Переміна води на Водохреще:   з символу смерті — на символ життя

Наталія Каралкіна 18.01.2014 10:07 СОЦІО

Три назви 19 січня — Богоявлення, Йордана і Водохреще — з різних сторін підтверджують суть одного з найважливіших днів християнства — Хрещення Ісуса Христа в ріці Йордані. Саме цього дня мільйони християн у світі візьмуть участь у Святковій літургії, після якої понесуть до домівок освячену, «живу» воду, яка допомагає при лікуванні хвороб, виводить із напруження, оберігає від спокус і захищає від лихого. Від Духа Святого, як переконують священики, чи з космосу, як запевняють науковці, та водохресна вода таки не псується цілий рік, бо є особливою.


Коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися і в цю ж мить на плече його опустився голуб, що був Святим Духом, йдеться у Біблії. Священнослужителі зазвичай пояснюють Водохреще, надаючи особливого значення Богоявленню. «У той час відбулося явлення всіх трьох Божих осіб: Бога Отця, Бога Сина і Духа Святого, який зійшов на Ісуса у вигляді голуба. Хрещення Сина Божого в Йордані є початком місійної діяльності Ісуса Христа. До 30-ти років Ісус не проповідував. А прийнявши силу Духа Святого, він іде і проповідує людям. Це своєрідний вхід Месії у свій народ», — розповідає адміністратор парафії Різдва Богородиці мікрорайону Дравці Павло Фіцай.

Сьогодні релігійні традиції і язичницькі вірування на Водохреще переплелися досить тісно. Навіть сам обряд занурення у воду має в собі народний звичай, що походить від грецької традиції, коли в день Богоявлення єпископ або священик кидає дерев’яний хрест у воду і молоді люди пливуть за ним, підбирають і приносять назад до берега.

ГРІШНА ЛЮДИНА МАЄ «ВТОПИТИСЯ» У ВОДОХРЕСНІЙ ВОДІ

Первісна символіка Водохреща мала дещо негативне забарвлення. У євреїв, сербо-арабів у Святому письмі річка або вода була символом смерті, зла. І коли зображають на іконах Ісуса у річці Йордан, то воно символізує смерть перед гріхом, смерть перед злом й отримання нового життя, пояснює отець Павло.

Водночас Ісус Христос через це хрещення, занурення у води Йордану, надає глибшого сенсу воді. Після цього вона стає джерелом очищення, освячення людини. «Тому у Літургії співаємо «Ви, що у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися», тобто якщо ви у хрещенні ви взяли на себе смерть Ісуса, померли духовно, то відбувається входження у воду і виходження з неї до світла. Тому вода Йордану має таке велике значення, а на Водохреще відбувається велике освячення води. Священик молиться і призиває Духа Святого, аби зробив із води звичайної воду життєдайну», — розповідає Павло Фіцай.

Важливо розуміти, що для християн Богоявлення є великим святом. Спочатку була тривала підготовка, а потім на Богоявлення чи Пасху відбувався обряд хрещення. Сам ритуал був масовим, при деяких церквах досі збереглися великі ємності, куди наливали воду. У східній традиції досі під час хрещення дитину повністю занурюють тричі у воду. Це символізує духовну смерть, тобто гріховна людина помирає, затим виринає з води, тобто виходить до життя, світла. Після цього запалюється свічка, також як символ очищення.

ОСВЯЧЕНА ВОДА МАЄ ТАКУ ВЕЛИКУ СИЛУ, ЩО ЗДАТНА ЗМІНЮВАТИ ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ

Унікальність водохресної води з наукового боку не припиняє досліджувати директор Українського інституту екології людини Михайло Курик. Після багаторічних спостережень він дійшов висновку, що на властивості води впливають енергетичні поля Землі, Сонця, Місяця та інші космічні випромінювання. Саме 19 січня космічна енергія зростає в мільйони разів і вода в усіх водоймах по всьому світу набуває цілющих властивостей. Людина цього дня з будь-якого джерела може набрати енергетичної води. Після цього ємність потрібно щільно закрити, щоб не впливала атмосфера. Відтак енергетика води, яку ви ізолювали, зберігається роками, повідомляє портал gazeta.ua.

Християни вірять, що на Водохреще потрібно освячувати стільки води, щоб її вистачило на цілий рік. Якщо ж зважати на наукові твердження, уся водна стихія, навіть водопровідна вода цього дня вважається освяченою.

«Вода, яка освячується на Йордана, має таку велику силу, що здатна змінювати людське життя. Якщо на Водохреще замерзали річки, то робили ополонку у вигляді хреста й освячували річки. Але тоді вода з річок була ще питна, і люди набирали її звідти для своїх потреб, — пояснює Павло Фіцай. — Священик, який молиться над водохресною водою, молить три великі молитви. Опускає свій хрест у воду. Важливо, що разом зі священиком молиться вся спільнота. Духівник просить, аби Господь через Духа Святого перемінив усю воду і тих людей, які прийшли на молитву. Тому йорданська вода не псується роками. На неї призивають Святого Духа, тому ця вода допомагає при недугах, оздоровлює тіло. Її використовують для відвернення спокус, духовній немочі».

Після освячення води у церкві священик кропить хати людям, тобто благословляє місце проживання. Тому обряд так і називається — благословення хат. Духівники зазначають, що сама вода є благословенною, але Водохреще — не тільки для того, щоб посвятити воду і тримати її в хаті цілий рік. Потрібно розуміти, що Господь дає цю воду, аби допомогти людині, дати силу побороти слабості, спокуси, які переслідують її. Потрібно дбати й про періодичне «обновлення» нашого хрещення. Воно відбувається завдяки сповіді, Святій Євхаристії, пояснює отець Павло.

Щодо купання у водоймищах на Водохреще, священики дотримуються неодностайної думки. Павло Фіцай застерігає, що на Богоявлення не стільки важливо пірнати, а приймати ту воду як святу річ. Найкраще помолитися, висповідатися, причаститися. Бо замало просто випити води. Очищення має бути комплексним. Для чого лікувати щось одне і водночас не дбати про інше.

Натомість важливіше вірити, що занурення очистить душу і додасть здоров’я тілу. Якщо в такий спосіб ви прагнете проявити власну хоробрість чи вважаєте купання на Водохреще даниною моді, краще цього не робити. Крім того, цілком можливо, що структура води також «відчує» ваші нещирі наміри, і тоді вже купання буде точно не на користь.

***

ДО ТЕМИ
Під час купання зважайте на відчуття. Поради початківцям на Водохреще.

Лікарі також не рекомендують купатися тим, у кого проблеми з серцем і судинами, гіпертонікам і схильним до судом. Також потрібно пам’ятати, що купання у водоймищі категорично протипоказане при холодовій алергії, запальних гінекологічних захворюваннях, туберкульозі, порушеній функції нирок і вагітності.

Перед тим, як купатися, слід розігріти м’язи. Можна пробігтися, зробити кілька вправ. Але не стійте роздягненими на березі надто довго.

За півтора-дві години варто з’їсти столову ложку риб’ячого жиру зі скибочкою добре посоленого чорного хліба.

Не купайтеся наодинці, краще робити це в людних місцях чи з компанією. Якщо стане зле, то буде кому допомогти.
Заходьте у воду не повільно і не швидко, а поступово. Занурившись по коліно, відразу обполосніть руки, шию та обличчя.

За традицією пірнати з головою потрібно тричі («за Отця, за Сина, за Святого Духа»), але тим, хто купається на Хрещення вперше, достатньо буде одного занурення під воду.
Не вживайте алкоголь і не куріть перед пірнанням. Алкоголь можна вживати тільки після повернення додому, причому найкраще глінтвейн.

Не перебувайте у воді довше 10 секунд.

Після виходу з водоймища за можливості одразу позбавляйтеся мокрого одягу. Обов’язково переодягніться в суху білизну, випийте гарячого чаю.

Перші ознаки переохолодження — озноб, тремтіння, синюшність шкірних покривів, губ, біль у пальцях рук і ніг. При легкому переохолодженні постраждалого достатньо тепло одягти, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. У разі середнього і важкого переохолодження — розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла, після чого тепло одягти, укласти в ліжко. Зігрівання має бути поступовим, без різкого перепаду температур.

Найголовніше правило — довіряйте своєму організму. Якщо відчуваєте дискомфорт, то краще не змушуйте себе до купання.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат