.2014 18:27 СОЦІО

Навчальний рік в УжНУ розпочнеться з новими студентами, зокрема східняками.

Вступна кампанія в українських вишах цього року суттєво відрізнялася від усіх попередніх вступ-них кампаній, оскільки тривала в умовах війни. Новий навчальний рік теж передбачає чимало відмінностей. Із вересня в усіх університетах, зокрема й в УжНУ, будуть навчатися студенти зі Сходу й Півдня. Їхні історії, на жаль, схожі: перевелися чи вступили до УжНУ, бо переїхали на Закарпаття цілими родинами і повертатися не хочуть, адже, власне, немає куди...

З іншого боку, для Закар-
паття цього року, як ніко
ли, актуальне питання
про якість вищої освіти, оскільки область показала надзвичайно низькі результати Зовніш¬нього незалежного оцінювання. Відомі науковці, митці, представники громадськості, випускники закарпатських шкіл минулих років одразу забили на сполох і звернулися у відкритому листі до обласної влади з пропозицією фахово проаналі¬зувати результати ЗНО в Закарпатській області однак натикнулися на стіну мовчання. Детальніше читайте в огляді листів, а також у попередніх номерах газети «РІО».

ДО ВИШІВ ВСТУПАЛО МАЙЖЕ НА 8 % МЕНШЕ АБІТУРІЄНТІВ, НІЖ ТОРІК

У загальній ситуації нестабільності, економічної й соціальної кризи в державі, без сумніву, постраждали й українські виші. Державних місць для всіх немає, навчання на контракті не з дешевих та й узагалі цього року спостерігається спад охочих здобувати вищу освіту. За даними інформаційної системи «Конкурс», ЗНО складало на 7,74 % школярів менше, ніж торік. На Закарпатті кількість тих, які складали ЗНО, на 6,3 % менша, ніж у 2013 році. При цьому, як зазначають в УжНУ, виш встановив своєрідний рекорд на фоні загальнонаціонального зменшення кількості вступників. Під час вступної кампанії було прийнято майже на 3 тисячі заяв більше, ніж торік. Результатом цього є різке збільшення конкурсу на місця ліцензованого обсягу (з 1,28 до 1,82 особи на місце, тобто на
42 %). Зокрема, на ОКР «Бакалавр» конкурс зріс на 36 % (з 1,83 до 2,49 особи на місце), пише видання Заголовок.

Система ЄДЕБПО цього року, як і попередні роки, знову «зависала» під час опрацювання результатів. В окремих випадках база блокувала у списках осіб, які ще десь навчаються. З іншого боку, ця новація ви¬правдовує себе в наданні інформації про українських студентів. До прикладу, якщо студент зі Сходу захоче перевестися в УжНУ, йому достатньо мати з собою тільки студентський квиток, оскільки інформацію про його успішність можна дізнатися з ЄДЕБПО.

Найбільший виш області Ужгородський Національний університет оприлюднює такі результати вступної кампанії станом на 18 серпня 2014 року. «На перший курс Ужгородського Національного університету зараховано на навчання 2507 осіб, із них на державне замовлення — 1161 абітурієнт (970 на денну форму навчання та 191 на заочну) і 1346 вступників уклали контракти на навчання (з них 1031 на денну форму навчання та 315 на заочну).

Крім того, на навчання за державним замовленням на денну форму навчання зараховано за ОКР «спеціаліст» (без спеціальностей медичного спрямування) 670 осіб (532 — державне замовлення та 138 за контрактом) та за ОКР «магістр» — 516 (314 — держзамовлення та 202 за контрактом). На заочну форму навчання зараховано за ОКР «спеціаліст» 422 особи (127 — державне замовлення та 295 за контрактом) та за ОКР «магістр» — 335 осіб (66 — держзамовлення та 269 за контрактом).

У цілому на 5-й курс денної та 6-й курс заочної форм навчання для здобуття ОКР «Спеціаліст», «Магістр» на 18 серпня 2014 р. зараховано 1943 особи, у т. ч. 1186 — денної форми навчання (516 магістрів, 670 спеціалістів) та 757 заочної (335 магістрів, 422 спеціалістів)», — повідомляє офіційний сайт УжНУ.

Цього року першокурсники уклали 1346 договорів, у т. ч. 1031 на денну та 315 на заочну форми навчання.

НАЙБІЛЬШЕ ВСТУПНИКІВ В УЖНУ НА МЕДИЧНІ НАПРЯМИ, А ТАКОЖ ЖУРНАЛІСТИКУ, ГЕОГРАФІЮ ТА МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ

«Кількість вступників на ОКР «Бакалавр» та «Спеціаліст» медичного спрямування в УжНУ збільшилася на 17,46 %. Сьогодні можемо констатувати, що цього року зросла й кількість зарахованих на навчання на 1-й курс. Так, на денне відділення — 2001 особа (проти 1985 у 2013 р.). З них 970 будуть навчатися за кошти державного бюджету (963 минулого року) і 1038 за кошти фізичних та юридичних осіб (1022 торік).

Популярні спеціальності в УжНУ засвідчують максимально заповнені ліцензійні обсяги. Йдеться про «Фармацію» — 50 осіб (100 %), «Здоров’я людини» — 60 осіб (100 %), «Журналістику» — 30 осіб (100 %), «Географію» — 30 осіб (100 %), «Лікувальну справу» —249 осіб (99,6 %), «Міжнародні економічні відносини» — 58 (98,5 %) тощо. Минулого місяця було збільшено на 35 осіб (із 215 до 250) ліцензію на спеціальність «Лікувальна справа», що дасть можливість додатково прийняти на навчання групу іноземних студентів», — повідомляє офіційний сайт УжНУ.

За вступною кампанією в УжНУ слідкувала й Громадянська мережа «Опора», щоправда, цього року вона вона змінила формат моніторингу. «На відміну від минулих років, коли обиралися два-три ВНЗ, де ми ходили на засідання приймальних комісій, вступні випробування, слідкували за прийомом документів, цього року ми охопили всі ВНЗ в Україні й основна увага була зосереджена на відкритості інформації про особливості роботи приймальних комісії, правила прийому, хід вступної кампанії, своєчасність публікацій рейтингових списків та списків рекомендованих до зарахування. Сьогодні триває робота з узагальнення інформації про хід прийому документів», — розповідає Святослав Бабіля, координатор ГМ «Опора» в Закарпатті.

Як і в попередні роки, «Опора» приймала дзвінки на «гарячу лінію». Звертання стосувалися можливості вступу на бюджет, якщо раніше вже вчився, але не здобув відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень. Також були випадки, коли абітурієнт хотів відкликати електронну заяву після третьої хвилі. Скаржилися й на некоректно введені дані в ЄДЕБПО.

СТУДЕНТАМ ІЗ ЗОНИ АТО ІШЛИ НАЗУСТРІЧ, ОДНАК ПРИЙМАЛИ ТІЛЬКИ НА КОНТРАКТ

Цього року в УжНУ навчатимуться принаймні 6 студентів зі Сходу. До цього часу приходять студенти з зони АТО, готові перевестися на ту чи іншу спе¬ціальність до закарпатського вишу. «Однозначно потрібно йти назустріч таким студентам. Що¬правда, Міністерство ще не прийняло кінцевого рішення щодо форми навчання таких студентів. Наразі виш не має права зарахувати такого студента на бюджет, а тільки на контрактну форму», — пояснив ректор УжНУ Володимир Смоланка.

Історії деяких студентів вже записав Медіацентр УжНУ. З вересня на істфаку УжНУ вчитиметься першокурсник родом із Донеччини Іван Флорія. Після 9-го класу він вступив до Краматорського вищого професійного металургійного училища та здобув фах коваля на молотах і пресах. З історії у школі мав відмінні оцінки, тому обрав саме цей факультет УжНУ.

На факультеті здоров’я людини навчатиметься Михайло Коробчанський, родом із Луганська. Тато хлопця залишився вдома, а Міша разом із мамою та старшою сестрою вже півтора місяця проживають на Закарпатті. Михайло підкреслює, що закарпатці нічим не відрізняються від його земляків. Для нього всі українці добрі та щирі, він не розмежовує Схід і Захід — країна для нього єдина.

«Хороші люди на Закарпатті. Це тепер стало ще однією причиною, чому хочу навчатися саме в УжНУ, — розповідає Анастасія Тимофеєва з Ізмаїла. — Ще минулого року я дізналася про Ужгородський Національний університет з інформаційної системи «Конкурс». На вибір цього вишу ніяк не вплинула ситуація, що склалася в нашій державі. У дитинстві я часто їздила з рідними до Болгарії, там мене зачарувала гірська місцевість, тому й зупинила свій вибір на Закарпатті. Тут, здається, ще вищі гори, свіже повітря. Батьки, до речі, не проти, щоб я вчилася так далеко від дому. Моя мама також свого часу була студенткою одного з західних університетів».

Із нового навчального року факультет іноземних мов матиме студентку зі Слов’янська Ксенію Шамоту. У червні разом зі своєю родиною вона приїхала на Закарпаття. Батьки наполягли, аби дівчина перевелася на навчання в УжНУ, оскільки додому повертатися поки що не хочуть і не можуть: частина їхнього помешкання зруйнована під час боїв у зоні АТО.

Дівчина провчилася на Сході два роки. Сьогодні їй доведеться скласти невелику академрізницю. Викладачі факультету іноземних мов надають їй рекомендації щодо програм, аби встигла добре підготуватися до початку навчання.

Ксенія задарма час не витрачає — працює вожатою в дитячому таборі. Її родині — батькам, двом братам і бабусі — дозволили проживати в готелі на Закарпатті. Один із братів також має намір перевестися на навчання до коледжу УжНУ. Батьки Ксенії вже знайшли роботу в нашій області. Разом із ними в цьому готелі проживають ще кілька сімей біженців.

Із квітня Ксенія вже не проживала у Слов’янську. Друзі пишуть їй, що місто відроджується після страшних подій, але дівчину не відпускає родина, тому й наполягли, аби перевелася до УжНУ. Тож сьогодні Ксенія Шамота має намір здобути диплом в УжНУ і стати перекладачем. З нового навчального року її мрія стане на крок ближчою.

Цілком можливо, що студенти з зони АТО будуть навчатися в інших вишах тільки один семестр або ж один рік, після чого зможуть повернутися додому. Згідно з рекомендаційним листом, який на¬дійшов до ректорату, Міністерство освіти і науки України дозволяє відтермінувати плату за навчання студентам із зони АТО, які переводяться на навчання чи вступають до вишу, до кінця фінансового року.

УЩІЛЬНЕННЯ ПАР І ТРИВАЛІ КАНІКУЛИ БУДУТЬ У СТУДЕНТІВ ЧЕРЕЗ ЕКОНОМІЮ ТЕПЛА

Міністерство освіти і науки України рекомендує всім вишам ущільнити розклад занять у новому навчальному році, перейти на 6-денний робочий тиждень, а також збільшити тривалість зимових канікул до 4 тижнів. Йдеться про економію енергоресурсів у зимовий період.

В УжНУ пропонують скласти розклади в такий спосіб, аби до 1 грудня завершити зимовий семестр, а з 16 січня до 13 березня проводити дистанційне навчання з застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій.

Наразі керівництво вишу зобов’язало деканати складати розклади з урахуванням вимог МОНУ, а також визначатися з термінами зимової сесії. Пара, ймовірно, триватиме без перерви одну годину двадцять хвилин.

Після опрацювання пропозицій факультетів керівництво ухвалить остаточне рішення. Тож через економію енергоресурсів попрацювати на результат за дуже короткий час у новому навчальному році доведеться всім.

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат