Янукович подарував Балозі землі більше, ніж сам мав у «Межигір’ї»

Відділ політики 12.04.2014 09:54 ПОЛІТИКА

Але люстратори чомусь Балогу не чіпають.

Балога давно був наближеним до Януковича. І те, що остання його державна робота — міністр МНС в уряді Азарова, то це тільки дембельський акорд. Бо ще 14 листопада 2007 року на той час керівник уряду Янукович видав розпорядження № 990 про виділення 350(!) гектарів у Мукачівському районі під так званий туристичний об’єкт. Земля належала Мукачівському лісовому господарству та Чинадіївській селищній раді і була вона в туристичній зоні, поруч із санаторієм «Синяк», і тут-таки дача Віктора Балоги, де він постійно проводить вільний час.

Варто нагадати, як проводилося відчуження землі. Балога тоді також був міністром МНС. Мукачівська районна рада, яку очолював сват Балоги, створила комунальне підприємство «Центр сприяння розвитку туризму «Синяк», яке подало до обласної ради документи на погодження будівництва туристичного комплексу. Ось що писала тоді авторитетна газета «Дзеркало тижня»: «У вересні 2006 р. керована в ручному режимі Закарпатська облрада погодила «Центру» матеріали про розташування об’єкта під забудову на території 350 га, що належить Мукачівському лісовому господарству та Чинадіївській селищній раді. Контроль за виконанням рішення поклали на першого заступника губернатора, рідного брата В. Балоги Івана. Показово, що погоджувальні документи облрада підписала 14 вересня, напередодні призначення В. Балоги главою президентського секретаріату.

Нова посада відкривала перед вихідцем із Мукачівщини не бачені раніше можливості, однак у випадку з 350 га землі існували певні труднощі — для відчуження цієї ділянки необхідне погодження Кабінету Міністрів. А Кабмін тоді очолював В. Янукович, у котрого з В. Ющенком склалися напружені стосунки, що зрештою призвели до позачергових парламентських виборів 30 вересня 2007 р. Те, що президентський секретаріат регулярно загравав із «ворожим» Кабміном В. Януковича на противагу «дружній» Ю. Тимошенко, — ні для кого не було секретом. І 14 листопада 2007 р., через півтора місяця після позачергових виборів, прем’єр В. Янукович таки підписав розпорядження № 990, яким погодив місце розташування туристичного комплексу на 350 га землі в Мукачівському районі. Була це особиста подяка В. Балозі за виконану роботу чи аванс за майбутню — знають тільки вони. Однак за своєю суттю розпорядження Кабміну стало царським подарунком для керівника СП (для порівняння, під гірськолижний курорт «Буковель» на Прикарпатті було виділено 298 га). Вищий виконавчий орган погодив виділення комунальному підприємству 303,7 га землі Мукачівського лісгоспу та 43,3 га землі Чинадіївської селищної ради, причому не в оренду, а в постійне користування. Через два тижні в Ужгороді було терміново скликано сесію облради, яка надала Центру сприяння розвитку туризму «Синяк» цю землю для будівництва туристичного комплексу. Депутатів переконували, що Центр вкладе в будівництво 150 млн. доларів, при цьому, за підрахунками Держзем­агентства, тільки за втрати лісогосподарського виробництва, пов’язані з вилученням 350 га, потрібно компенсувати понад 100 млн. гривень. Звідки такі кошти (які набагато перевищують бюджет Мукачівського району) в комунального підприємства — ніхто не пояснив. Перед голосуванням фракція БЮТ закликала депутатів не підтримувати земельний дерибан через тіньові схеми, однак необхідна кількість голосів «за» таки знайшлася».

Кореспондент газети також описав, як він їздив до Чинадійова, щоб з’ясувати, що ж це за фірма береться збудувати крупний туристичний комплекс на 350 гектарах землі.

«Підприємство зареєстроване в Чинадійові на вул. Волошина, 55. Це самісінький центр селища, поряд із замком «Сент-Мікловш», однак ніякого Центру тут немає, і місцеві селяни про нього нічого не знають. Голова селищної ради, почувши про приїзд журналіста, одразу кудись заквапився, відмовившись від будь-яких коментарів. Директор Центру пообіцяв зуст­рітися й дати відповіді на запитання, однак обіцянки не дотримав. Втім джерела, яким можна довіряти, повідомили газету, що комунальне підприємство існує лише де-юре, ніяких працівників там немає, так само, як і коштів на рахунку (!)».

«Але загалом у цій історії і так усе зрозуміло. Виникає тільки одне риторичне запитання — якщо вищий виконавчий орган вважає нормальним віддавати в постійне користування величезні площі курортної землі якійсь незрозумілій структурі, яка не має коштів, зареєстрована за «лівою» адресою на підставну особу, то що тоді тут вважають корупцією?» — логічно запитувало видання.

Так сталося, що 13 лютого 2008 р. нова глава уряду Ю. Тимошенко скасувала розпорядження В. Януковича від 14 лютого 2007 р. через «відсутність обгрунтування площ земельних ділянок та порушення регламентних вимог». Але на початку 2011 року тодішній прем’єр-міністр України М. Азаров скасував розпорядження Кабміну Ю. Тимошенко № 269 від 13 лютого 2008 р. і тим самим поновив дію розпорядження Кабміну В. Януковича № 990 від 14 листопада 2007 р. Суть рішення М. Азарова в самому документі вказано дуже розпливчасто — «Про погодження місця розташування об’єк­та». Однак якщо звернутися до першоджерела, виявиться, що в листопаді 2007 р. прем’єр В. Янукович своїм розпорядженням саме погодив виділення 350 га землі в Мукачівському районі під туристичний об’єкт.

Самого об’єкта так і немає. Проте є шикарна дача Балоги. І що дивно, наші доморощені люстратори та правосеки до балогівських володінь і не сунуться. А навпаки — йдуть люструвати тих, хто може приборкати апетити Балоги або провести контроль над законністю привласнення Балогою земель та нерухомості. Тому закарпатці повинні знати, що в нашій області ніяких люстраторів немає, а є слуги клану Балог, які виконують його команди.

Відділ політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат