Що обговорювало духовенство з губернатором Ледидою? (ФОТОРЕПОРТАЖ)

admin 18.12.2013 10:18 СОЦІО

 

Обговорили учасники зустрічі питання суспільно-політичної ситуації в країні.


У вівторок, 17 грудня, в облдержадміністрації під головуванням керівника краю Олександра Ледиди відбулося вже традиційне засідання передріздвяної Ради церков, на якому обговорили широке коло питань стосовно соціально-економічного, політичного стану регіону та країни в цілому.

У засіданні взяли участь правлячий єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, єпископ Мілан Шашік, секретар Хустської єпархії Української православної церкви, архімандрит Іов, керуючий Закарпатською єпархією УПЦ Київського патріархату, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил, керівник обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор, очільник обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта, референт архієпископа Мукачівської єпархії Української православної церкви протоірей Василій Юрина, головний секретар управління Закарпатської реформатської церкви Янош Гейдер, священники Мукачівської греко-католицької єпархії, дієцезії римо-католицької церкви, представники громади адвентистів сьомого дня.

Обговорили учасники зустрічі питання суспільно-політичної ситуації в країні. Так, священнослужителі одностайні у думці, що за силові методи, застосовані до мирних мітингувальників, повинні бути покарані всі причетні до цього. Також, на думку представників релігійних громад краю, якби про ризики угоди про асоціацію людей інформували завчасно, це допомогло б зняти суспільну напругу. Наразі ж духівництво сподівається на швидке та мирне вирішення ситуації.   Шукати вихід слід спільно, роблячи виважені та конкретні кроки. Це повинні розуміти як представники влади, так і громадськість, наголосили представники релігійних конфесій.

Також на порядку денному - результати вирішення питань, що були на порядку денному зустрічі 25 квітня, під час засідання передвеликодньої Ради церков. Це стосується удосконалення законодавства щодо процедури виплати допомоги при народженні дитини та звільнення представників релігійних організацій від візового збору. Сьогодні ці пропозиції вивчаються для подальшого прийняття рішень.

Також в області було розроблено Програму співпраці медиків та Церкви у протидії поширенню ВІЛ-інфекції/Сніду. Підготовлено методичні рекомендації та інформаційні буклети для розповсюдження у храмах та релігійних центрах. Налагоджується співпраця лікарів з кабінетів «Довіра» з священнослужителями.

Продовжується співпраця обласної адміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів з релігійними, благодійними організаціями, робота яких спрямована на розвиток сімейних форм влаштування дітей. Релігійним організаціям надаються приміщення під створення дитячих будинків сімейного типу, закладів соцзахисту для дітей підлітків у Берегові, Виноградові, Перчині, Великому Бережному та Ратівцях (Ужгородський район).

Багато питань виникає з приводу порядку визнання вантажів гуманітарною допомогою. У зв’язку з ліквідацією Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабміні та передачею відповідних повноважень Міністерству соцполітики, виникли проблеми з визнанням вантажів гуманітарною допомогою. Релігійні організації вимушені платити за зберігання на складах митці вантажів, якщо тривалість перевищує визначені терміни.

- Мною особисто було надіслано кілька звернень до Прем’єр-міністра України щодо вирішення цього питання. Також нардеп від Закарпаття Іштван Гайдош вніс на розгляд Верховної Ради проект змін до Закону «Про гуманітарну допомогу», що стосуються порядку надання гуманітарної допомоги, - зазначив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Духівники порушили питання оплати релігійними організаціями послуг газопостачання. Це, зокрема, стосується сиротинців, якими опікуються релігійні організації, благодійних організацій. Так архімандрит Іов зазначив:

- При оплаті за газопостачання нас часто вже відносять до третьої та четвертої категорії – тому доводиться сплачувати значно більші кошти. Пропоную розглянути пропозицію стосовно того, щоб у таких випадках брався до уваги принцип оплати, який застосовується до мешканців гуртожитків.

Олександр Ледида пообіцяв сприяти у вирішенні проблеми і попросив надати конкретний перелік благодійних, релігійних організацій, у яких виникає така проблема, щоб обговорювати це питання з представниками «Закарпатгазу».

Насамкінець, очільник краю привітав присутніх з прийдешніми новорічно-різдвяними святами.

admin


За матеріалами прес-центру Закарпатської ОДА

ТЕГИ : олександр ледида

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат