На Закарпатті видали збірку пісень співачки Ганни Опришко

admin 19.12.2013 20:17 ДОЗВІЛЛЯ

16 грудня Ужгородський коледж культури і мистецтв на базі Закарпатського обласного академічного театру ляльок «Бавка» презентував книгу «Пісня ─ то моє життя». Це збірник українських народних пісень, записаних з голосу народної співачки Анни Опришко із села Голобутів, Стрийського району, Львівської області.

Побачило світ видання завдяки доньці пані Анни, - Ірині Гармасій, яка і сама є продовженням материнського таланту - журналістка, письменниця, голова Закарпатського обласного науково - культурологічного товариства “Бойківщина”. «Саме з маминих наспівувань я вперше дізналася про Закарпаття. ─ розповідає Ірина Гармасій. ─ Вона була надзвичайно мудрою, духовно багатою жінкою. І цю мудрість мама зібрала серед людей. Все, що найкраще було в народі ─ вона увібрала у своє серце».

Упорядник книги Іван Хланта – доктор мистецтвознавства, кандидат філологічних наук, заслужений діяч мистецтва України, зазначив, що Анна Опришко зберігала у своїй пам’яті понад 500 пісень. Причому це не тільки тексти, а й мелодії. Крім того, Іван Васильович розповів, що він переконався у тому, що на Закарпатті та Львівщині переважають однакові пісенні жанри. Зокрема, народні колядки і щедрівки світського характеру, духовні, жартівливі, весільні пісні, пісні про кохання, гаївки. Особливо привертають увагу козацькі й повстанські пісні, а також пісні українських січових стрільців. У них насамперед відображена душа патріотки, яка в складних умовах XX століття зберегла у пам’яті велику пісенну спадщину українського народу. Тому українські народні пісні з голосу Анни Опришко ─ це не тільки культурна пам’ятка Стрийщини і Галичини, а й багатомільйонного українського народу.

Робота над збіркником фольклору тривала десять років, однак співачці Анні Опришко (1938 – 2012) його побачити не судилося.

Мелодії до збірника розшифрував композитор Василь Кобаль, а видання здійснене за сприяння Благодійного Фонду Олега Канівця «Добре Серце».

Всяке свято – це завжди багато щирих, вірних друзів, це теплі слова вітань. Не винятком був і наш вечір.

Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв п. Н.І. Шетеля відкрила вечір-презентацію «Пісня ─ то моє життя», з вітальними словами до гостей і шанувальників друкованого слова, де зазначила велику важливість збірки українських народних пісень з голосу Анни Опришко, яка стане настільною книгою працівників культури, музичних шкіл і в першу чергу для студентів коледжу, адже через ці пісні, які є душею народу, вони зможуть передати любов до матері, любов до рідної землі, любов до України.

З теплими словами вітань, виступили композитор, поет – Василь Кобаль, директор видавництва «Патент» – Іван Ключевський, відповідальний за випуск збірки директор Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Закарпатської ОДА – Володимир Рудейчук, депутат Ужгородської міської ради – Богдан Андріїв, голова Закарпатської організації Всеукраїнського громадського товариства «Бойківщина XXI століття» – Галина Ігнацевич, голова Ужгородської громадської організації «Мала Академія літератури і журналістики» – Ольга Урста та багато щирих, вірних друзів, які мали можливість висловити свої враження, думки про видання.

Не оминула це свято і родина Опришків. Петро та Іван Опришки – рідні сини, які увібрали неймовірну батьківську доброту та Беата Григорук – правнучка вшанованої співачки, завітала на свято з піснею «Ой у лузі калина».

Яка ж пісенна презентація без самої пісні. А їх не бракувало! Вокальний ансамбль та ансамбль народних інструментів Ужгородського коледжу культури і мистецтв

виконали народні пісні із репертуару Анни Опришко – керівники Неля Швайгер та Валентина Вігула, концертмейстер заслужений працівник культури – Михайло Петрушевський. З музичною композицією виступив дует Ужгородського коледжу культури і мистецтв Беата Савчук та Віталій Горват, клас викладача Маріанни Сухолової, концертмейстер Аеліта Шпішак. Також студенти другого бібліотечного курсу – Ольга Кіяк, Іванна Надорожна та Аліна Одарченко виконали віршовану композицію під чарівний музичний супровід скрипалів Івана Лемена та Романа Дядюка.

Так як в репертуарі Анни Опришко є жанр ліричної пісні, то лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів Віталій Горват привітав гостей вечора і виконав свою улюблену пісню, яку присвятив жінкам, адже саме жінка, мати займає особливе місце в родині і в житті кожного індивідуума.

Завершальними акордами свята, стала пісенно-хореографічна композиція «Україна» у виконанні студентки другого бібліотечного курсу Аліни Одарченко та студентів хореографічного відділу (постановка Єлизавети Баб’як). Також на порозі Нового Року та Різдва Христового, ми радо привітали всіх присутніх і запросили гостей із Голобутова разом із студенткою Ужгородського коледжу культури і мистецтв, Лілією Мірчук на сцену прощедрувати та поколядувати, адже співачка Анна Опришко особливо любила колядки і щедрівки, які лунають під час різдвяних свят, і займали важливе місце в її репертуарі.

Сподіваємося, що презентація надовго запам’ятається всім присутнім глядачам, а тому висловлюємо подяку від укладачів книги І.В.Хланти та І.М.Гармасій Ужгородському коледжу культури і мистецтв, зокрема:

М.Й.Петію за те, що надав нам сьогодні глядацьку залу і маємо можливість провести цей чудовий вечір-презентацію.

Дирекції – Н.І.Шетелі та О.А.Телеп за високий рівень популяризації нових видань.

Організатору та автору сценарію, викладачу-методисту – М.В.Апшай разом з студентами другого курсу, а також ведучими свята, студентами режисерського відділу – Веронікою Маурер та Сергієм Саморигою.

За співпрацю та підтримку у організації викладачам бібліотечних дисциплін Гомоляк М.М., М.П.Стойці, Митровці Я.Ю.

Щира вдячність викладачу режисерського відділу – М.В. Микульцю та Василю Клочуряку за звукове та музичне оформлення.

Окрасою концерту стала книжкова виставка в якій максимально було висвітлено всю творчу роботу наших упорядників.

В залі панувала тепла й затишна атмосфера. Адже вщент заповнений зал затишного Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» вмістив представників усіх поколінь.

«У добрий час!» - зичимо цьому виданню і віримо, що робота з пошуку цікавих біографій, доль, пов’язана із Львівщиною триватиме й надалі.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат