Закарпаття отримає гроші від ЄС та ООН

admin 27.03.2013 12:55 СОЦІО

26 березня у приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації відбулося засідання Круглого столу з енергоефективності в рамках реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ».

Участь у ньому взяли представники ОДА та обласної ради, експерти та координатори проекту, а також представники районів, котрі вибороли право працювати над енергозбереженням та енергоефективністю своїх територій разом із ООН та ЄС.
Перший етап цього проекту уже завершився. Наразі – підготовка до роботи другого. Особливим для нашої області він є тому, що Закарпаття – один із шести регіонів країни, які отримали можливість не тільки реалізувати кілька мікропроектів по енергозбереженню (як то вже відомі у нашій області заміна вікон чи систем теплопостачання у дитячих садочках, школах, ФАПах тощо), але й взятися за розробку серйозних програм по енергоефективності, у яких будуть задіяні не просто окремі об’єкти бюджетної сфери, але й цілі населені пункти. Мова про комплексний підхід: від мінімальної заміни тих же ж вікон, дверей, котлів та труб до повного переведення сіл чи міст на альтернативні види опалення і навіть створення умов для видобутку альтернативних відновлювальних джерел енергії. А це встановлення геліоустановок, вітряків, малих ГЕС, переробка біомаси (тобто відходів людської життєдіяльності).

Останній пункт, тобто відновлювальні джерела енергії, особливо важливі для нашого краю. Справа в тому, що Закарпаття – єдина область у всій Україні, у якій технічно-досяжний енергетичний потенціал відновлювальних джерел енергії становить 3,27 млн тон умовного палива (далі - т у.п.). При цьому споживає регіон усього 1,29 млн. т у.п. Тобто ми не тільки можемо забезпечити власні енергетичні потреби, але й поділитися виробленою електроенергією із сусідами. Про це свідчать дані Інституту відновлювальної енергетики НАН України.

Однак для того, щоб ці цифри із теорії перетворилися на практику, потрібно ще чимало зусиль та, звісно, фінансування. ЄС та ООН готові підтримати Закарпаття на цьому шляху. І саме з цією метою в регіоні наразі розпочав роботу другий етап проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Шанси першими відчути на собі всі позитиви подібної енергетичної політики отримали кілька районів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський та Свалявський. Учора їхні представники також взяли участь у засіданні круглого столу. Наразі ці регіони готують проектно-кошторисну документацію та всі необхідні матеріали для початку роботи. Конкретні проекти на конкурсній основі обиратимуть уже в Києві. Закарпаття, як один із шести пілотних регіонів, у якому реалізовуватиметься програма не просто енергозбереження, а енергоефективності, уже отримало право на допомогу у цілому ряді питань. А це створення стратегії з цєії енергоефективності, всієї необхідної проектно-кошторисної документації, а також, що дуже важливо, фінансування для реалізації 8 мікропроектів по енергозбереженню. У кожному зі згаданих районів таких проектів буде по два.

Наш сайт звернувся по коментар стосовно цього питання до людини, яка безпосередньо відповідає за енергозбереження та енергоефективність Закарпаття – першого заступника голови Закарпатської ОДА Ігоря Свища. І ось що сказав посадовець про вчорашній круглий стіл та його завдання:

- Закарпаттю дуже пощастило отримати подібний шанс та стати одним із шести пілотних регіонів. Енергетична залежність для нас питання особливо болюче, оскільки наша область наразі забезпечує всього лише 15% від власних енергопотреб. І це при тому, що має потенціал виробляти цієї енергії з надлишком. Це і сонце в окремих районах, і вітер, і вода, і навіть гори сміття, яке нам зараз просто нікуди подіти і ми в ньому потопаємо. Тому перед нами наразі стоїть завдання максимально повно використати ту можливість, яку нам надають наші європейські сусіди і нарешті зробити свій край незалежним від газу. А заразом і екологічно чистішим та туристично привабливішим. Переведення на автономку було серйозним кроком у цьому напрямку, адже ми суттєво зменшили кількість спожитого газу та фінансові затрати на нього. Однак це тільки початок. Попереду ще багато роботи і, сподіваюся, вона дасть свої результати.

Варто зазначити, що цей круглий стіл був тільки першим. Учасники обговорили всі проблемні та дискусійні питання, розібралися з окремими нюансами підготовки до участі у проекті і вже під час наступних зустрічей ділитимуться першим досвідом роботи. Але це все ще попереду. Ми ж обіцяємо тримати вас в курсі подій та розповідати про те, як Закарпаття стягують із газової «голки» та роблять «енерговідновлювальним».

Нове Закарпаття

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат