В активному пошуку роботи: які працівники цікавлять роботодавців?

Крістіна Балінт 07.02.2013 12:01 ПОДІЇ

Проблема працевлаштування була, і є актуальною серед українців. От буває ж таке – в один день людина має хорошу зарплатню, перспективну роботу, а на наступний втрачає усе, що пов’язане з роботою. Або ж навчається студент протягом 5–6 років, платить за гуртожиток, або ж на контрактній формі навчання, а після закінчення вишу не може знайти роботу. Як у такому випадку не впасти в депресію? Чи є вихід з цієї ситуації?

«При втраті роботи дуже важлива підтримка і розуміння близьких. Це досить великий стрес який може викликати психологічні проблеми в людини. Дуже важливо вчасно подивитись навколо себе, і зрозуміти чому це відбулося. Можливо нам хочуть сказати про те, що ми йдемо не правильним шляхом, можливо потрібно подивитися і в інший бік. В українців така психологія, що якщо людина закінчила економічний факультет, то вона повинна працювати тільки у цій сфері. Це дуже не правильно, людина може абсолютно змінити і спеціальність,і місце роботи, просто треба відкрити очі, і побачити свою дорогу», — каже психолог Ольга Карабіньош.

Окрім психологічного бар’єру людина стикається з такими проблемами як самопрезентація на співбесіді та відсутність досвіду роботи. Як вирішити ці проблеми?

В першу чергу на співбесіді потрібно зацікавити роботодавця. Є декілька способів звернути на себе увагу. Дуже важливим моментом є   правильне оформлення резюме. Саме цей документ може надати роботодавцю потрібну й важливу інформацію про вас. Також важливим є момент ввічливості у спілкуванні та впевненості у собі та своїх можливостях.

Досвід роботи – одна з найактуальніших проблем для випускників вишів, дипломованих спеціалістів, які не мають практичних навиків. Звичайно, прийняти можуть і без досвіду роботи у відповідній сфері, але зарплатня в цьому випадку буде значно нижчою аніж у досвідчених спеціалістів. Порада одна – працювати, здобувати   досвід, і деякий час працювати за невелику платню.

Людині, яка знаходиться в пошуку роботи або ж прагне започаткувати власну справу варто звернутись в Закарпатський обласний центр зайнятості. Спеціалісти цієї установи допомагають кожному реалізувати власні бажання й можливості. Протягом минулого року відбулися певні позитивні тенденції на ринку праці, про що свідчать статистичні дані. Першим показником результативної роботи центру зайнятості є те, що у 2012 році на Закарпатті знайшли роботу 20 тис. 222 закарпатці, а це на 10 тисяч 300 чоловік більше аніж минулого.

Тетяна Ференц, головний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних Ужгородського міського центру зайнятості, поділилася з нами, на чому саме ставлять акценти при пошуку роботи: «Особлива увага приділяється працевлаштуванню на перше робоче місце. Особа має можливість пройти профорієнтаційні тести, ознайомитися з актуальністю набутої професії, або ж спеціальністю яку особа собі обрала».

Слід зазначити, що серед 1740 отриманих дотацій–1020 нараховані саме молоді. Крім того, тішить те, що минулого року, серед 20 тис. 222 закарпатців – половина працевлаштованих, точніше 49,9 відсотків - це молоді люди до 35 років. Результат роботи служби зайнятості можна вважати втішним, оскільки це непоганий показник, зважаючи на те, що роботодавці   пропонували роботу молоді за наявності досвіду.

Не треба забувати й про пошук роботи в Інтернеті. Ми вирішили проаналізувати, яких вакансій найбільше на сайтах пошуку роботи. Для аналізу ми обрали всеукраїнські сайти rabota.ua (далі перший), jobs.ua (далі другий), закарпатський сайт jobs.uz.ua (далі третій) та ua.jooble.org (далі четвертий).

На першому сайті найпопулярнішими сферами є торгівля, економіка, інженерія, страхування та IT комунікації. Найбільше вакансій продавців–консультантів, торгових представників, касирів, кредитних консультантів та менеджер роботи з клієнтами.

На другому сайті найпопулярнішими сферами по пошуку роботи є торгівля, фінанси, ресторанний бізнес, робота на дому та робота за кордоном. Останній пункт нас зацікавив найбільше. Які саме вакансії пропонують українцям за кордоном? Найпопулярнішими закордонними вакансіями є: персонал в готелі, зварювальник, няня та сезонні сільськогосподарські роботи. Найбільше цих вакансій в Чехії, Росії та Турції. Щодо інших сфер на цьому сайті, то найбільший попит на продавців–консультантів , торгових представників, бухгалтерів, касирів, офіціантів та кухарів.

На третьому ж ресурсі найпопулярнішими вакансіями є касири, бармени, продавці консультанти, менеджери, повари та водії.

Четвертий сайт, це по суті пошукова система з тією відмінністю, що вона спеціалізується на пошуку роботи. Пошук ведеться серед усіх порталів з працевлаштування в Україні. Jooble автоматично відсіває дублі, тому однакова вакансія, опублікована на різних сайтах по працевлаштуванню, буде показана як одна вакансія.

Основне, що можна порадити – це будьте активними та ініціативними, ходіть на співбесіди, навіть якщо це не зовсім та пропозиція, про яку ви мріяли, здобувайте досвід у спілкуванні з роботодавцями. Найголовніше в пошуку роботи – позитивний настрій, твердість духу і рішучість, тоді потрібна робота неодмінно стане вашою.

Крістіна Балінт

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат