У ляльковому театрі   відновлюють систему абонементів та готуються до фестивалю   в Туреччині

Наталія Каралкіна 05.04.2013 14:41 ДОЗВІЛЛЯ

На Закарпатті триває театральна весна. Між Днем лялькаря, що відбувся 21 березня, і Міжнародним днем театру, який святкують 27 березня, Закарпатський академічний обласний театр ляльок «Бавка» організував тиждень показу вистав. Насичена програма зібрала повні зали глядачів, тож деякі вистави навіть запланували повторити.


Театральний тиждень завершився «капусником». Самі для себе актори виступають украй рідко. Подібні гумористичні вистави, в яких театрали висміюють самих себе, влаштовують закритими для глядачів. 24 березня «капусник» зробили відкритим і запросили на нього журналістський клуб «Театрал». Від управління культури Закарпатської ОДА акторів нагородили почесними грамотами.

«Ідей для «капусника» було багато, але не вистачило часу для їхнього втілення», — розповіла Наталія Орєшнікова, головний режисер театру, заслужена артистка України. До того ж довелося перенести кілька вистав через оголошений у школах карантин.

Наразі «Бавка» має підписану Угоду про творчу співдружність із ляльковим театром у Кошице. У цьому театрі також тривають реставраційні та ремонтні роботи, однак на відміну від закарпатського закладу кошторис тут значно вищий, відтак і стан виконання робіт кращий.

У Закарпатському академічному обласному театрі планують відновити систему абонементів для вистав. Колись закарпатці були серед перших в Україні, хто запровадив таку систему, а згодом абонементи призабулися. Подібна співпраця корисна як школярам, так і театралам. Детальніше це питання обговорили під час зустрічі з завучами шкіл. Абонементи вигідні з фінансового боку. Вхід на виставу коштує 10 гривень і ціна буде незмінна для тих, хто придбає абонемент. Хибною є думка про те, що вистави лялькового театру охоплюють не лише аудиторію 1—4-х класів. «Енеїда», «Лісова пісня» будуть цікаві й корисні старшокласникам.

«Хочемо, щоб був систематичний похід у театр. Відновимо також «Бавчину науку» — інтерактивні ігри перед початком вистави», — розповідає Мирослав Петій. Наразі триває підготовча робота для того, щоб було зацікавлення театром серед різних вікових категорій.

Під час розширеної колегії, яка відбулася в Міністерстві культури, наші театрали порушили питання про цьогорічний фестиваль «Інтерлялька». Через те, що минулого року його не проводили, чимало зв’язків було втрачено. Перший заступник міністра взяв питання під особистий контроль, відтак закарпатці розраховують на кошти, необхідні для проведення фесту.

Наразі намагаються оновити сайт «Бавки». Також триває робота зі статутом. Чекають погодження відповідних інстанцій, а також підтвердження нового статуту й кошторису на сесії облради.

Головна мета — зробити театр привабливішим, вважає директор. Нагальним питанням залишається реконструкція приміщення. Ремонту потребують як зовнішні надбудови, так і приміщення зсередини.

Сергій Архипчук, відомий київський режисер, заслужений діяч мистецтв України, задовго до приїзду в Ужгород чув від різних людей високу оцінку роботи лялькового театру. Режисер 27 березня підготував у Облмуздрамтеатрі виставу «Mеine liebe, Віра». Відтак, уже добре знайомий із трупою цього театру, він висловив ідею щодо обміну акторами між дорослим і дитячим театром. Ще одна ідея стосується навчань для журналістів, своєрідних майстер-класів із театральної культури. Режисер відвідав вистави під час театрального тижня. Сьогодні потрібно відкривати світ культури, великої літератури, мистецтва, щоб відірвати людину від маскульту, вважає Сергій Архипчук.

Закарпатські лялькарі не обмежуються виступами в обласному центрі. Культурно-спортивна акція, приурочена до ювілею закарпатського силача Івана Фірцака (Кротона), триває на Іршавщині. Другу частину вистав планують показати в Білках, однак поки що заважала негода.

Наразі в театрі активно готуються й до творчих виїздів за кордон. Закарпатців запросили взяти участь у фестивалі в Туреччині. Туди наприкінці березня повезуть виставу «Коняки» за п’єсою Ради Москової «Куди ти, лоша?». Її вже давно вподобав місцевий глядач, тож лялькарі сподіваються, що п’єсу належним чином оцінять і на фестивалі.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат