В Ужгороді виявили 120 незаконних працівників

admin 28.11.2013 09:24 СОЦІО

В Ужгороді провели 328 перевірок, де виявлено понад 120 працівників які працювали незаконно,   лише за останні місяці офіційно зареєстровані в міському центрі зайнятості трудові угоди з 62 працівниками.


У приміщенні ДПІ у м.Ужгороді ГУ Міндоходів у Закарпатській області 27 листопада 2013 року відбувся «круглий стіл» на тему: “Легалізація найманої праці та виплата зарплати у конвертах”, а також   не менш важливе питання, що турбує ужгородців – це сплата податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

Учасниками круглого столу були представники різних органів влади та члени робочої групи по виявленню випадків використання незареєстрованої найманої праці: начальник ДПІ у м.Ужгороді М.П. Бадида, заступник начальника управління економіки та підприємництва Ужгородської міської ради Л.І. Катинська, головний спеціаліст відділу праці та зайнятості населення   Управління праці та соціального захисту населення М.П. Ярмола, представник територіальної державної інспекції з питань праці в Закарпатській області М.М. Гукс, завідувач сектору АМП ДПІ у м.Ужгороді   І.І. Левко.
        Начальник ДПІ у м.Ужгороді зазначила, що одним із основних завдань, що стоять на порядку денному перед органами держави в цілому та органів Міндоходів України є легалізація найманої праці, викорінення виплати заробітної плати у «конвертах»   та   сплата податків на правовому полі.
     
Людина, яка працює неофіційно, свідомо піддає себе ризику та небезпеці: при отриманні травми, чи настанні нещасного випадку не може розраховувати на виплату їй лікарняних та інших обов'язкових виплат членам її сім’ї.
      Михайло Ярмола який одночасно є секретарем робочої групи по виявленню випадків використання незареєстрованої найманої праці, розповів про проблеми які виникають під час   роботи групи, а саме - не закріплення на законодавчому рівні доступ до будь – яких об’єктів виробництва, зловживанням деяких роботодавців своїм службовим становищем у приховуванні фактів незаконного використання робочої сили.
       
Людмила Катинська зазначила, що робота групи по виявленню зловживань з офіційного працевлаштування приносить   свої «плоди»: проведено 328 перевірок, де виявлено понад 120 працівників які працювали незаконно,   лише за останні місяці офіційно зареєстровані в міському центрі зайнятості трудові угоди з 62 працівниками.
      Наймаючись на роботу, громадянам слід пам'ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому. Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатами «в конвертах» та «тіньовим» використанням робочої сили.

Під час засідання круглого столу велику увагу було приділено питанню сплати податку     на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
          Начальник інспекції Марія Бадида, зазначила, що працівниками ДПІ у м.Ужгороді ГУ Міндоходів у Закарпатській області надіслано понад 250 запрошень власникам житлової нерухомості щодо звірки кількості об'єктів житлової нерухомості та їх розмірів, з яких   майже 100 платників   таку звірку вже провели.
         
Іван Левко розповів про всі «нюанси» податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та роз’яснив важливість проведення звірки громадянами даних об’єктів нерухомості на основі оригіналів документів на право власності.
Крім того, було зазначено, що згідно із законодавством, власники мають пільгу зі сплати податку на нерухомість, якщо сумарна житлова площа житла не перевищує: для квартир – 120 м.кв., будинків – 250 м. кв., квартир і будинків – 370 м. кв.
Однак, пільги із сплати податку не надаються на об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

admin


За матеріалами ДПІ в м. Ужгороді

ТЕГИ : Міндоходів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат