Студенти-біологи УжНУ одержують стипендію від нардепа

admin 21.05.2014 11:52 ПОЛІТИКА

Початок цього навчального року для студентів-біологів ознаменувався стартом нового проекту – впровадженням іменної стипендії аграріям від народного депутата Івана Бушка.

Нагадаємо, що троє студентів-контрактників першого курсу біологічного факультету УжНУ за підсумками перших модульних зрізів у листопаді отримали свої іменні стипендії. За підсумками зимової сесії продовжували її отримувати тільки двоє.
Про те, як вплинуло запровадження заохочувальної стипендії контрактникам на навчання студентів, конкурс та престиж факультету розповіли щасливчики-стипендіати та завідувач кафедри плодоовочівництва і виноградарства Олена Савіна.
За словами останньої, інформація про іменну стипендію ще до початку ЗНО зробила своє: вперше за останні кілька років на спеціальності, де був недобір, з’явилися контрактники. Цьогоріч тільки троє, але викладацький склад не втрачає надії, що у навчальному році 2014/2015 їх буде значно більше.
Слово завжди попереду, його вимовити не вартує значних зусиль, зате ефект вражаючий. І викладачі, і студенти вказують на зростання престижу спеціальності і факультету, та в певній мірі заздрість. «Не всім контрактникам щастить мати стипендію», - зауважує стипендіатка-першокурсниця Каріна. Та і не тільки це додає ваги та популярності кафедрі плодоовочівництва і виноградарства.

Як розповідає завкафедри Олена Савіна, їх випускники – кадри нині вельми затребувані. Про це свідчить і нещодавно підписаний договір зі Словаччиною на прийом студентів старших курсів на практику у винну школу. Тут вони зможуть поринути у секрети сучасного виробництва, а в перспективі ще й отримати можливість влаштуватися у Європі.
- Стипендія від Івана Бушка зробила нам серйозну рекламу. Не лише у ЗМІ пройшла ця інформація, тепер вона передається з уст в уста по всій області. Так, Соціальна служба Берегова вже цікавилася,чи буде діяти стипендія і надалі, бо у них є дуже талановиті і розумні діти, які прагнуть вчитися на нашому факультеті. А коли не вистачає засобів для існування, стипендія дуже допомагає, - розповідає Олена Савіна.

Що ж до самих студентів, то поспілкувавшись з ними, розумієш: у нашого краю велике майбутнє. Повні сил та ідей, вони готові працювати не покладаючи рук, займаючись улюбленою справою. Першокурсник Іван Гойдра у свої юні роки встигає не лише добре вчитися, а й самостійно вигодовувати понад вісім десятків кролів для збуту. Такий собі вже невеличкий бізнес. І це без урахування допомоги батькам-фермерам.
- Після закінчення планую розгорнути велике фермерське господарство. Куплю щонайменше 10 гектарів землі і засаджу садами. А ще буду вирощувати малину. Це дуже прибутково. Але сьогодні цим ніхто не займається. При тому, що багато зусиль по догляду за малиною не потрібно, - із запалом в очах розповів Іван.

Його однокурсниця Лошак Каріна також не пасе задніх – вже не перший рік разом із батьками займається вирощуванням полуниці. І не планує змінювати профіль діяльності після закінчення: «Хочу і надалі вирощувати ягоди. Удосконалюватися і розширюватися. Можна подумати і над розвитком виноградарства. У світлі сьогоднішніх подій закарпатське вино має всі шанси вийти на передові позиції в Україні», - каже дівчина.

Ентузіазм молоді підтверджений трендами та державною політикою. І його треба підтримувати і заохочувати. Закарпаттю потрібні такі господарі, і потрібні вони тут, на рідній землі, а не по чужих світах. Таким чином, навіть здавалося б така незначна у глобальних масштабах річ як стипендія, може стати ланкою, допоміжною сходинкою на шляху продуктивного розвитку краю. А можливість її мати, до слова, матимуть і нові першокурсники, яким не пощастить зайняти бюджетне місце, але котрі матимуть непереборне прагнення вчитися.

admin


За матеріалами прес-служби народного депутата України Івана Бушка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат