Думки закарпатців про підписання угоди між Україною та Росією

admin 18.12.2013 14:11 ПОДІЇ

Медіа-регіон спитав у закарпатців, що можуть означати для України домовленості з Росією

Росія пішла на надання масштабної економічної допомоги Україні. Про це за результатами візиту українського президента Віктора Януковича до Москви пишуть усі ЗМІ. Водночас експерти наполягають на тім, що Путін пішов на співпрацю не заради того, аби Україна відмовилася від європейського зовнішньополітичного курсу, а тому, що не хоче «майданізації» нашої держави, яка може стати прикладом для російської опозиції. Як би не було, наразі важливішою є економічна складова – домовленості справді багато важать для нас. Як їх оцінюють і розуміють у найзахіднішому регіоні держави?

Ласло Фаркаш, власник приватного підприємства: «Що би не говорили представники опозиції,   наразі треба визнати, що економіка України тільки виграє від підписання низки угод з Росією. Чому? Тому, що ми справді перебуваємо на межі, гривня коливається, нестабільність у державі впливає на валютний ринок, бюджет порожній, людям платити нема чим, та й вимоги МВФ для отримання кредиту нереально виконати – якщо б влада пішла на підвищення цін на комунальні послуги, то це би просто кинуло у прірву зубожіння понад 90 відсотків українців. Наразі ж є сподівання, що здешевлення газу дозволить врегулювати ситуацію з підвищенням тарифів, тобто, вдасться вийти в результаті на якусь існуючу нині ситуацію, а відтак розраховувати на підтримкуєвроспільноти.
До речі, зниження ціни на газ дозволить запустити й низку виробництв, зробити нашу продукцію більш конкурентноспроможною, і насамперед за рахунок зниження вартості кінцевого продукту. А вже з такими пропозиціями можна й у Європу йти – нам будуть не страшні їхні дешевші та нібито якісніші товари».


Андрій Опаленик, економіст за фахом, журналіст-аналітик на економічну тематику. Ужгород: «Однозначно, що в умовах нинішньої політичної кризи в Україні будь-які рухи сприймаються болісно. Тому всі з насторогою чекали, чим закінчиться візит Януковича до Росії. Були побоювання, що східні сусіди поставлять ультиматум. Але цього не сталося, судячи з публікацій у мас-медіа. Водночас є інформація, що Путін пішов назустріч Януковичу не просто так, а захищаючи в тому числі свої позиції. Як би воно не було, головне, аби ми справді почали виходити з ями безгрошів’я – ситуація з казначейством уже всі поперек горла стоїть, і навіть якщо ще затягнути паски, це не полегшить ситуацію. Економіка має жити, розвиватися, бути рентабельною і вкладати прибутки в розвиток, аби створювати нові робочі місця, платити податки до бюджету, розвивати державу. Це – замкнене коло, не треба його пояснювати, але треба розуміти, що наразі російсько-українські взаємини дозволяють говорити про якийсь поступ, рух вперед. Дай Боже, аби на користь!»

Медіа-регіон

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат