Нацбанк просить закарпатців не приймати емоційних рішень щодо валюти (РОЗ’ЯСНЕННЯ)

admin 15.08.2014 14:24 СОЦІО

Валерія Гонтарева: сьогодні на валютному ринку головне зберігати спокій, не піддаватися спекулятивним провокаціям та не приймати емоційних рішень.

На жаль, впродовж останніх декількох тижнів ситуація на валютному ринку усе більш нестабільна. Цьому є як об'єктивні, так і суб'єктивні причини. Головна об’єктивна причина – це безумовно, військові дії на Сході країни. Причому, очікування суб'єктів валютного ринку посилюються провокаційними заявами окремих політиків про можливість початку повномасштабної війни з Росією. Кожна така заява у свою чергу провокує додатковий тиск на курс. Інший об'єктивний чинник – це втрати українських експортерів від санкцій, введених Росією у 2013-14 роках. Головні суб'єктивні причини – це, з одного боку, штучне нагнітання паніки серед населення і бізнесу, а з іншої – бажання окремих гравців валютного ринку отримати швидкий прибуток.

Україна взяла курс на зміну монетарного режиму. Ціль центробанку – інфляційне таргетування. Цим самим Україна зобов'язалася дотримуватися режиму гнучкого обмінного курсу. Тож відтепер НБУ обмежений у здійсненні валютних інтервенцій. Проте, не дивлячись на це, за останніх 7 днів регулятор тричі виходив на валютний ринок для його заспокоєння. Причиною стало суттєве відхилення обмінного курсу від рівноважного рівня. Адже, за оцінками фахівців Національного банку, навіть з урахуванням втрат, яких зазнає Україна внаслідок військових дій, рівноважний рівень курсу повинен знаходитися в діапазоні 11,5-11,9 гривень за долар.

Водночас, стабільність обмінного курсу гривні у ІІ кварталі поточного року – на рівні 11,7 грн. за долар, сприяла суттєвому скороченню дефіциту поточного рахунку та дозволила практично вирівняти платіжний баланс. Більше того, Україна в останні місяці отримує значні обсяги зовнішнього фінансування з офіційних джерел, зокрема, у цьому місяці заплановані надходження в обсязі 500 млн. дол. США від Світового банку та 1,45 млрд. дол. США від МВФ. У червні також відновився приплив прямих іноземних інвестицій.

Національний банк має намір використовувати всі наявні важелі впливу для повернення обмінного курсу до свого рівноважного рівня. У тому числі, при значному розбалансуванні міжбанківського валютного ринку, Національний банк буде змушений разом з ринковими інструментами використовувати і адміністративні обмеження на валютному ринку.

Без сумніву, ситуація буде стабілізована найближчим часом. При цьому люди, які піддалися панічним настроям і зараз скуповують валюту за завищеним курсом, зазнають втрат. За таких умов – головне зберігати спокій, не піддаватися спекулятивним провокаціям та не приймати емоційних рішень.

admin


За матеріалами прес-служби Управління Національного банку України в Закарпатській   області

ТЕГИ : НацбанквалютаГроші

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат