Чому Балоги спекулюють на сиротах

Відділ соціальної політики 28.12.2013 10:58 СОЦІО

Вже традиційно у нас на Новорічні свята політики піаряться на сиротах, видаючи кілька подарунків із солодощами за велику благодійність, і описується ця благодійність у кишеньковій пресі. Преса клану Балог просто нашпигована інформаціями про те, як хтось із них навідався до дитбудинку чи інтернату і подарував сиротам цукерки.


Але зараз мова не про те. Балоги перейшли поріг пристойності в темі сирітства з іншого боку, спекулюючи на цій темі задля піару в плані критики влади, яка, на їхнє переконання, мало не викидає сиріт на вулицю і намагається приватизувати приміщення інтернатів та дитячих будинків. Ми спробували розібратися, що ж насправді діється з сиротинцями, і були просто приголомшені деякими цифрами.

Одна з останніх публікацій від придворних писак Балоги стосувалася того, що, мовляв, у селі Бене на Берегівщині представники місцевої влади хочуть викинути на вулицю вихованців дитячого будинку для розумово відсталих, а приміщення забрати під свої цілі. Балоги також нагадали, що така практика апробована, бо вже щось подібне відбулося у Виноградові, коли влада ліквідувала там один із найкращих дитячих будинків «Берізка». Свого часу преса Балог уже писала, що «Берізку» закривають із примхи тодішнього депутата облради Івана Бушка, який там ледь не затіяв зробити… ресторан.

То що ж відбувається насправді з дитячими будинками? Як виявилося, у країні дійсно йде реалізація державної програми щодо дітей-сиріт. Програмою передбачено оптимізувати існуючі дитячі будинки аж до повної їхньої ліквідації, а дітей-сиріт влаштовувати в родини в будинки сімейного типу. Адже інтернати набули масовості в післявоєнний період, коли тисячі-тисячі дітей залишилися без батьків, які загинули на фронті. Зараз у нас мирний час і виховання дітей у так званих інтернатах дійсно є ганебним, бо кожна дитина повинна виховуватися в родині, адже лише там вона здобуде всі необхідні навики для повноцінного життя.

Тим не менше, наразі в нас ще є дитячі будинки і, як виявилося, держава щедро їх фінансує. При цьому ці дитячі будинки не мають і 50 % наповнення дітьми. Тобто очевидною є необхідність їх оптимізації. До прикладу, що стосується згаданої «Берізки» у Виноградові, то на той час у самому місті було 8 дитячих садочків, у яких виховувалося понад тисячу діток. З бюджету на ці садочки виділялося 8 мільйонів гривень. У той же час у дитячому будинку «Берізка» було всього 64 дитини, а з бюджету на будинок виділялося… 7,6 млн. грн. Тобто та сама сума, як на 1090 дітей у 8 садках міста. При цьому у штаті в дитбудинку було… 118 вихователів! А працювали вони в режимі: день на роботу, а три відпочивати. І зарплатня в цих вихователів була на 60 % вища, ніж у їхніх колег у дитячих садках.

Звичайно, що коли постало питання оптимізації дитячого будинку «Берізка» через значні бюджетні витрати і незаповненість, то вихователі збунтувалися, бо від них забирали рай. І в поміч собі покликали братів Балог, яким саме потрібен був піар напередодні парламентських виборів. От ці й почали займатися популізмом. Однак коли влада почала копати глибше і виявилися деякі цікаві факти продажу дітей, то відразу все затихло, а керівниця закладу просто виїхала до США. До речі, наразі подейкують, що у 2010 році всього було продано 11 дітей, із яких 10 іноземцям в Італію. Річ у тім, що українці не готові були платити «на лапу» затребувані суми. Мова йде аж про 20 тисяч євро.

Цим фактам, сподіваємося, ще буде дана оцінка, однак зараз про інше. Діток із дитячого будинку ніхто на вулицю не викидував, як лякала балогівська преса, їх розмістили в подібних закладах у Перечині та Чинадійові, які були напівзаповнені. А в самій «Берізці» ніхто ніякого ресторану собі не робив. Зараз це дитячий садок, у якому виховуються понад 200 діток, що дало змогу хоч трохи розвантажити чергу. Тому Балоги з «Берізкою» просто забрехалися для самореклами перед виборами і це їм не допомогло.

І ось знову преса клану Балог порушила подібну тему. Цього разу з дитячим будинком у Бене для розумово відсталих. І ці самі безпідставні звинувачення, мовляв, діток ледь не на вулицю викинуть, бо хтось хоче собі прибрати приміщення дитячого будинку. Як нам повідомили в Берегівській РДА, наразі в дитячому будинку в Бене виховуються 8 діток (на початок року було 14). При цьому ними опікуються… 44 (!) вихователі! Більше того, на цей дитячий будинок цього року було виділено фінансування…3,2 млн. грн. (!) Тобто десь по 200 тисяч гривень на одну дитину за рік! Понад 16 тисяч щомісяця! А тепер ще додайте, що кожен політик або громадський діяч, який себе поважає, надавав благодійну допомогу закладу.

Звичайно, що логічним буде діток переселити в інші дитячі будинки, які заповнені ледь наполовину і створити там спеціальну групу. Що ж стосується того, що буде з дитячим будинком у Бене, то в РДА нас запевнили, що буде створено навчально-виховний заклад, де будуть займатися групи діток із села Бене та, можливо, сусідніх сіл, а влітку там функціонуватиме оздоровчий табір. Тобто ніхто не збирається перепрофільовувати заклад під якусь комерційну структуру чи щось інше.

Одним словом, Балоги знову мокнулися рильцями в багно, спекулюючи на темі сиріт. На таких темах не заробляють політичних балів, тому могли би помовчати. Як нам стало відомо, тему з дитячим будинком в Бене вони порушили через те, що самі мали намір підгребти під себе корпус закладу. А вони це робити вміють. Нехай би Балога розповів громадськості, як він облаштував свій будинок у Мукачеві разом із будинком свого брата Петьовки. Невже він думає, що всі вже забули, як клан заграбастав корпуси інтернату для сиріт під власні палаци?

Відділ соціальної політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат