Волейбол. Репортаж центрального матчу другої закарпатської волейбольної ліги

Євген Свищо 20.12.2013 19:11 СПОРТ

У центральному матчі 6-го туру та одного з центральних поєдинків чемпіонату Закарпаття з волейболу серед команд другої ліги у спортзалі Виноградівського ВПУ № 34 «Рокосово» опонувало фавориту змагань – «Іршаві».


У разі перемоги з будь-яким рахунком іршавці, незалежно від результату іншої гри туру «ДЮСШ-Ужгород» – «Мукачево», ставали чемпіонами. Перемога рокосовців дозволяла їм у боротьбі за бронзові нагороди   випередити «Виноградово».

Стартова третина першої партії пройшла з перемінним успіхом. Спочатку вперед понеслись іршавці, які за кілька хвилин довели свою перевагу до 5:1. У цьому відрізку іршавці краще за суперника реалізували свої нагоди – 3 очки в 4-х атаках проти 1 пункту в 6-ти наступальних діях суперника. 2 з них іршавці взяли після потужних атак з-під сітки в 1-шу лінію, та ще одне після відправлення м'яча в 2-гу лінію. Скористались вони також двома невдалими атаками суперника, на які виставили подвійні блоки, від яких м'яч полетів у майданчик опонентів. А от від єдиного одинарного блоку, виставленого «Іршавою» на атаку суперника за рахунку 3:0, м'яч вилетів в аут і дозволив рокосовцям розмочити рахунок. Не останню роль у стартовому спурті іршавців мала стовідсоткова гра на прийомі м'яча (3 успішні з 3-х можливих проти 1-ї з 6-ти у суперника). При цьому рокосовці забули виставляти блок на атаки суперника.

Далі іршавці тримали позитивну для себе різницю в 2-4 м'ячі, доки на табло не висвітилось 7:4 на їх користь. Запорукою рівності та втілення в життя затяжних розіграшів стало покращена до стовідсоткового показника гра рокосовців на прийомі м'яча після подач і атак суперника та відскоків від його блоків – 11 вдалих з 11-ти можливих (проти 9-ти з 11-ти від іршавців). Тільки рокосовцям вдалось, за рахунку 3:6, взяти очко після класичної атаки з-під сітки в третю лінію, однак і втрата ними одного з двох балів відбулась, за мить до цього, після аналогічної неточної атаки. До цього рокосовцями був здобутий бал після єдиного в цьому відрізку подвійного блоку, який вони виставили на атаку суперника. Від нього м'яч влучив у майданчик іршавців. «Іршава» також двічі вдало застосовувала подвійний блок, від якого м'яч повертався на поле «Рокосова», та опоненти щоразу піднімали м'яч. Ще одне очко іршавці подарували супернику, коли під час розіграшу атаки з 1-ї лінії не змогли перекинути сітку. Однак, рокосовці в боргу не залишились і за рахунку – 4:6 виконали подачу за межі майданчика. Та далі вони здобули 4 очки поспіль і вперше вийшли вперед – 8:7. Три з чотирьох очок були втрачені іршацями з причини жахливої гри   на прийомі м'яча. Спочатку вони не змогли зреагувати на класичну атаку опонентів з-під сітки в 2-гу лінію, а далі двічі були безсилими під час відскоків шкіряного від подвійних блоків, виставлених на атакувальні потуги «Іршави». Ще одне очко іршавці подарували супернику в епізоді, коли під час своєї атаки не змогли перекинути сітку.    

Середина партії хоча й була за рокосовцями та попереду в рахунку більше тримались саме представники Хустського району – 9:8, 11:9, 12:10, 13:11. У проміжках між цим чотири рази рахунок був рівним – 8:8, 9:9, 13:13, 14:14. Та незважаючи на те, що іршавці в цьому відрізку часу вели в рахунку тільки двічі – 14:13 та 16:14, вони здобули в 2-й третині партії на 3 очки більше – 9:6. Запорукою їх вдалої гри була відмінна реалізація атак – здобули 6 очок у 13-ти наступальних діях. Гармати іршавських нападників летіли переважно в 2-гу та 3-ю лінії. Така результативність стала наслідком проблем рокосовців на прийомі м'яча – 9 програних очок після 19-ти приземлень шкіряного в межі їх майданчика. Ознакою розконсентрації «Рокосова» було те, що клуб із Хустського району вперше програв очко на прийомі подачі.

Самі рокосовці в середині партії атакували гірше – у 10-ти атакувальних діях здобули 3 очки та 2 бали подарували супернику. Ця безпорадність стала наслідком впевнених дій іршавців на прийомі м'яча – 3 програні очки після 16-ти приземлень шкіряного в межі майданчика провідного клубу Іршавщини. При цьому команди не надто часто використовували блок на атаки суперника. Після двох блокувань атак опонентів рокосовці здобули один бал. Іршавці, за наслідком трьох використань цього захисного методу, також отримали один пункт та подарували бал супернику. Якби не дві невдалі подачі «Іршави» за межі майданчика, то середина партії для «Рокосова» була б провальною, а так воно завершило її на свою користь.

Остання третина партії стала найгіршою для «Іршави» у цілій грі. В цьому відрізку вона вела в рахунку тільки раз – 16:15. Ще раз іршавцям вдалось зрівняти рахунок – 17:17. Решту часу кінцівки 1-ї партії перевагою в рахунку володіли рокосовці – 17:16, 20:17, 22:18, 23:19, 25:20. Запорукою цього було покращення реалізації «Рокосова» – у 13-ти атаках здобуто 8 очок та подаровано супернику 3 бали. Одна із трьох необов'язкових втрат сталась після подвійного торкання мяча атакувальним гравцем.

Іршавці у своїх 14 атаках, що стались в кінці 1-ї партії, здобули 1 бал та подарували 2 очки супернику. Суттєво погіршилась їх гра на прийомі м'яча. Після 8-ми приземлень шкіряного на половину майданчика «Іршави», що стались за наслідками атакувальних дій суперника, рахунок 6 разів змінювався на користь «Рокосова». Для порівняння, після 9-ти аналогічних приземлень м'яча на половину рокосовців, іршавцям дістався тільки 1 пункт. «Рокосово» після використання блоків на атаку суперника не здобуло і не втратило жодного балу. Іршавці після аналогічної дії здобули та втратили по одному пункту. До пасиву іршавців додалась одна невдала подача в аут. Як наслідок, рокосовці на завершенні партії здобули на 5 очок більше – 9:4.

На старті 2-ї партії були ще більші гойдалки в рахунку. Спочатку домінувли іршавці – 6:0, 7:1, та далі рокосовці вирівняли ситуацію – 7:7, 8:7, 8:8. Під час своїх 24-х атакувальних дій іршавці здобували очки – 6, та дарували їх супернику – 5. Рокосовці під час своїх 17-ти атак здобули скромні 2 бали і подарували опонентам 1 пункт. Команди нарешті згадали про блокування атак опонентів з-під сітки. Рокосовці 7 разів використали цей засіб, здобули 2 очки та подарували опонентам 1 бал. Іршавці тільки тричі застосовували аналогічну дію, під час якої подарували один пункт супернику, а в свою скарбничку не записали жодного балу. До пасиву «Рокосова» відносимо трохи гіршу гру на прийомі м'яча після подач і атак опонентів та відскоків від блоків. Своєрідним ляпом для рокосовців став їх другий у грі невдалий прийом подачі суперника.  

Середина 2-ї партії пройшла за невеличкої переваги іршавців, які частіше вели в рахунку – 10:8, 11:10, 12:11, 15:14, 17:15. У проміжках між цим рахунок 4 рази був рівним – 10:10, 11:11, 12:12, 15:15. Ще одного разу попереду були рокосовці – 14:12. Команди однаково гостро атакували, однак рокосовці гірше діяли на прийомі м'яча. Зокрема, після атак опонентів було 5 втрачених очок після 11-ти потраплянь мяча на їх половину поля проти 3-х балів із 11-ти у іршавців. До пасиву рокосовців відносимо чергову невдалу подачу, яка стала першою в 2-й партії та другою зі старту поєдинку. А от «Іршава» трохи краще суперника використовувала блок – здобула та втратила по одному пункту під час трьох блокувань атак суперника. Рокосовці після 2-х аналогічних дій тільки подарували супернику заліковий бал. Як наслідок, вони у 2-й третині партії здобули на 2 очки менше за опонентів – 7:9.  

Та останню третину 2-ї партії іршавці знову провалили. Спочатку вони тримали суперника на безпечній відстані – 18:15, 20:16, 21:17, 22:18, 23:21, однак фінішний спурт рокосовців дозволив останнім спочатку наблизитись до них –   21:22, а далі вигризти перемогу – 25:23. В кінці поєдинку іршавці були гіршими як в атаці, так і в захисті. Під час 10-ти атакувальних дій «Іршава» здобула 1 бал та 3 пункти подарувала супернику. Рокосовці   під час своїх 13-х аналогічних дій здобули 4 очки і таку ж кількість залікових пунктів віддали опонентам. У цьому відрізку обидві волейбольні дружини покращили гру на блоці. Іршавці 6 разів блокували атаки опонтів і здобули 4 очки. «Рокосово» виставило 2 блоки і здобуло 2 бали. Фатальними для іршавців стали дві невдалі подачі в аут та такий же незграбний прийом однієї з подач суперника, за наслідком яких «Рокосово» й здобуло 3 залікові пункти. Рокосовці в кінці гри обмежились однією невлучною подачею. У підсумку саме представник Хустського району в останній третині 2-ї партії здобув на 4 очки більше – 10:6. Цим самим «Рокосово» довело справу до загальної перемоги – 2:0 (25:20, 25:23) і здобуло бронзові нагороди другої обласної ліги.

Наслідком єдиного фіаско «Іршави» могла стати втрата золотих нагород. Та цього не сталось тільки тому, що її головний конкурент «Мукачево» в рамках завершального дня створило головну сенсацію змагань, поступившись у спорткомплексі «Юність» юнакам із «ДЮСШ-Ужгород»   – 1:2. Мукачівці стали срібними призерами, а ужгородці – п’ятими.


Результати всіх 6-ти турів:

1 тур: «Рокосово» – «Поляна» – 2:1, «Іршава» – «ДЮСШ – Ужгород» – 2:1, «Мукачево» – «Виноградово» – 2:1,

2 тур: «Мукачево» – «Рокосово» – 2:0, «Іршава» – «Поляна» – 2:1, «Виноградово» – «ДЮСШ – Ужгород» – 2:0,

3 тур: «Іршава» – «Мукачево» – 2:1, «Поляна» – «Виноградово» – 2:0, «Рокосово» – «ДЮСШ – Ужгород» – 2:0,

4 тур: «Виноградово» – «Рокосово» – 2:1, «Мукачево» – «Поляна» – 2:0,

5 тур: «Іршава» – «Виноградово» – 2:1, «ДЮСШ – Ужгород» – «Поляна» – 2:0,

6 тур: «Рокосово» – «Іршава» – 2:0, «ДЮСШ – Ужгород» – «Мукачево» – 2:1.

ТС: «Іршава» – 9 (різниця партій – 8:6), «Мукачево» – 8 (8:5),   «Рокосово» – 8 очок (7:5), «Виноградово» – 7 (6:7), «ДЮСШ – Ужгород» – 7 (5:7), «Поляна» – 6 (4:8).

Євген Свищо

ТЕГИ : волейбол

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат