У Сваляві розширили відділення реабілітації для малюків (ФОТО, ВІДЕО)

admin 24.12.2013 09:35 СОЦІО

 

Півроку працює при обласному Будинку дитини на Свалявщині відділення медико-соціальної реабілітації для дітей, які опинились в складних життєвих ситуаціях через скрутне матеріальне, соціальне або фізичне становище в родині.

Малюків   влаштовують в Будинок дитини на повне державне забезпечення, оздоровлюють, а згодом, коли ситуація в родині владнається на краще - повертають додому в сім»ю. Збереження родини та допомога в подоланні життєвих негараздів (хвороба батьків, відсутність можливості відповідного догляду через певні складні життєві ситуації і т.п.) є головним напрямком роботи відділення.  
Спочатку відділення було розраховано на 10 ліжок і реабілітацію проходили діти віком від шести місяців до 18 місяців. Віднедавна кількість ліжок   збільшилась удвічі і тепер пройти комплексну програму реабілітаці під наглядом фахівців-медиків, логопедів, фізіотерапевтів можуть діти віком від двох місяців до трьох років.
За словами головного лікаря обласного Будинку дитини Володимира Бейреша така допомога надвичайно важлива в перші місяці і роки життя, адже саме тоді закладаються основні життєві навички.  Відомо, що мозок у дитини найінтенсивніше розвивається в ранньому  віці - до трьох років.

Щоб оформити дитину  у відділення реабілітації потрібен мінімальний перелік документів:  заява офіційних представників дитини, направлення від сімейного лікаря або педіатра, довідка про епідоточення, аналізи та путівка.
Перебування дитини у реабілітаційному відділенні триває від двох до шести місяців. Побоювання батьків, що за цей термін не будуть виплачуватися кошти або їх буде позбавлено батьківських прав – безпідставні. Адже головна мета медиків – допомогти малюку та його родині пережити важкий період.  

До 2017 року Будинки дитини в рамках відповідної державної програми буде реформовано. Закарпатський обласний заклад обрав реабілітаційний  напрямок. І розширення відділення є продовженням втілення державницького підходу та турботи про найнезахищених і найменших членів нашого суспільства.   
 Довідково: Обласний   Будинок   дитини   м. Свалява   є   єдиним   в області   закладом   управління   охорони   здоров’я ,   який   призначений   для   виховання   і   надання   медичної   допомоги   дітям – сиротам   і   дітям, які   залишилися   без   опіки   батьків, а   також   дітям   із   дефектами   розумового   та   фізичного   розвитку.   Розрахований   на   110 місць.
Пріоритетними напрямками діяльності Будинку   дитини   в реалізації державної політики щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є:
співпраця з соціальними службами;
реабілітація дітей-інвалідів;
створення умов для ефективної медичної допомоги та реабілітації дітей, вихованців будинків дитини, з метою реалізації права на сім’ю;
сприяння влаштуванню дітей в прийомні сім’ї та будинки сімейного типу, надання їм якісної медичної допомоги, участь у здійсненні контролю за утриманням цих дітей разом з соціальними службами.

Забезпечення права дитини-сироти мати сім’ю є пріоритетом у діяльності будинків дитини.
З метою забезпечення   подальшого розвитку   й вдосконалення медико-соціальної реабілітації, відповідно до Державної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 р. № 1242 та наказу МОЗ України від 02.02.2010 №70 "Про заходи щодо розвитку будинків дитини" у відповідності до наказу Управління охорони здоровя №771-0 від 12 грудня 2012 року «Про створення відділення» на базі ОБД в м. Сваляві засновано відділення медико-соціальної реабілітації для дітей-сиріт, дітей з сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах та дітей з малозабезпечених сімей Закарпатської   області віком від 2 місяців до 36-ти місяців. На теперішній момент   потужність відділення - 20 ліжок.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : олександр ледидамедицина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат