ДСНС закликає закарпатців, аби ялинка була без пригод (ВІДЕО)

admin 25.12.2013 09:49 СОЦІО

Незабаром Закарпаття разом з усією державою порине у вир новорічних та різдвяних свят.

Звісно, їх не можна собі уявити без красунь-ялинок, що виблискують вогниками різнобарвних гірлянд, гучних феєрверків та інших святкових атрибутів. Звісно, щоб вони приносили краянам лише щасливі й радісні миттєвості, а не запам'яталися лихом, спричиненим безконтрольним вогнем, Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає всіх дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки, які, до слова, нескладні.

«Свято може зіпсувати, скажімо, порушення правил улаштування новорічної ялинки. Вистачить невеличкої іскорки, наприклад від несправної гірлянди, запаленої свічки чи бенгальських вогнів, щоб зелена красуня перетворилася на палаючий смолоскип. Додаткового жару піддадуть легкозаймисті (зроблені з паперу, пінопласту, целулоїду тощо) іграшки, якими часто прикрашають ялинки. Наслідок? У кращому випадку за таку легковажність ви розрахуєтеся знищеним майном, у гіршому - власним життям.

На щастя, останнім часом в області не ставалося таких прикрих випадків. Але варто пригадати випадки кількарічної давності, коли за пару годин до зустрічі Нового року виникла пожежа в спальній кімнаті в одному з приватних будинків Мукачева. Язики полум’я спричинили господарям збитків на суму в декілька тисяч гривень. Причина – порушення правил експлуатації електрогірлянди. Або ж трагедія‚ яка трапилася кілька років тому в перщий день нового року в с. Кам’янське Іршавського району. На власному дворогосподарстві, через вибух в руках піротехнічного виробу, був смертельно травмований 37-річний господар.

Отож, щоб цього не трапилося, передусім зелену красуню треба встановлювати на стійку основу. Для освітлення ялинки слід використовувати електричні гірлянди лише промислового виробництва. Підключати їх до мережі варто   за допомогою штепсельних з`єднань. Також не зайве пам'ятати, що в жодному разі не можна залишати без нагляду ввімкнену ілюмінацію. До слова, це особливо стосується підприємців. Вони, щоб надати своїм торговим закладам святкового й привабливого вигляду, вітрини прикрашають “електричними вогниками”, часто залишаючи їх увімкненими на ніч. А даремно, бо закарпатським вогнеборцям доводилося вже неодноразово рятувати всілякий крам від знищення вогнем саме через не вимкнену ілюмінацію. Погодьтеся, не варто з успішного підприємця перетворитися на простого погорільця через якусь там гірлянду.
Дорослим варто в ці дні взяти дітей під особливу опіку, щоб вони не постраждали, самовільно користуючись бенгальськими вогнями, сигнальними ракетами, хлопавками чи петардами», - розповідає заступник начальника У ДСНС України у Закарпатській області з організації запобігання надзвичайним ситуаціям Андрій Сікора.

До речі,   піротехніка вимагає   уважного й правильного ставлення і з боку дорослих. Безперечно, феєрія салютів, постріли ракет, вибухи петард, конфеті хлопавок, іскри фонтанів та бенгальських свічок подобаються людям, але існує інший бік яскравого видовища, яке дарує піротехніка. Передусім, такі розваги нерідко закінчуються пожежами, на яких чимало людей отримують опіки обличчя, очей, кінцівок та інших частин тіла. Саме таке лихо спіткало кілька років тому одного з господарів Берегова у переддень Святого Миколая. Його неповнолітній син разом з товаришем на подвір'ї так дозапускалися петард, що одна з них потрапила в середину надвірної споруди та спричинила пожежу. На щастя, обійшлося без травмованих. Випадки, аналогічні даному, трапляються періодично.

Отож, щоб після використання різноманітних піротехнічних виробів з опіками та травмами не потрапити до лікарні й не опинитися серед зими без даху над головою, слід правильно користуватися цією продукцією, а також вона повинна бути якісною. У першому випадку гарантія безпеки - тільки тверезий розум і здоровий глузд людей, простіше - перед тим, як робити «піф-паф», варто ретельно вивчити інструкцію й повністю її дотримуватися. У другому, купуючи піротехніку, особливо іноземного виробництва, слід перевіряти її відповідність державному стандарту безпеки. Коли ж виникають хоча б маленькі сумніви щодо якості продукції, то її краще не купувати, хоча б якою не була б привабливою ціна.
Як бачимо, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат, але їх дотримання не дозволить затьмарити урочистості всілякими неприємностями, пов’язаними з вогняною стихією та травмуванням людей.

admin


За матеріалами Управління ДСНС України у Закарпатській області

ТЕГИ : ДСНСпожежа

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат