Яка мета Концепції реформування місцевого самоврядування України?

admin 10.04.2013 11:50 СОЦІО

В Україні закладено конституційні засади місцевого самоврядування, ратифіковано Європейську хартію місцевого самоврядування, прийнято низку базових нормативно-правових актів, які створюють правові та фінансові основи його діяльності.

Проте існуюча в Україні система місцевого самоврядування на сьогодні не задовольняє потреби суспільства. Функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання населенню якісних і доступних адміністративних та соціальних послуг шляхом сталого розвитку громади.
Україна стоїть перед нагальною потребою здійснення широкомасштабної реформи місцевого самоврядування та унормування адміністративно-територіального устрою, на чому неодноразово наголошував Президент України В. Янукович. Безперечно, успішна реалізація реформи місцевого самоврядування сприятиме більш ефективній реалізації Україною політики європейської інтеграції, розвитку співробітництва з Європейськими інституціями.
Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, розроблена з метою визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Концепцією визначені основні завдання реформи, зокрема: забезпечення доступності та якості публічних послуг:
визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість адміністративних та соціальних послуг, що надаються цими органами;
створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень;
максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії участі на місцях.
Передбачається, що реалізація Концепції здійснюватиметься у два етапи. На першому підготовчому етапі (2013-2015 рр.) планується створення законодавчої основи для реалізації права територіальних громад на добровільне об’єднання, сприятливих правових умов для широкого залучення населення до прийняття управлінських рішень органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами. На другому етапі впровадження (2015-2020 рр.) передбачається законодавчо врегулювати систему адміністративно-територіального устрою; здійснити моделювання адміністративно-територіальних одиниць в регіонах та підготувати проекти необхідних нормативних актів для завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України тощо.
Для формування комплексних пропозицій щодо удосконалення роботи та підвищення ефективності здійснення повноважень органами місцевого самоврядування, пропонується для розгляду та обговорення громадами проект «Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».
Повний текст документа розміщений на сайті Закарпатської обласної адміністрації в рубриці «Громадянське суспільство і влада. Консультації з громадськістю»: http: www.carpathia.gov.ua. Всі доповнення, зауваження, пропозиції до проекту Концепції приймаються за адресою: м. Ужгород, пл. Народна, 4 (каб. 239) та на електронну адресу: vn_pol@carpathia.gov.ua

admin


За матеріалами Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

ТЕГИ : місцеве самоврядуванняУжгородУкраїна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат